Prima pagină » Economic Local » Primarii din Iași se grăbesc să finalizeze amenajamentele pastorale. Din 2023 trebuie să plătească finalizarea schițelor privind îngrijirea pășunilor
Primarii din Iași se grăbesc să finalizeze amenajamentele pastorale. Din 2023 trebuie să plătească finalizarea schițelor privind îngrijirea pășunilor

Primarii din Iași se grăbesc să finalizeze amenajamentele pastorale. Din 2023 trebuie să plătească finalizarea schițelor privind îngrijirea pășunilor

18 mai 2022, 02:00, 6 ,
Raluca Costin, în Economic Local

Primarii din Iași se grăbesc să finalizeze amenajamentele pastorale, acele schițe privind îngrijirea pășunilor. Din cele 98 de unități administrativ teritoriale, 93 au trimis documentele la Direcția Agricolă care le va transmite Oficiului pentru Studii Pedologice Iași

Aproape toate primăriile din județul Iași au finalizat amenajamentele pastorale, schițele privind îngrijirea pășunilor. Din cele 98 de unități administrativ teritoriale (UAT-uri), 93 au trimis toate documentele necesare la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași. Următoarea etapă presupune ca specialiștii Oficiului pentru Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) Iași să meargă în teren, să ia probe din sol și să le analizeze apoi să finalizeze aceste amenajamente pastorale.

”În această perioadă asta facem, mergem pe teren pentru prelevarea probelor de sol. Primarii au depus documentele la Direcția Agricolă care ni le transmit iar în final, se închide dosarul pentru amenajament”, susține Mihai Hlihor, director OSPA Iași.

Primarii din Iași se grăbesc să finalizeze amenajamentele pastorale

Documentele sunt necesare fermierilor care vor subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Fondurile necesare realizării acestor schițe sunt asigurate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în acest an însă din 2023 primarii care nu finalizează amenajamentele pastorale sunt nevoiți să le plătească. Pentru a finaliza schițele Consiliile Locale trebuie să trimită datele privind situația pășunilor la Direcția Agricolă. Angajații OSPA Iași efectuează studiul pedologic, iar pe baza tuturor informațiilor centralizate de toate instituțiile implicate se întocmesc amenajamentele pastorale. Reprezentanții Direcției Agricole Iași solicită tuturor celor care utilizează astfel de terenuri agricole să se adreseze primăriilor pe raza cărora sunt amplasate pășunile pentru a se informa în ce stadiu se află proiectul de întocmire a amenajamentelor pastorale. Termenul de realizare a unei schițe este de maxim 3 luni. Primele amenajamente au fost realizate  în anul 2019, după schimbarea legii privind îngrijirea pășunilor.

Fermierii din Iași primesc subvenții de 700-800 de lei pentru hectarul de pășuni

Amenajamentele pastorale reprezintă o schiță completă referitoare la îngrijirea pajiștilor permanente prin intermediul cărora fermierii obțin subvenții. Producătorii agricoli încheie contracte de închiriere a pajiștilor permanente în baza cărora pot solicita subvenții, iar la rândul lor, trebuie să îngrijească aceste pajiști. Astfel, din cauză că în ultimii ani fermierii nu îngrijeau pășunile corespunzător s-a introdus și această obligativitate privind realizarea unor amenajamente pastorale. Începând cu anul 2018, consiliile locale aveau obligația de a include amenajamentul pastoral în cadrul documentației de concesiune sau închiriere a pajiștilor permanente. Suprafața cu pășuni înregistrată în Iași este de aproape 45.000 de hectare și se află în proprietatea primăriilor. Din această suprafață, doar 30 la sută este dată în folosința ieșenilor. Un crescător de animale care ia în arendă de la primărie 1 hectar de pășune primește de la APIA în jur de 700-800 de lei pe an. Pe de altă parte, campania anuală derulată de APIA prin care fermierii puteau solicita subvenții s-a încheiat.

Primarii din Iași s-au grăbit să ajute fermierii pentru ca aceștia să depună documentele la timp, la APIA.

Comentarii
  • Daca boul asta agramat este director ne meritam soarta….ce stie asta sa faca?

  • La cat a furat cand a fost primar, are de unde sa va plateasca articole. Mai bine ar plati oamenii pe care ia batut, chiar si pe cei doi minori. Numai mizerii la conducerea judetului.

  • Cine se aseamănă se adună,
    dacă ne gândim cine conduce
    si Directia Agricolă.

  • Gelu Am observat ca de cate ori apare un articol in care este vorba de Hlihor voi sunteti cei care i-o sugeti permanent .Se vede din Avion ca sunteti(presupun)aceiasi postaci platiti de un BOU mult,mult mai mare si mai DOBITOC (acel Primar Astefanei)

  • Cel ce ii ia apararea lui Hlihor are acelasi caracter ,se vede dupa vocabular. De fapt e posibil sa fi scris tot el, asa cuvinte are= domn director = pe functie cumparata.

  • Sa dai bani pentru a fi porcait numai tu poti face. Vrei laude? Uite ca nu o face nimeni, numai greturi ai lasat pe unde ai trecut. Camera agricola iti aminteste ceva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *