Primăriile și ONG-urile din Iași pot depune proiecte pentru accesarea unor fonduri europene necesare înființării centrelor de zi pentru bătrâni, cantinelor sociale sau unităților de îngrijire la domiciliu. GAL Valea Prutului a deschis o nouă sesiune de depunere a proiectelor
Primăriile și ONG-urile din Iași pot accesa fonduri europene pentru înființarea unor centre de zi, unități de îngrijire la domiciliu sau cantine sociale. Unitățile administrativ-teritoriale care sunt arondate grupului de acțiune locală (GAL) Valea Prutului pot depune cererile de finanțare. Primăriile arondate acestui GAL sunt: Andrieşeni, Bivolari, Popricani, Probota, Roşcani, Ţigănaşi, Trifeşti şi Victoria, din județul Iași, şi 3 UAT-uri din judeţul Botoşani: Romaneşti, Santa Mare şi oraşul Ştefăneşti.
Potrivit Mariei Hudema, președintele GAL-ului Valea Prutului și vicepreședinte al Federației Naționale a GAL-urilor din România, cererile se depun până la finalul lunii februarie 2022.
„Am deschis măsura de infrastructură socială în care pot aplica atât UAT-urile, cât și ONG-urile ce activează în teritoriul GAL Valea Prutului, cu condiția să fie acreditați ca furnizori de servicii sociale. Avem disponibili 118.650 de euro, iar sesiunea de depunere a proiectelor este până pe 28 februarie 2022”, susține Maria Hudema.
Primăriile și ONG-urile din Iași care vor să acceseze fonduri europene trebuie să aibă co-finanțarea
Potrivit Mariei Hudema, primăriile vor acoperi până la 50 la sută din suma solicitată în cadrul sesiunii de finanțare pentru măsura de infrastructură socială. Mai mult, banii alocați acestei măsuri provin din bonusarea pentru performanță a GAL-ului Valea Prutului.
„Bugetul alocat acestei sesiuni de finanțare provine din bonusarea pentru performanță primită de GAL Valea Prutului la finalul anului trecut. De remarcat este faptul că, dintre cele 12 GAL-uri active la nivelul județului Iași, 11 au primit bonusuri în valoare totală de 145.000 de euro. În altă ordine de idei, așteptăm și fondurile din tranziție pentru Programul LEADER. Sperăm că, la începutul lunii februarie 2022, va fi publicată lista finală cu GAL-urile”, mai spune Maria Hudema.
Fermierii din Iași investesc în afacerile din mediul rural banii obținuți prin intermediul GAL-urilor, mai ales în utilaje agricole performante.
Ieșenii mai pot depune proiecte pentru accesarea fondurilor europene și la AFIR
GAL-urile sunt parteneriate de tip public-privat, cu rol important în mediul rural, contribuind la dezvoltarea zonei de pe raza teritoriului de activitate (mai multe comune grupate), având propriile bugete de finanțare a proiectelor. GAL-urile din Iași sunt: GAL Codrii Pașcanilor, GAL Iași Sud-Vest, GAL Siret-Moldova, GAL Microregiunea Belcești-Focuri, GAL Stejarul, GAL Stejarii Argintii, GAL Colinele Iașilor, GAL Valea Prutului, GAL Poiana Vlădicăi, GAL Ștefan cel Mare și GAL Dealurile Bohotinului. Proiectele depuse de ieșeni în cadrul GAL-urilor sunt verificate de specialiștii Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Cei care vor să acceseze noi fonduri europene au la dispoziție mai multe sesiuni de finanțare, pentru investițiile din domeniul pomicol și achiziții de utilaje moderne, fiind disponibile aproape 30 de milioane de euro. Primăriile și ONG-urile din Iași au accesat fonduri europene de câteva milioane de euro în perioada 2015-2020.