Prima pagină » Economic Local » Primăria Tomești oferă un contract de modernizare a trotuarelor din localitate! Firmele nu erau interesate pentru că lucrările erau subevaluate
Primăria Tomești oferă un contract de modernizare a trotuarelor din localitate! Firmele nu erau interesate pentru că lucrările erau subevaluate

Primăria Tomești oferă un contract de modernizare a trotuarelor din localitate! Firmele nu erau interesate pentru că lucrările erau subevaluate

27 iun. 2020, 04:00,
Ciprian Boaru, în Economic Local

Primăria Tomești, din județul Iași, vrea să modernizeze trotuarele din localitate. Au fost organizate mai multe licitații, dar de fiecare dată au fost anulate. De fapt, valoarea lucrărilor era subevaluată, iar firmele trebuiau să vină cu bani de acasă. Conducerea primăriei a hotărât să mărească cofinanțarea cu aproape 400.000 lei. Proiectul este susținut din fonduri europene

Primăria Tomești, din județul Iași, vrea să modernizeze trotuarele din localitate, în cadrul celei de a treia etape. Licitația a fost organizată de mai multe ori, dar fie nu se prezentau participanți, fie cei care depuneau oferte renunțau. Motivul: prevederea bugetară era prea mică, adică de 1,5 milioane lei, fără TVA, aproape 300.000 euro. Ulterior, proiectul a fost actualizat și a ajuns la o valoare de 1.923.847 lei, fără TVA. Proiectul este finanțat printr-un program european. Însă, efortul financiar al comunei a crescut, deoarece prevederea bugetară a crescut din confinanțarea Prmăriei Tomești. În aceste condiții, pe data de 13.07.2020 licitația va fi reluată. Va fi aleasă oferta cu prețul cel mai mic.

Riscul de accidente în comuna Tomești este crescut din cauză că nu există trotuare pentru accesul pietonilor

Contractul pus la dispoziție de Primăria Tomești prevede și realizarea proiectării pentru trotuare. Este vizată modernizarea tronsonului de pe DN 28 (Iași -Albița), de la kilometrul 83 la kilometrul 85.

„Comuna Tomești este amplasată pe DN 28 Iași – Albița, drum național cu un trafic foarte ridicat, care face legătura cu Republica Moldova. În prezent, pe porțiunea dintre sala de sport și primăria Tomești nu există amenajat niciun trotuar, astfel încât anual se întâmplă accidente rutiere soldate chiar cu decesul pietonilor. Circulația pietonilor între sat Tomești, cartierul de blocuri și zona Tomești Sat cu primăria se desfășoară pe marginea DN în următoarele condiții: nu există nicio amenajare pentru circulația pietonilor; pe timp ploios, din cauza noroiului, precum și iarna, din cauza zăpezii, pietonii sunt efectiv obligați să circule pe partea carosabilă”, se arată în caietul de sarcini.

Primăria Tomești a dat un contract de 1 milion de euro pentru modernizarea drumurilor din localitate.

Primăria Tomești a atribuit și o licitație privind modernizarea drumurilor din localitate, pe o distanță de aproape 5 kilometri. Contractul este de 5,1 milioane lei, fără TVA, aproape 1 milion de euro. Licitația a fost câștigată de către Conest SA.

„Proiectul tehnic și anexele aferente includ: achiziționarea tuturor materialelor și produselor necesare tuturor utilajelor, mijloacelor și echipamentelor (inclusiv orice utilaj de ridicare sau manipulare necesar pentru execuția lucrărilor); transportul la șantier a oricăror materiale, utilaje, componente și echipamente de lucru, a oricărui mijloc normal sau extraordinar necesar pentru execuția lucrărilor; activități și consumabile necesare pentru menținerea șantierului curat și funcțional, demontarea și îndepărtarea oricăror lucrări sau activități provizorii”, se arată în caietul de sarcini.

Și alte primării investesc în infrastructură, trotuare și drumuri, care să permită o mai bună accesibilitate

Recent, Primăria Ciortești, din județul Iași, a lansat licitația pentru modernizarea infrastructurii rutiere. Porțiunea de drum are 3,9 kilometri. Prevederea bugetară este de 5.657.887 lei, fără TVA, aproape 1,2 milioane de euro. Conform contractului, vor fi reabilitate drumul comunal 375 și drumurile sătești 825, 1786.

„Varianta folosită până în prezent, aceea de întreținere și intervenție în punctele critice atunci când circulația vehiculelor nu se poate desfășura din cauza distrugerilor existente, fără o îmbunătățire a condițiilor de circulație prin realizarea unei structuri rutiere care să permită accesul mașinilor de pompieri, a mașinilor de ambulanță, accesul copiilor spre instituțiile de învățământ, cât și accesul locuitorilor către instituțiile de interes public prin îmbunătățirea hidraulicii drumului, prin realizare de șanțuri și podețe, va duce la o distrugere totală a platformei drumului”, se arată în descrierea situației actuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *