Primăriile din Iași care au depus proiecte în cadrul Programului pentru instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice, derulat de Administrația Fondului de Mediu (AFM), așteaptă banii de la stat
Autoritățile locale care au depus proiecte la AFM vor obține banii oferiți în cadrul programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate, neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice. Două primării din Iași au accesat fondurile de la stat pentru gospodăriile izolate neracordate la rețeaua electrică. Fiecare primărie va primi câte 25.000 de lei pentru a cumpăra și instala sisteme fotovoltaice. Finanțarea nerambursabilă este de 100 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile. Suma alocată pentru program este de 230 de milioane de euro. Scopul programului este de creștere a eficienței energetice, îmbunătățire a calității aerului și reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. În această sesiune de finanțare au fost acceptate 20 dosare care au solicitat finanțare pentru 717 gospodării izolate.
Primăriile din Iași vor banii de la Fondul de Mediu pentru instalarea de sisteme fotovoltaice în gospodăriile izolate, neracordate la rețeaua electrică
În cadrul unei sesiuni de finanțare, solicitantul poate depune o singură cerere de finanțare pentru o parte sau pentru toate gospodăriile cuprinse în lista potențialilor beneficiari publicată pe site-ul AFM. Pentru fiecare gospodărie se poate obține finanțare o singură dată. Suma alocată sesiunii de finanțare este de 230 de milioane de lei. Finanțarea nerambursabilă acordată de AFM este în procent de 100 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei, inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deservește o gospodărie. Finanțarea se acordă eșalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finanțare și pe măsura implementării proiectului.
Primarii din Iași vor investi 4 milioane de lei în sistemele de iluminat public, 90 la sută din sumă fiind plătită prin AFM
Un alt program derulat de AFM pentru primării este „Iluminatul Public”, unde autoritățile locale au depus proiecte eligibile în valoare de aproape 4 milioane de euro. Pe site-ul www.afm.ro poate fi consultată lista cu cele 58 de unități administrativ-teritoriale care vor beneficia de fonduri pentru modernizarea sistemelor de iluminat public prin înlocuirea corpurilor de iluminat având un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED, precum și achiziționarea și instalarea sistemelor de dimare/telegestiune care permit reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiectiv de investiții.
Pentru acest program, finanțarea se acordă în procent de maximum 90 la sută din cheltuielile eligibile și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți. Astfel, pentru unitățile administrativ-teritoriale care au o populație de până la 4.000 de locuitori, se acordă 500.000 de lei, iar pentru cei care au peste 4.001 locuitori, se acordă un ajutor financiar de peste un milion de lei.
Ieșenii vor achiziționa cu 745.500 de lei, bani de la AFM, 36 de mașini prin programele Rabla și Rabla Plus 2020
În programul Rabla au fost depuse 47 de dosare pentru 68 de autovehicule. În urma verificărilor efectuate de specialiștii AFM au fost aprobate 17 dosare pentru 20 de autovehicule (20 de prime de casare a câte 6.500 de lei, 8 ecobonusuri pentru autovehicule noi cu CO2, 96g/km NEDC/GPL/GNC în valoare de 1.000 de lei și 5 ecobonusuri pentru autovehicule hibrid în valoare de 2.500 de lei), cu o valoare totală aprobată de 150.500 de lei. În programul Rabla Plus au fost aprobate 14 dosare pentru 16 ecotichete (din care 5 ecotichete în valoare de 20.000 de lei pentru achiziționarea autovehiculelor electrice hibrid și 11 ecotichete în valoare de 45.000 de lei pentru achiziționarea autovehiculelor pur electrice) cu o valoare totală aprobată de 595.000 de lei.