Prima pagină » Economic Local » Primăriile din Iași, amendate de Garda de Mediu cu 300.000 de lei pentru că poluează. Gunoaiele trebuie să dispară din locurile în care au fost aruncate
Primăriile din Iași, amendate de Garda de Mediu cu 300.000 de lei pentru că poluează. Gunoaiele trebuie să dispară din locurile în care au fost aruncate

Primăriile din Iași, amendate de Garda de Mediu cu 300.000 de lei pentru că poluează. Gunoaiele trebuie să dispară din locurile în care au fost aruncate

10 aug. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Garda de Mediu a amendat primăriile din județul Iași pentru poluare. Comisarii de mediu au găsit gunoaie aruncate pe mai multe câmpuri din județ și au sancționat unitățile administrativ-teritoriale cu suma totală de 300.000 de lei. Primăriile trebuie să strângă gunoaiele, altfel riscă noi amenzi

Primăriile din județul Iași au fost sancționate de Garda de Mediu cu amenzi în valoare de 300.000 de lei pentru că nu au colectat gunoaiele aruncate pe câmpuri. Primăriile sancționate sunt: Bălțați, Țibănești, Lespezi, Țigănași, Voinești, Cucuteni, Țibana, Sirețel, Costuleni, Lespezi, Holboca, Aroneanu și Movileni. Unitatea administrativ-teritorială Movileni, din județul Iași, a primit de la Garda de Mediu o sancțiune în valoare de 75.000 de lei, fiind cea mai mare amendă dată de comisari în acest an unei primării, pentru depozitarea necontrolată a deșeurilor.
Comisarii de mediu susțin că unitatea administrativ-teritorială nu a realizat în totalitate măsura salubrizării zonelor cu depozitări necontrolate de deșeuri de orice fel, care pot afecta mediul, astfel că au luat măsurile legale care se impun în astfel de situații. Primarii din Iași trebuie să strângă gunoaiele aruncate pe câmpuri, altfel primesc noi sancțiuni.

Firmele din Iași au fost amendate cu un milion de lei pentru neregulile descoperite de comisarii de mediu

În prima parte a anului, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Iași a dat amenzi în valoare de aproape un milion de lei. Astfel, Garda de Mediu Iași a dat amenzi în valoare de 869.000 de lei în primul semestru din anul 2021. Inspectorii de mediu au efectuat 440 de controale, dintre care 344 în domeniul poluării industriale și 96 în domeniul biodiversității, biosecurității și ariilor naturale protejate.
În urma verificărilor, au fost date 106 sancțiuni, în valoare totală de 869.000 de lei. De asemenea, inspectorii de mediu au făcut două sesizări penale și au confiscat două autovehicule care transportau ilegal deșeuri. Sesizarea organelor de cercetare penală s-a realizat pentru două fapte care se încadrează, conform legislației de mediu, la infracțiuni, respectiv gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor periculoase și arderea vegetației într-o arie naturală protejată.

Fermierii cu terenuri infestate cu ambrozie sunt verificați de Garda de Mediu Iași și Direcția Agricolă

Comisarii de mediu și Direcția Agricolă Iași verifică, până pe data de 15 august 2021, fermierii din județ care au terenuri agricole cu ambrozie, o plantă dăunătoare agriculturii și care poate provoca alergii severe. Cei care nu au luat măsurile specifice pentru eliminarea acestei plante riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei, persoanele juridice, și între 750 și 5.000 de lei, persoanele fizice.
Terenurile infestate cu ambrozie din Iași au fost inventariate până la sfârșitul lunii mai 2021, iar, după ce au fost somați de autoritățile locale, fermierii din Iași trebuie să o elimine prin metode specifice. Calendarul anual de combatere a ambroziei este prevăzut de Legea nr. 62/2018. Ministerul Agriculturii recomandă o serie de metode prin care buruiana poate fi distrusă, iar autoritățile publice locale supraveghează aplicarea metodelor de distrugere pe toată perioada de vegetație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *