Prima pagină » Eveniment-Social » Primarul comunei Dobrovăţ, Cătălin Martinuș, condamnat la închisoare
Primarul comunei Dobrovăţ, Cătălin Martinuș, condamnat la închisoare

Primarul comunei Dobrovăţ, Cătălin Martinuș, condamnat la închisoare

15 iul. 2020, 14:47,
în Eveniment-Social

Primarul comunei Dobrovăţ, Cătălin Martinuș a fost condamnat la închisoare. Tribunalul Iaşi l-a condamnat, miercuri 15 iulie 2020, într-un dosar de fraude cu fonduri europene, pe primarul comunei Dobrovăţ.

Conform instanţelor de judecată, pedeapsa este de 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare. Cătălin Martinuș a fost achitat pentru o faptă, iar o alta s-a prescris. Pedeapsa cu suspendare nu este una definitivă, deci nu există niciun risc pentru că acesta să îşi piardă calitatea de primar. Decizia a fost contestată, iar apelul urmează să se judece la Curtea de Apel Iaşi.

Primarul comunei Dobrovăț, Cătălin Martinuș a oferit un punct de vedere pentru reporterii Cotidianului Bună Ziua Iași:

„Lupt în continuare să-mi dovedesc nevinovăţia. Merg mai departe şi nu renunţ. Este un abuz total. Eu nu am luat nici un leu şi sunt acuzat pe nedrept. Nişte oameni din Dobrovăţ au întreţinut păşunea cu bani de la APIA, proprietarii nu au plătit taxe, iar DNA a considerat abuz acest lucru. Nu s-a pus problema că eu personal am beneficiat de vreun leu şi totuşi s-a ajuns aici. Spre să se facă dreptate până la urma”, a menţionat Cătălin Martinus, primarul comunei Dobrovăţ.

Primarul comunei Dobrovăţ, Cătălin Martinuș a fost condamnat la închisoare

Condamnă pe inculpatul Cîşlaru Ionel, pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexate sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, la pedeapsa de 1 (unu) an şi 6 (şase) luni închisoare, suspendare

Condamnă pe inculpatul Ursanu Ştefan, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexate sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, la pedeapsa de 1 (unu) an şi 10 (zece) luni închisoare, cu suspendare.

O achită pe inculpata Bănică Aglaia, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexate sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

În ce-o priveşte pe inculpata – persoană juridică Asociaţia Crescătorilor de Ovine din Dobrovăţ, judeţul Iasi, o condamnă pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexate sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, la pedeapsa de 14.000 lei amendă penală.

În ce-o priveşte pe inculpata – persoană juridică Asociaţia Crescătorilor de Taurine din Dobrovăţ, judeţul Iasi: Condamnă pe inculpata persoana juridică Asociaţia Crescătorilor de Taurine din Dobrovăţ, judeţul Iasi pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexate sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, la pedeapsa de 14.000 lei amendă penală.

Condamnă pe inculpata Pătlăgică Gaby,pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexate sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, la pedeapsa de 2 (doi) ani şi 8 (opt) luni închisoare, cu suspendare. încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei Pătlăgică Gaby pentru săvârşirea de către aceasta a infractiunii de fals intelectual, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale.

încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Martinuş Cătălin-Iulian pentru săvârşirea de către acesta a infractiunii de fals intelectual, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. Condamnă pe inculpatul Martinuş Cătălin-Iulian, pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexate sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor la pedeapsa de 1 (unu) an şi 4 (patru) luni închisoare, cu suspendare. Decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

 

Primarul, trimis în judecată alături de alte persoane

În urmă cu câțiva ani, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

MARTINUŞ CĂTĂLIN – IULIAN, primar al comunei Dobrovăţ, judeţul Iaşi, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:

-abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit(2 infracţiuni),

-folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată(două acte materiale),

-complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată(două acte materiale),

– fals intelectual, în formă continuată (16 acte materiale),

PĂTLĂGICĂ GABY, secretar al comunei Dobrovăţ, judeţul Iaşi, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:

– fals intelectual, în formă continuată (9 acte materiale),

– complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (4 acte materiale),

CÎŞLARU IONEL, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Dobrovăţ, judeţul Iaşi, cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri,

BĂNICĂ AGLAIA, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Dobrovăţ, judeţul Iaşi, la data săvârşirii faptei, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,

URSANU ŞTEFAN, funcţionar în cadrul Centrului Judeţean Iaşi al A.P.I.A. – Serviciul privind Sistemul Integrat de Administrare şi Control, la data săvârşirii faptei, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

ASOCIAŢIILE CRESCĂTORILOR de OVINE şi TAURINE din comuna Dobrovăţ, JUDEŢUL IAŞI cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008 – 2009, inculpatul Martinuș Cătălin-Iulian, în calitate de primar al comunei Dobrovăţ, judeţul Iaşi şi reprezentant al Asociaţiilor Crescătorilor de Ovine şi Taurine, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a falsificat cu prilejul întocmirii mai multe documente, prin atestarea de fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, care, ulterior, au fost depuse Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Iaşi în scopul obţinerii pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene cu titlul de subvenţie.

În acelaşi scop, au fost depuse la APIA Iaşi şi două contracte de comodat încheiate de inculpatul Martinuș Cătălin-Iulian cu preşedinţii celor două asociaţii de crescători de animale, prin care se atribuiau acestora, în folosinţă cu titlu gratuit, o suprafaţă de 322,40 ha din păşunea comunei Dobrovăţ (teren aflat în domeniul privat al comunei Dobrovăţ, judeţul Iaşi), fără ca încheierea celor două documente să se fi întemeiat pe vreo hotărâre a Consiliului Local.

Cu prilejul încheierii unuia dintre contracte, inculpata Bănică Aglaia, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a falsificat o hotărâre a Consiliului Local al comunei Dobrovăţ, prin atestarea unor fapte necorespunzătoare adevărului, inexistente în forma iniţială a documentului, (menţiuni nereale prin care se aprobă darea în folosinţă gratuită a suprafeţelor cu destinaţia islaz comunal crescătorilor de taurine şi a suprafeţelor din zonele denumite popular Coasta Velniţei şi Groapa Hârtop, crescătorilor de ovine).

Prin darea în folosinţă a acestor bunuri, exclusiv cu titlu gratuit, s-a cauzat o vătămare a intereselor legitime ale comunităţii locale din comuna Dobrovăţ, judeţul Iaşi, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit, reprezentat de folosirea cu titlu gratuit a păşunilor, de către cele două asociaţii în care inculpatul Martinuş Cătălin Iulian avea calitatea de membru fondator.

În realizarea acestui mecanism infracţional, inculpatul Martinuș Cătălin-Iulian a beneficiat şi de ajutorul celorlalţi inculpaţi, care fie au falsificat şi pus la dispoziţia celorlalte persoane o serie de documente (inculpata Patlagică Gaby), fie au depus la APIA mai multe acte conţinând menţiuni nereale necesare obţinerii subvenţiilor (inculpatul Cîşlaru Ionel).

Ajutorul acordat primarului comunei Dobrovăţ de către inculpatul Ursanu Ştefan, în calitate de funcţionar în cadrul Centrului Judeţean Iaşi al Agenţiei de Plăţi și Intervenție pentru Agricultură, a constat în primirea, de către acesta din urmă, a unor documente semnate de o altă persoană, alta decât fermierul titular al celor două cereri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *