Prima pagină » Economic Local » Primăriile din Iași se pot înscrie în Programul Iluminat Public 2021. Pot obține de la Administrația Fondului de Mediu până la 2 milioane de lei
Primăriile din Iași se pot înscrie în Programul Iluminat Public 2021. Pot obține de la Administrația Fondului de Mediu până la 2 milioane de lei

Primăriile din Iași se pot înscrie în Programul Iluminat Public 2021. Pot obține de la Administrația Fondului de Mediu până la 2 milioane de lei

28 oct. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Primăriile din Iași care vor să modernizeze iluminatul public cu banii de la stat pot să depună cererile pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu. Doar cei care și-au făcut cont de utilizator în aplicația Programului Iluminat Public pot trece și la a doua etapă, cea a înscrierii dosarelor. Un sfert din primăriile din Iași care au depus proiecte anul trecut investesc în modernizarea iluminatului public

Solicitanții vor depune cererile de finanțare, împreună cu documentația aferentă, în aplicația informatică prin intermediul conturilor de utilizator create. Bugetul alocat sesiunii de finanțare este de 500 de milioane de lei. În program se pot înscrie unitățile administrativ-teritoriale din Iași, care pot beneficia de fonduri pentru îmbunătățirea sistemului de iluminat public stradal prin folosirea unor tehnologii mai eficiente, care să reducă semnificativ consumul de energie și, implicit, factura publică.

Finanțarea se acordă în procent de până la 100 la sută din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiție și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți. Astfel, în funcție de populație, primăriile pot solicita fondurile acordate în Programul Iluminat Public. Pentru comunele cu o populație de până la 5.000 de locuitori, primarii pot solicita maximum 1 milion de lei, iar, în cazul în care sunt 5.001 locuitori, ajutorul este de maximum 2 milioane de lei. Orașele pot primi de la AFM maximum 3 milioane de lei. Înscrierile în aplicație se realizează în limita a 150 la sută din bugetul alocat programului.

Primăriile din Iași primesc 15,6 milioane de lei de la AFM pentru modernizarea iluminatului public

În programul derulat de AFM în anul 2020 s-au înscris 27 de primării din Iași care vor investi 15,6 milioane de lei, în modernizarea iluminatului public. Sumele acordate în cadrul Programului Iluminat Public sunt cuprinse între 400.000 de lei și 1,1 milioane de lei, în funcție de numărul de locuitori din comunele ieșene.

Comunele în care primarii vor investi banii în iluminatul public sunt Tătăruși, Șipote, Gropnița, Oțeleni, Andrieșeni, Popești, Heleșteni, Mircești, Șipote, Horlești, Valea Seacă, Balș, Miroslava, Belcești, Scobinți, Cucuteni, Comarna, Ciortești, Ion Neculce, Moțca, Erbiceni, Grozești, Ceplenița și Vânători. Printre primăriile cu finanțare maximă se numără Miroslava, Comarna, Vânători, Erbiceni, Tătăruși, Popești și Moțca. Pe site-ul www.afm.ro poate fi consultată lista cu primăriile care vor beneficia de fonduri pentru modernizarea sistemelor de iluminat public prin înlocuirea corpurilor de iluminat, având un consum ridicat de energie electrică, cu corpuri de iluminat cu LED.

Finanțarea se acordă în procent de maximum 90 la sută din cheltuielile eligibile

Banii sunt destinați și achiziționării și instalării sistemelor de dimare / telegestiune care permit reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiectiv de investiții. Pentru acest program, finanțarea se acordă în procent de maximum 90 la sută din cheltuielile eligibile și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți. Un alt program de succes derulat în Iași în acest an este Rabla pentru electrocasnice.

Ieșenii au solicitat 2.799 de vouchere în cadrul acestui program cu tradiție și au achiziționat televizoare, laptop-uri și tablete cu aproximativ 1 milion de lei, bani de la bugetul de stat. Cele mai multe vouchere au fost acordate pentru achiziția de televizoare, 1.160 la număr, 957 pentru laptop-uri și alte 682 – pentru tablete. Voucherele acordate au o valoare cuprinsă între 300 și 500 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *