Prima pagină » Economic Local » Primarii din Iași vor să modernizeze drumurile cu fonduri europene. Valoarea unui proiect: un milion de euro
Primarii din Iași vor să modernizeze drumurile cu fonduri europene. Valoarea unui proiect: un milion de euro

Primarii din Iași vor să modernizeze drumurile cu fonduri europene. Valoarea unui proiect: un milion de euro

09 dec. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Primarii din Iași vor să modernizeze drumurile cu fonduri europene astfel că au depus proiecte la AFIR. Aceștia pot obține un milion de euro pentru fiecare proiect eligibil la finanțare. Banii sunt acordați pentru construcția, extinderea sau modernizarea drumurilor agricole

Autoritățile locale pot accesa fonduri europene de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) până la finalul lunii februarie 2024. Măsurile disponibile sunt DR 27-Crearea/modernizarea infrastructurii de acces agricole și DR 28-Crearea/modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural. Alocarea financiară pentru DR 27 este de 100 de milioane de euro, iar pentru DR 28 este de 200 de milioane de euro.

Cele mai multe proiecte, inclusiv din Iași, au fost depuse în a două măsură. Astfel, din cele 125 de planuri depuse la nivel național, 6 sunt din Iași. Primarii pot folosi banii europeni pentru construcția, extinderea, modernizarea drumurilor agricole prin măsura DR 27, dar și pentru construcția, extinderea și modernizarea rețelelor de drumuri de interes local prin măsura DR 28, în care fondurile acordate sunt sută la sută nerambursabile, iar valoarea maximă pentru un proiect este de un milion de euro.

Primarii din Iași vor să modernizeze drumurile cu fonduri europene

De asemenea, pragul de selecție a proiectelor pentru măsura DR 27 este de 40 de puncte, iar pentru a doua măsură, 30 de puncte. Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) a publicat lista alocărilor pentru Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” a cărui valoare integrală este de 52,5 miliarde de lei. Lista a fost publicată pe județe, urmând ca alocările făcute separat pe fiecare localitate în parte să apară în cursul săptămânii următoare. În această listă, județul Iași a luat 1,51 miliarde de lei (305 milioane de euro) atât pentru investițiile care țin de apă și canalizare, cât și pentru cele legate de noi proiecte pe drumurile județene și cele comunale.

Tinerii pot accesa fonduri europene de la AFIR

Tinerii din Iași care vor să deschidă afaceri cu fonduri europene pot depune proiecte la AFIR. AFIR a deschis sesiunea de depunere a cererilor de finanțare în cadrul intervenției DR 30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din PS 2023-2027. Ieșenii pot accesa 40.000, 50.000 sau maximum 70.000 de euro, fonduri nerambursabile sută la sută pentru investiții în domeniul agricol. Sesiunea de depunere este deschisă până la 31 ianuarie 2024. Potrivit specialiștilor, se dorește stimularea fermierilor care vor să investească fonduri europene în legumicultură. De asemenea, primarii din Iași care vor să modernizeze drumurile cu fonduri europene mai pot depune proiecte la AFIR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`