Prima pagină » Local » Primăria plătește 82 de mii de euro pentru masterplanul de transport cu biciclete în Iași! Cum va arăta noul proiect de trasee prin cartierele orașului?
Primăria plătește 82 de mii de euro pentru masterplanul de transport cu biciclete în Iași! Cum va arăta noul proiect de trasee prin cartierele orașului?

Primăria plătește 82 de mii de euro pentru masterplanul de transport cu biciclete în Iași! Cum va arăta noul proiect de trasee prin cartierele orașului?

25 dec. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Municipalitatea a stabilit firma care se va ocupa de masterplanul de transport cu biciclete din Iași. Societatea din municipiu va elabora masterplanul pentru circulația bicicletelor, dar și proiectarea, taxele, avizele pentru amenajarea pistelor pe arterele orașului. Valoarea investiției este de circa 82 de mii de euro

O firmă din municipiul Iași se va ocupa de realizarea masterplanului pentru stabilirea traseelor destinate bicicliștilor. Investiția este inclusă într-un proiect legat de sporirea gradului de mobilitate urbană la nivelul Iașului, în paralel cu asigurarea unui transport alternativ care să protejeze mediul înconjurător. Anunțul a fost făcut de primarul Mihai Chirica, contractul fiind semnat cu firma Geoartis SRL.

„Săptămâna trecută am avut ocazia să ne întâlnim cu reprezentanții BERD pentru a derula un grant de aproximativ 300.000 de euro în vederea elaborării strategiei de oraș verde pentru municipiul Iași. Între timp, am semnat un contract cu SC Geoartis SRL, o companie care va elabora masterplanul pentru biciclete și transport alternativ. Trebuie să avem o privire globală, care poate să fie transformată în realitate prin toate programele pe care vrem să le aplicăm, prin fonduri europene sau alte fonduri atrase”, a spus primarul Mihai Chirica.

Contract de 82 de mii de euro pentru noul masterplan de biciclete din Iași

Valoarea contractului semnat cu SC Geoartis SRL este de 327.731 de lei (82 de mii de euro), fără TVA. Compania va trebui să realizeze masterplanul pentru circulația bicicletelor, precum și proiectarea, taxele, avizele pentru amenajarea pistelor pe arterele municipiului Iași.

„Municipalitatea și-a dorit ca prin acest proiect finanțat din bugetul local să îndeplinească nevoile utilizatorilor de mijloace de transport alternative și să obțină o viziune atât în context legislativ, cât și din punct de vedere al aplicării unor principii și cunoștințe. Procesul de avizare a proiectării rezultate cade în sarcina firmei, iar documentația rezultată va fi avizată de către Poliția municipiului Iași – Biroul Rutier/ Serviciul Rutier și ceilalți furnizori de servicii care au drept de avizare a unor astfel de proiectări”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Detalii despre noul masterplan pentru trasee de biciclete în municipiul Iași

Proiectul a fost lansat la începutul lunii decembrie 2021 de către municipalitatea ieșeană.

„Proiectul contribuie la îndeplinirea obiectivelor strategice ale mobilității urbane durabile prin extinderea traseelor de piste de biciclete. Infrastructura pentru biciclete trebuie să îndeplinească, incontestabil, cerința de bază, pe care o reprezintă siguranța utilizatorilor acesteia. Prin atragerea cetățenilor către acest mod de deplasare se reduce gradul de utilizare al autovehiculului propriu și, implicit, nivelul de congestie al traficului”, se arată în caietul de sarcini.

Proiect pentru transportul cu biciclete în municipiu

Contractul va fi derulat pe o perioadă de 9 luni. Conform documentației, municipalitatea vrea ca, pe marile artere din oraș, să nu se mai permită parcarea pe prima bandă. Aceasta va fi transformată în bandă unică pentru biciclete și pentru mijloacele de transport în comun. Primăria a cerut și limitarea vitezei la 30 de kilometri pe oră pe primă bandă de pe marile artere ale orașului, proiect care nu a fost însă bine primit de șoferii din municipiu. Totuși, Primăria Iași nu a renunțat la acest proiect, iar în paralel merge și cu noul masterplan pentru biciclete din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *