Prima pagină » Economic Local » Primarii din județul Iași achiziționează mașini electrice cu voucherele primite în programul Rabla Plus
Primarii din județul Iași achiziționează mașini electrice cu voucherele primite în programul Rabla Plus

Primarii din județul Iași achiziționează mașini electrice cu voucherele primite în programul Rabla Plus

13 iul. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Primarii din Iași primesc de la AFM vouchere pentru achiziția mașinilor electrice noi. Tichetele acordate în programul Rabla Plus pot fi utilizate în maximum 12 luni de la primirea lor. O nouă listă cu beneficiarii programului a fost publicată pe site-ul AFM

O nouă listă cu beneficiarii programului Rabla Plus a fost publicată pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Din Iași, au fost selectați pentru a primi voucherele atât persoane fizice, cât și persoane juridice. Primarii sau antreprenorii din Iași vor moderniza parcul auto. Astfel, edilul din comuna Țuțora va achiziționa trei mașini electrice noi sau hybrid cu trei vouchere în valoare 360.000 de lei. Primarul din comuna Costuleni va primi trei tichete în valoare de 360.000 de lei. Cu acestea va cumpăra trei mașini electrice noi. De asemenea, companiile private vor schimba parcul auto. Astfel, Vigma Antrepriza SRL va folosi două vouchere, în valoare, 51.500 de lei. Cu acestea pot fi cumpărate două mașini noi. SC Sanda Automobile SRL primește opt vouchere, în valoare de 204.000 de lei. Tichetele acordate în programul Rabla Plus pot fi utilizate în maximum 12 luni de la primirea lor.

Primarii și firmele din Iași achiziționează mașini noi

Ieșenii au cumpărat mașini noi, atât electrice, cât și hibrid plug-in, cu voucherele obținute în programele Rabla Clasic și Rabla Plus. În total, cu tichetele primite în sesiunea derulată în anul 2023, au fost achiziționate 1.057 de mașini și 41 de motociclete. Din Iași, s-au înscris la producători/dealeri un număr de 1.114 persoane. În programul Rabla Plus 2023 s-au înscris 459 de persoane fizice, fiind achiziționate 442 de mașini noi, din care 350 pur electrice și 92 hibrid plug-in, dar și opt motociclete electrice. Fiecare voucher primit de beneficiarii din Iași a fost utilizat pentru achiziția unui autoturism nou. Anul acesta, a scăzut numărul ieșenilor înscriși în cele două programe. Astfel, în programul Rabla Clasic 2024 s-au înscris la producători/dealeri auto 392 de persoane fizice, iar în Rabla Plus 2024 s-au înscris 109 persoane fizice din Iași.

Condiții noi pentru beneficiari în 2024

Șoferii care vor să își înlocuiască mașinile vechi cu unele noi trebuie să știe că subvențiile pentru vehiculele electrice s-au înjumătățit anul acesta, astfel că primesc un voucher în valoare de 25.500 de lei. În ceea ce privește mașinile hibrid, ieșenii primesc vouchere în valoare de 13.000 de lei. De asemenea, subvențiile vor fi acordate doar pentru automobilele cu o valoare maximă de aproximativ 70.000 de euro.

În ceea ce privește programul Rabla Clasic, prima de casare este de 7.000 de lei și 10.000 de lei pentru două autoturisme. Aceasta se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 150 g CO2/km în sistem WLTP și a cărui valoare nu depășește 60.000 de euro, cu TVA inclus. Astfel, valoarea maximă de achiziție a unui autoturism va fi de 60.000 de euro. Înscrierile au început în luna martie 2024. Astfel, printre beneficiarii programului Rabla Plus sunt primarii din Iași, care modernizează parcurile auto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *