Prima pagină » Economic Local » Primăria oferă teren cu 0,7 euro/mp în centrul orașului! Afaceriștii din Iași fac orice pentru un loc de parcare

Primăria oferă teren cu 0,7 euro/mp în centrul orașului! Afaceriștii din Iași fac orice pentru un loc de parcare

18 oct. 2019, 04:00,
Ciprian Boaru în Economic Local

Primăria Iași este dispusă să concesioneze teren cu minimum 0,5 euro/mp, pentru amenajarea parcărilor. La mijlocul lui noiembrie, vor fi scoase la licitație amplasamente din centrul orașului și Zona Industrială. „Acolo pot fi amenajate 30 de locuri de parcare. Vor fi fără plată. Va fi amenajată o barieră pentru că locurile vor fi folosite de clienți sau angajați”, a spus un investitor. Contractele se vor derula pe o perioadă de maximum 20 de ani

Lipsa cruntă a locurilor de parcare din oraș afectează și agenții economici. Afaceriștii sunt dispuși să plătească sume importante, ca să asigure condiții clienților. Municipalitatea a identificat mai multe suprafețe de teren disponibile. La cererea firmelor vor fi organizate licitații pentru concesionarea acestor suprafețe. Spre exemplu, pe numele societății Deco Dem Natura SRL apare o solicitare de concesionare a unei suprafețe de 1.213 metri pătrați, pe Calea Chișinăului, nr. 2. Amplasamentul se află chiar în fața unei firmei de curierat. Evaluatorii au stabilit că procedura va porni de la o redevență minimă de 8.000 euro/an. Contractul va fi semnat pe o perioadă de 15 ani. Astfel, municipalitatea ar putea încasa cel puțin 120.000 de euro. Taxa de participare este de 400 de euro, iar garanția de participare de 8.000 de euro. Licitația este programată pentru data de 14 noiembrie, ora 12:00. Dosarele de înscriere pot fi depuse la sediul Direcției de Exploatare Patrimoniu, până pe data de 13 noiembrie.

Zeci de locuri de parcare

Contactați telefonic, reprezentanții Deco Dem Natura au precizat că locurile de parcare vor fi gratuite. Pe lună, redevența pe un metru pătrat ar fi de 0,5 euro. „Acolo pot fi amenajate 30 de locuri de parcare. Vor fi fără plată. Va fi amenajată o barieră pentru că locurile vor fi folosite de clienți sau angajați”, au spus reprezentanții firmei. Câștigătorul licitației este obligat să amenajeze parcări înierbate. Societatea cu obiectul de activitate „lucrări de demolare a construcțiilor” a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 8,8 milioane de lei. Profitul a fost de 2,4 milioane de lei, cu un număr de 20 de angajați. Societatea este administrată de Iulia Ramona Panainte, care are și calitatea de unic asociat.

Hotel în centrul Iașului

În trecut, Primăria a eliberat un certificat de urbanism Societății de Construcții Moldoconstruct SRL (fostă SA – n.r.) cu sediul pe strada I.C. Brătianu. Prin certificat, conducerea societății intenționează să schimbe destinația clădirii în spații de cazare în regim hotelier. Lucrările vizează restaurarea, dar și consolidarea imobilului. Însă, pentru asta, este nevoie de un aviz ISU. Mai precis, trebuie amenajat un rezervor de apă. În aceste condiții, s-a solicitat concesionarea unui teren de 265 de metri pătrați, situat pe strada Cuza Vodă. Amplasamentul este chiar lângă sediul firmei, accesul fiind asigurat de un gang. Municipalitatea cere o redevență minimă de 2.500 euro/an, adică 208 euro/lună. Redevența pe un metru pătrat/lună ar fi de 0,7 euro. Contractul se va derula pe o perioadă de 20 de ani.

Parcare la UMF

Pe data de 28 octombrie, ora 13:00, va fi relizată o licitație pentru concesionarea unei suprafețe de teren de 5.279 metri pătrați, aflată în Piața Națiunii, pe esplanada Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Gr.T.Popa”. Firma care va câștiga licitația are obligația de a construi o parcare subterană, care va fi exploatată ulterior. Redevența stabilită de evaluatori este de 182.655 euro/an. Contractul se va încheia pe o durată de 25 de ani. Astfel, pe perioada concesiunii, Primăria ar urma să încaseze 4,5 milioane de euro. De precizat că investitorul poate construi o parcare subterană cu două etaje, cu o capacitate de 200 de locuri, sau cinci etaje subterane cu 500 de locuri de parcare, fiind varianta maximă admisă. Indiferent de minim sau de maxim, redevența va fi aceeași. Participanții la procedură au obligația de a achita o taxă de participare de 9.135 euro și o garanție de participare de 54.800 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`