Prima pagină » Local » Primarul demis de la Oțeleni își caută salvarea în instanță! Felician Gherăescu a atacat ordinul în instanță
Primarul demis de la Oțeleni își caută salvarea în instanță! Felician Gherăescu a atacat ordinul în instanță

Primarul demis de la Oțeleni își caută salvarea în instanță! Felician Gherăescu a atacat ordinul în instanță

20 iul. 2022, 02:00, 1 ,
Vlad Rotaru în Local

Primarul demis de la Oțeleni, Felician Gherăescu, a atacat în instanță ordinul de încetare a mandatului emis de prefectul județului Iași. Social democratul din comuna Oțeleni a pierdut un proces cu Agenția Națională de Integritate, pentru o incompatibilitate, iar instanța a decis să-și piardă mandatul

Scandalul demiterii primarului comunei ieșene Oțeleni s-a mutat în instanță. Felician Gherăescu și-a pierdut mandatul obținut în urma alegerilor locale din septembrie 2020, după ce a pierdut un proces cu Agenția Națională de Integritate (ANI). Deși procesul s-a finalizat, în primăvara acestui an, Felician Gherăescu, prefectul PSD, a amânat, vreme de câteva luni, emiterea ordinului de încetare a mandatului. Abia în 7 iulie 2022, prefectul a emis ordinul respectiv, iar primarul din Oțeleni și-a pierdut mandatul.

Primarul demis din Oțeleni a atacat decizia la instanță

Pe rolul Tribunalului Iași au fost înregistrate două dosare deschise de Felician Gherăescu. Unul dintre dosare are nr. 4105/99/2022 și prevede anularea actului administrativ privind emiterea ordinului de încetare a mandatului de primar. Primarul din Oțeleni i-a chemat în instanță pe prefectul Bogdan Cojocaru, dar și Instituția Prefectului – județul Iași. Un alt dosar, cu nr. 4106/99/2022, prevede suspendarea executării actului administrativ legat de ordinul emis de prefect. Și în acest caz, Felician Gherăescu i-a chemat în instanță pe prefectul Bogdan Cojocaru și Instituția Prefectului – județul Iași.

Scandal monstru, din cauza demiterii primarului

Mai multe săptămâni la rând, consilierii locali PNL din Oțeleni au sesizat Agenția Națională de Integritate (ANI) de faptul că prefectul nu a emis ordinul prin care Felician Gherăescu își pierde calitatea de primar al comunei. Dacă magistrații vor suspenda ordinul emis de prefect, Felician Gherăescu se va putea întoarce în primărie, iar procesul va continua cu judecata pe fond. În prezent, în locul lui Felician Gherăescu, Primăria comunei Oțeleni este condusă de viceprimarul PNL Ioan Benchea.

Al doilea primar demis din comuna Oțeleni

Problemele din comuna Oțeleni sunt însă mult mai vechi. Felician Gherăescu este al doilea primar al comunei care și-a pierdut mandatul, după liberalul Ciprian Aiojoaiei, în mandatul precedent. În mandatul trecut, Felician Gherăescu (PSD) era primar interimar în Oțeleni. Acesta a fost găsit incompatibil de inspectorii ANI, după ce a votat și el propria numire din postura de viceprimar, în cea de primar interimar. După demiterea lui Ciprian Aiojoaiei din funcția de primar al comunei Oțeleni, Gherăescu i-a luat locul ca interimar. Numai că, în momentul votului, în Consiliul Local, pentru nominalizarea sa, acesta a votat și el, în loc să se abțină. În aceste condiții, în urma unor plângeri venite de la aleșii PNL, cei de la ANI au făcut verificări și au dat verdictul de incompatibilitate.

Primarul demis de la Oțeleni își va căuta dreptatea în instanță.

Comentarii
  • Omul este nevinovat, la acea vreme asa prevedea codul administrativ( total gresit) nu mai departe anul trecut au modificat legea, astăzi se permite acest lucru. Practic era interzis votul pentru sine, păi dacă sunt candidat și mă duc la alegeri, ce fac votez contracandidatul? Pentru o fapta penală ești judecat în prisma legii mai favorabile ( CP 1969.sau CP nou) iar pentru o fapta de nimic ești judecat după o lege eronată, schimbată între timp! Halal justiție Română!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *