Prima pagină » Economic Local » Primarii din Iași au depus documentele pentru realizarea amenajamentelor pastorale. Din 2023 trebuie să plătească finalizarea schițelor privind îngrijirea pășunilor
Primarii din Iași au depus documentele pentru realizarea amenajamentelor pastorale. Din 2023 trebuie să plătească finalizarea schițelor privind îngrijirea pășunilor

Primarii din Iași au depus documentele pentru realizarea amenajamentelor pastorale. Din 2023 trebuie să plătească finalizarea schițelor privind îngrijirea pășunilor

12 sept. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Primarii din Iași au transmis documentele instituțiilor abilitate să realizeze amenajamentele pastorale. Din 2023 sunt nevoiți să plătească finalizarea schițelor privind îngrijirea pășunilor

Aproape toți primarii din județul Iași au finalizat amenajamentele pastorale, schițele privind îngrijirea pășunilor. Din cele 98 de unități administrativ-teritoriale (UAT-uri), 96 au trimis toate documentele necesare la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași. Următoarea etapă presupune ca specialiștii Oficiului pentru Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) Iași să meargă în teren să ia probe din sol și să le analizeze ca apoi să finalizeze aceste amenajamente pastorale.

Specialiștii OSPA au verificat o mare parte din pășunile pentru care primarii au trimis documentele, însă mai durează până schițele sunt realizate de către instituțiile implicate. Fondurile necesare realizării acestor schițe sunt asigurate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în acest an, însă din 2023 primarii care nu finalizează amenajamentele pastorale sunt nevoiți să le plătească.

Primarii din Iași se grăbesc să finalizeze amenajamentele pastorale

Documentele sunt necesare fermierilor care vor subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Pentru a finaliza schițele, Consiliile Locale trebuie să trimită datele privind situația pășunilor la Direcția Agricolă. Angajații OSPA Iași efectuează studiul pedologic, iar pe baza tuturor informațiilor centralizate de toate instituțiile implicate se întocmesc amenajamentele pastorale.

Reprezentanții Direcției Agricole Iași solicită tuturor celor care utilizează astfel de terenuri agricole să se adreseze primăriilor pe raza cărora sunt amplasate pășunile pentru a se informa despre stadiul în care se află proiectul de întocmire. Termenul de realizare a unei schițe este de maxim 3 luni. Primele amenajamente au fost făcute în anul 2019, după schimbarea legii privind îngrijirea pășunilor.

Fermierii din Iași primesc subvenții cuprinse între 700 și 800 de lei pentru hectarul de pășuni

Amenajamentele pastorale reprezintă o schiță referitoare la îngrijirea pajiștilor permanente prin intermediul cărora fermierii obțin subvenții. Producătorii agricoli semnează contracte de închiriere în baza cărora pot solicita subvenții, iar la rândul lor trebuie să îngrijească aceste pajiști. Astfel, din cauză că, în ultimii ani, fermierii nu îngrijeau pășunile corespunzător, s-a introdus și această obligativitate privind realizarea unor amenajamente pastorale.

Începând cu anul 2018, Consiliile Locale aveau obligația de a include amenajamentul pastoral în cadrul documentației de concesiune sau închiriere a pajiștilor permanente. Suprafața cu pășuni înregistrată în Iași este de aproape 45.000 de hectare și se află în proprietatea primăriilor. Din această suprafață, doar 30 la sută este dată în folosința ieșenilor. Un crescător de animale care ia în arendă de la primărie 1 hectar de pășune primește de la APIA în jur de 700-800 de lei pe an. Fermierii din Iași primesc avansul din subvenții, începând cu 16 octombrie 2022. Primarii din Iași sunt trași la răspundere, dacă nu finalizează amenajamentele pastorale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *