Prima pagină » Economic Local » Primăria Municipiului Iași va scoate din circulație peste 1.000 de autoturisme. Cei înscriși în programul Rabla Local vor primi 3.000 de lei
Primăria Municipiului Iași va scoate din circulație peste 1.000 de autoturisme. Cei înscriși în programul Rabla Local vor primi 3.000 de lei

Primăria Municipiului Iași va scoate din circulație peste 1.000 de autoturisme. Cei înscriși în programul Rabla Local vor primi 3.000 de lei

17 oct. 2023, 02:00,
Alexandra MAISNER în Economic Local

Municipalitatea scoate din circulație peste 1.000 de autoturisme. Persoanele fizice care au depus dosarele în cadrul proiectului Rabla Local urmează să fie validate și să primească stimulentul în valoare de 3.000 de lei

Programul Rabla Local a fost adresat ieșenilor care și-au dorit să caseze autoturismele mai vechi de 15 ani. Astfel, persoanele fizice vor primi un stimulent în valoare de 3.000 de lei. Este important de menționat faptul că jumătate din această sumă este suportată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), iar cealaltă jumătate din bugetul local al municipiului Iași.

Primăria Iași va scoate din circulație peste 1.000 de autoturisme

Un număr de 1.042 de ieșeni s-au înscris în programul Rabla Local. Prin intermediul proiectului vor fi eliminate autoturismele poluante din municipiul Iași, mai vechi de 15 ani, cu norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară. Proprietarii acestora vor primi câte 3.000 de lei. Potrivit procedurilor, cei peste 1.000 de beneficiari înscriși vor fi anunțați printr-un e-mail dacă au fost declarați eligibili de Administrația Fondului pentru Mediu.

„Sunt înscrise 1.042 de persoane. Urmează să fie validați de către Administrația Fondului pentru Mediu”, au transmis reprezentanții Primăriei Iași.

În următoarea etapă, după declararea eligibilității, beneficiarii acceptați în program vor fi chemați la sediul Primăriei Municipiului Iași pentru a semna contractele de finanțare. Astfel, beneficiarii vor putea casa autoturismele și le vor putea radia din circulație. În cele din urmă, ieșenii beneficiari ai programului Rabla Local vor avea la dispoziție 30 de zile de la data încheierii contractului de finanțare pentru transmiterea adeverinței de dezmembrare și a dovezii radierii din circulație. După alte 30 de zile se va face plata stimulentului de 3.000 de lei.

În cadrul programului s-au putut înscrie ieșeni care dețin și doresc să caseze autovehicule, precum autoturisme (categorie de folosinţă M1, cu cel mult 8 locuri pe scaune, în afară de şofer), microbuze (M2 sau M3, cu cel mult 22 de locuri pe scaune sau în picioare) şi autoutilitare uşoare (N1, cu o masă ce nu depăşeşte 3,5 tone, inclusiv automobile mixte destinate transportului simultan de persoane şi mărfuri în compartimente separate).

Aproximativ 500 de primării sunt înscrise în programul Rabla Local

Aproximativ 500 de primării sunt înscrise în programul Rabla Local, iar fiecare român care va aplica la program va primi 3.000 de lei în schimbul casării autovehiculului vechi. Lista celor aproximativ 500 de unităţi administrativ-teritoriale se află pe site-ul Agenţiei pentru Fondul de Mediu. Comitetul de Avizare al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat, luni, 12 iunie 2023, participarea municipiului Iași în program.

Primăria s-a înscris chiar în prima zi din săptămâna dedicată în programul Rabla Local, finanțat din Fondul de Mediu și gestionat de AFM, după ce Consiliul Local a aprobat și resursele financiare pentru implementarea acestuia. Primăria a încheiat un contract de delegare cu AFM înainte de deschiderea sesiunii de înscriere pentru persoanele fizice ce sunt beneficiarele stimulentelor, în limita sumelor alocate.

Primăria Municipiului Iași va scoate din circulație 1.042 de autoturisme. Beneficiarii eligibili vor primi un e-mail din partea municipalității, iar mai apoi vor semna contractul de finanțare și vor primi stimulentul în valoare de 3.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *