Prima pagină » Local » Primăria Municipiului Iași va construi patru creșe noi – FOTO

Primăria Municipiului Iași va construi patru creșe noi – FOTO

26 iun. 2020, 17:59,
Elena Nicoleta Bujor, în Local

Primăria Municipiului Iași va construi patru creșe noi. Primăria Municipiului Iași continuă demersurile pentru construirea a patru creșe noi în zone ale orașului unde cererea de locuri este semnificativă. Comisia tehnico – economică de avizare și recepționare a documentațiilor aferente proiectelor de investiții derulate de Municipiul Iași a avizat documentația tehnico – economică pentru un viitor proiect de Hotărâre de Consiliu Local privind aprobarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice, indicatorilor tehnico – economici și devizelor generale aferente pentru construirea celor patru creșe.

Primăria Municipiului Iași va construi patru creșe noi

Cele patru creșe vor avea, în total, 22 de săli de grupă, adică o capacitate de 550 de copii, în condiții normale. Acestea vor presupune următoarele investiții și vor avea următoarele amplasamente, capacități și, respectiv, costuri estimate:

– ”aleea Nicolina nr. 167 – Școala „Ion Neculce”, prin Școala „Gheorghe Ghibănescu” (demolare parțială și construire creșă)

  • șase săli de grupă
  • 452.869 lei cu TVA (din care construcții și montaj – 3.772.300 lei)

– bulevardul Tudor Vladimirescu, nr. 39 – 45 (construire creșă)

  • patru săli de grupă
  • 577.569 lei cu TVA (din care construcții și montaj – 3.891.300 lei)

– șoseaua Iași – Voinești, nr. 26 (construire creșă și demolare construcție existentă)

  • opt săli de grupă
  • 062.237 lei cu TVA (din care construcții și montaj – 8.051.302 lei)

– strada Canta, nr. 52 (extindere unitate de învățământ și construire creșă)

  • patru săli de grupă
  • 288.440 lei cu TVA (din care construcții și montaj – 4.569.000 lei)

Odată cu finalizarea proiectelor și după adoptarea Hotărârii de Consiliu Local, lucrările de construire efective vor fi bugetate și ar putea începe în acest an.”, potrivit Primăriei Municipiului Iași.

Măsuri suplimentare în creșele din Municipiul Iași

În perioada în care creșele au fost închise Primăria Municipiului Iași a făcut toate reparațiile și dotările necesare, iar în această perioadă coordonează ultimele acțiuni de curățenie și dezinfecție, astfel încât reluarea activității să se facă în condiții cât mai sigure. De asemenea, Direcția Creșe a primit fondurile necesare de la municipalitate și a achiziționat stocuri de materiale de igienizare și dezinfecție, precum și măști și mănuși de protecție. În această perioadă personalul Direcției Creșe este rechemat la serviciu, astfel încât de luni, 22 iunie, în cele 11 creșe deschise vor lucra circa 230 de angajați, toți aceștia fiind riguros instruiți cu privire la prevederile ordinului menționat.

Suplimentar față de măsurile prevăzute în ordin, primarul Mihai Chirica a dispus conducerii Direcției Creșe să acorde o atenție sporită organizării triajului epidemiologic al angajaților și copiilor, în cazul Creșei nr. 6 acesta urmând să fie făcut într-un cort amenajat la intrarea în unitate.

Totodată, edilul-șef a cerut conducerii Direcției Creșe să ia măsuri pentru organizarea cât mai multor activități (jocuri, luarea mesei etc.) în aer liber, municipalitatea urmând să asigure corturile, mobilierul și celelalte dotări necesare.

Nu în cele din urmă, primarul Mihai Chirica a decis ca, în ciuda costurilor suplimentare generate de măsurile de protecție, igienizare și dezinfecție, să nu fie percepute tarife suplimentare de la părinți.

Sprijin pentru părinții care angajează bone

În altă ordine de idei, atragem atenția asupra faptului că Primăria Municipiului Iași vine în sprijinul familiilor de ieșeni care beneficiază de serviciile unei bone. Concret, în virtutea prevederilor unei Hotărâri de Consiliu Local votate pe 29 mai, familiile care au astfel de angajate cu forme legale vor primi ajutoare financiare de la municipalitate. Programul va fi gestionat prin Direcția de Asistență Socială (DAS) și se aplică în conformitate cu Legea nr. 35 / 2020 privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă. De acest ajutor pot beneficia persoanele care au în întreținere copii de vârstă preșcolară și ale căror venituri sunt de până la 3.500 de lei pe membru de familie.

Conform documentului menționat, ajutorul financiar va fi acordat lunar, pentru fiecare copil de vârstă preșcolară, în funcție de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie, după cum urmează:

  1. a) până la 2.100 lei – 710 lei;
  2. b) de la 2.101 lei până la 2.500 lei – 550 lei;
  3. c) de la 2.501 lei până la 3.000 lei – 390 lei;
  4. d) de la 3.001 lei până la 3.500 lei – 250 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *