Prima pagină » Local » Primăria Municipiului Iași este în căutare de recenzori! Până când te poți înscrie

Primăria Municipiului Iași este în căutare de recenzori! Până când te poți înscrie

18 iun. 2022, 02:02,
Emanuela Băluță în Local

Având în vedere că perioada de autorecenzare s-a încheiat, iar multe chestionare completate online nu sunt valide, până în data de 17 iulie, ieșenii se pot aștepta să primească o vizită din partea personalului însărcinat cu colectarea datelor de teren. În acest context, Primăria Municipiului Iași este în căutare de recenzori.

Desfășurat pe tot parcursul lunii mai, recensământul a avut un element de noutate anul acesta prin faptul că a dat posibilitatea românilor să se autorecenzeze. Cu toate acestea, procedura se va desfășura și prin modalitatea clasică atât pentru cei care nu au reușit să completeze chestionarele online, cât și pentru cei care nu au primit confirmarea că răspunsurile lor sunt valide. Așadar, Primăria Municipiului Iași oferă posibilitatea doritorilor de a deveni recenzori pentru o scurtă perioadă de timp.

Primăria Municipiului Iași este în căutare de recenzori

rafica cu oameni diversi si etapele recensamantului

Prima etapă a recensământului s-a încheiat

Anul acesta, Guvernul României a decis să dea posibilitatea românilor de a completa chestionarul recensământului online, pentru a ușura procesul. Cu toate acestea, până în data de 17 iulie 2022, vor fi trimiși pe teren și recenzori, după modelul urmat până acum.

În urma autorecenzării, chestionarele multor români au fost invalidate, dar aceștia au o a doua șansă de a participa la recensământ datorită modalității mixte de desfășurare a acestuia. În acest sens, Primăria Municipiului Iași a anunțat că se află în căutare de recenzori. Aceștia se pot înscrie mergând la sediul Primăriei Municipiului Iași, Corpul A, Camera 22, etajul 1 sau apelând numerele de telefon: 0332/131.102 sau 0743/960.151.

Doritorii vor beneficia de un contract de prestări servicii încheiat cu Primăria Municipiului Iași, unde li se va oferi instruire ținută de UJIR, iar munca propriu-zisă va consta în colectarea datelor de teren. Zona în care aceștia își vor desfășura activitatea va fi aleasă ulterior, în urma încheierii procesului de instrucție.

Ce trebuie să faci pentru a fi recenzor

femeie tine usa deschisa unui barbat cu un chestionar in mana

Recenzorii trebuie să dețină bune abilități comunicaționale și de gestionare a persoanelor dificile

Printre cerințele pe care dornicii trebuie să le îndeplinească, drept condiții eliminatorii sunt enumerate următoarele: candidatul trebuie să aibă minim 18 ani împliniți, să aibă diplomă de absolvent de liceu și să nu aibă cazier. Celelalte condiții presupun capacitatea de a folosi o tabletă, de a comunica într-un mod eficient, de a gestiona bine diferitele tipuri de situații, deținerea unui telefon mobil folosit în scopul comunicării, rezistență la stres și lucru sub presiune. De asemenea, pentru zonele în care există o etnie predominantă, este un avantaj ca recenzorul să cunoască limba și cultura etniei respective.

Nu în ultimul rând, el trebuie să aibă o expertiză în domeniul statisticii și al administrației publice. În acest sens, este chiar dorită experiența de operator statistic.

Candidații trebuie să fie pregătiți pentru munca desfășurată pe teren, să fie dispuși să lucreze program prelungit (aproximativ 4-6 ore pe zi), dar și să lucreze în weekend.

Salariul acestora va fi dependent de numărul de chestionare pe care reușesc să le finalizeze. Astfel, se face la un tarif de 7 lei / chestionarul pentru recenzarea persoanelor și 3,5 lei / chestionarul pentru recenzarea locuințelor, după recepția cantitativă și calitativă a chestionarelor cu date statistice colectate în baza de date a recensământului.

tarani alaturi de caruta lor trasa de boi

Cetățenii au obligația de a declara locuințele și persoanele care ocupă gospodăria

Ce riscă ieșenii care nu vor să ia parte la recensământ

grafica cu sigla Primariei Municipiului Iasi

Primăria Municipiului Iași a anunțat, joi, 16 iunie, că este în căutare de recenzori

Totodată, cetățenii care vor refuza să completeze chestionarele riscă amenzi. În acest sens, alături de anunțul de căutare a recenzorilor, Primăria Municipiului Iași a emis o informare prin care atrage atenția administratorilor Spațiilor colective de locuit de tipul cartierelor rezidențiale și unităților de cazare turistică (hotel, han, cabană turistică, popas turistic, casă de oaspeți, tabere de sinistrați, centre de refugiați, centre pentru migranți, tabere pentru cazarea munictorilor) că recenzorii CAPI vor întreprinde activitate de colectare a datelor până pe 17 iulie 2022.

Datele colectate de persoanele trimise pe teren vizează numărul clădirilor de locuit, locuințele și persoanele cu domiciliul obișnuit în aceasta, dar și toate spațiile colective de locuit.

Oamenii trebuie să ofere acces la informațiile de care au nevoie recenzorii de teren, altfel aceștia riscă contravenții, în conformitate cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 106/12.02.2020. Ordonanța numește drept contravenții următoarele:

  1. împiedicarea persoanelor implicate în acțiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului în conformitate cu prevederile prezentei ordonanțe de urgență sau a desfășurării, în orice mod, a lucrările recensământului;
  2. refuzul furnizării informațiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete
  3. împiedicarea accesului în interiorul complexurilor rezidențiale aflate în proprietate privată, precum și în cele aparținând cultelor religioase a personalului de recensământ în vederea desfășurării tuturor activităților aferente recensământului.

Cei care doresc să evite orice neplăceri, sunt rugați să coopereze cu personalul trimis pe teren, iar doritorii care doresc să ia parte la acest proces își pot depunde dosarul deoarece Primăria Municipiului Iași este în căutare de recenzori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *