Prima pagină » Titlurile zilei » Primăria trage țeapă firmelor de construcții din Iași! Nu au putut să plătească aproape 5.000 de euro la grădinița din Copou: „Nu cunosc pe nimeni în instituție” – FOTO

Primăria trage țeapă firmelor de construcții din Iași! Nu au putut să plătească aproape 5.000 de euro la grădinița din Copou: „Nu cunosc pe nimeni în instituție” – FOTO

04 dec. 2023, 02:00,
Ciprian BOARU, în Titlurile zilei

O firmă de construcții din Iași încearcă să recupereze dobânzile penalizatoare după ce plățile au fost întârziate. Societatea Pavi-Lux SRL a avut un contract de lucrări pentru grădinița din Copou. Comunicarea cu funcționarii primăriei a fost destul de deficitară

În ultima perioadă s-a tot discutat despre problemele financiare ale Primăriei Iași, care nu mai are suficiente fonduri, mai ales după achiziția costisitoare de cărbune. Acest lucru se vede și în procesele deschise de firmele care au încheiat diverse contracte de lucrări cu municipalitatea, dar care s-au trezit și cu facturi de neachitate. Este și cazul societății Pavi-Lux SRL, cu sediul social în comuna Ioan Neculce, care a câștigat licitația pentru amenajarea grădiniței de pe strada Codrescu, nr. 5 – Copou, în incinta fostei policlinici cu plată.

La finalul anului 2022, clădirea a fost recepționată. Numai că Pavi-Lux a solicitat achitarea unor penalități după ce plățile au fost amânate cu mult peste termenele stipulate în contract. Primăria Iași a fost somată prin intermediul instanțelor de judecată, iar Pavi-Lux a avut câștig de cauză.

Primăria nu vrea să recunoască sumele datorate firmei de construcții din Iași

În luna iunie 2023, Tribunalul Iași hotărăște ca primăria să plătească datoria către constructor.

„Admite în parte cererea de emitere a ordonanței de plată formulată de creditoarea S.C. Pavi-Lux SRL în contradictoriu cu debitorul municipiul Iaşi prin Primarul mun. Iaşi. Ordonă debitorului să plătească creditoarei suma de 64.529,75 lei cu titlu de penalități de întârziere pentru perioada 10.10.2022-9.12.2022 aferente debitului principal și suma de 26.003,98 lei cu titlu de dobândă legală penalizatoare pentru aceeași perioadă în termen de 30 zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în hotărârea judecătorilor.

Recent, tot la Tribunalul Iași, primăria a atacat hotărârea din iunie și solicită ca dobânda penalizatoare să nu fie luată în calcul. Adică suma de 26.003 lei.

„Instanța a apreciat, însă, în mode nelegal, faptul că pentru plata de întârziere a debitului, Municipiul Iași datorează atât penalități de întârziere, cât și dobânda legală penalizatoare, aceasta din urmă putând fi datorată doar în lipsa unor prevederi contractuale privind penalitățile de întârziere, atât penalitățile cât și dobânda reprezentând o sancțiune pecuniară pentru plata cu întârziere a unui debit”, se arată în cererea în anulare împotriva ordonanței de plată ce a fost emisă de Tribunalul Iași.

Deocamdată, nu a fost stabilit un termen de judecată.

Afaceristul Nicu Sandu: „Eu doar mi-am apărat drepturile”

Contactat telefonic de reporterii BZI, Nicu Adrian Sandu, patronul firmei de construcții Pavi Lux, a explicat că nu a primit lămuriri de la primărie în momentul în care datoriile nu au fost achitate.

„Eu doar mi-am apărat drepturile, nu am primit o explicație oficială. Am discutat doar cu managerul de proiect, nu cunosc pe nimeni în instituție”, a spus afaceristul.

Radu Alexandrescu, managerul de proiect de la grădinița din Copou, nu a lămurit situația.

„Habar nu am. Plățile se fac când se fac”, a spus angajatul primăriei.

O solicitare a fost transmisă și biroului de comunicare încă de săptămâna trecută, dar nu a fost formulat un comentariu în legătură cu datoriile primăriei. La un moment dat, municipalitatea a semnat un contract de finanțare și pentru modernizarea Grădiniței nr. 13 din Tătărași.

Investiția a ajuns la 4 milioane de lei

Noua grădiniță va avea o capacitate totală de 200 de locuri dispuse în 8 săli de grupă. Clădirea are regimul de înălțime S+P+1E. Investiția în noua unitate de învățământ are o valoare totală estimată de 4 milioane de lei. Licitația pentru execuția lucrărilor a fost programată la finalul lunii ianuarie 2021. Însă au fost înregistrate întârzieri după ce Pavi Lux a contestat atribuirea licitației. Contractul ar fi ajuns la altă societate. Într-un final, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a decis ca licitația să fie atribuită societății din comuna Ioan Neculce.

Termenul de execuție era de 12 luni. Primăria trage țeapă firmelor de construcții din Iași, dar situația va fi clarificată în instanță.

Comentarii
  • Neagoe Daniel

    Gradinita este minunata, firma si-a facut datoria, dar se vede ca mafiotul de Kirika nu plateste daca nu e vreun mafiot din anturajul lui. Jost KIRIKA,sper sa nu te mai aleaga vreodata iesenii, cotârgaciule.

  • Pai daca Pavi Lux nu a dat acolo sus parandaratul la lucrare , normal !, asa patesc toti in toata tara ! , nu dai dreptul la smecheri primesti plati la sulivara cind esti mort si ingropat !, trebuia sa il intrebe pe Buzatu din Vaslui cum se iau lucrarile si in ce conditii se fac platile la lucrari

  • se numește firmă de construcții nu ”de construcție”… Mai treci pe la școală.

  • De parca ar fi ce ceva de recunoscut Trebuie constatat, atat.
    Daca in contract sunt precepute penalitati la intarzierea platilor, daca platile au fost facute cu intarziere, atunci totul e clar.

  • Bine ca au facut poarta in spatele gradinitei sa vina toti marletii si sa blocheze parcarea celor din cartier, ca nu pot sa foloseasca transportul public sa-si duca progeniturile la gradinita. Kirica, repara parcarea limbricule ca iei o gramada de bani pe locurile de parcare!

  • Acest idiot de Sandu împreună cu Varodi lucrează cu oameni la ,, negru ,, mai exact cu echipe făcând și evaziune fiscală iar când sunt controale de la ITM sunt anunțați cu o zi înainte de către acei inspectori corupți

  • @Radu Mai ia nevasta-ta la papacioc? :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *