Prima pagină » Local » Primăria Municipiului Iași amenajează cinci centre de cartier de prim ajutor în perioada caniculară. DAS va monitoriza 1.500 de persoane defavorizate – FOTO

Primăria Municipiului Iași amenajează cinci centre de cartier de prim ajutor în perioada caniculară. DAS va monitoriza 1.500 de persoane defavorizate – FOTO

18 iun. 2024, 02:00, 2 ,
Alexandra MAISNER în Local

Primăria Municipiului Iași va amenaja cinci centre de cartier de prim ajutor în perioada caniculară

Întrucât temperaturile sunt în creștere în această perioadă, spre pragul de caniculă și disconfort termic ridicat, Primăria Iași a dispus Comitetului Local pentru Situații de Urgență să aplice planul de măsuri pentru diminuarea efectelor negative provocate de vremea caniculară asupra populației. Totodată, municipalitatea a cerut direcțiilor și societăților comerciale subordonate să completeze acest plan cu unele măsuri punctuale pe care să le aplice de urgență.

Primăria Municipiului Iași amenajează cinci centre de cartier de prim ajutor în perioada caniculară

Primăria Municipiului Iași va încheia un protocol de colaborare cu Crucea Roșie – Filiala Iași și va înființa puncte de prim ajutor în cele cinci centre de cartier (Păcurari, Nicolina, Tătărași, Alexandru cel Bun și Frumoasa). Centrele sunt dotate cu aer condiționat și automate de apă potabilă. În zilele de avertizare de cod galben și portocaliu, voluntarii instruiți ai Crucii Roșii vor acorda asistență de specialitate persoanelor care au nevoie de ajutor.

Direcţia de Asistenţă Socială va identifica și monitoriza telefonic persoanele defavorizate care pot fi afectate sever în perioada de caniculă (persoanele vârstnice singure sau nedeplasabile, persoanele cu dizabilități, bolnavii cronici sau cu boli incurabile, persoane fără adăpost, persoane asistate prin unitățile sociale aflate în subordinea direcției și altele). Numărul persoanelor monitorizate este de aproximativ 1.500.

Reprezentanții municipalității vor achiziționa produse necesare pentru suportarea temperaturilor extrem de ridicate (apă minerală, fructe). Distribuirea către persoanele defavorizate aflate în evidență se va face la domiciliul acestora. În plus, angajații DAS vor acorda sprijin în achiziționarea alimentelor de bază, în funcție de solicitările înregistrate, plata produselor fiind suportată de beneficiar.

„În perioadele de cod portocaliu și roșu, Direcția de Sănătate Publică Iași va asigura cadre medicale specializate în centrele de cartier și în alte puncte de prim ajutor din oraș. De asemenea, am solicitat Colegiului Farmaciștilor – Filiala Iași sprijin pentru ca, în perioadele caniculare, farmaciile din oraș să permită accesul persoanelor pentru a beneficia de instalațiile de aer condiționat, apă potabilă și, eventual, acordarea primului ajutor. O solicitare similară a fost adresată supermarketurilor din municipiu”, au transmis reprezentanții Primăriei Iași.

La capetele de linie, angajații CTP Iași vor distribui pahare cu apă

La toate capetele de linie, angajații Companiei de Transport Public Iași (CTP) vor distribui pahare cu apă persoanelor care au nevoie. Locurile prevăzute cu dozatoare și purificatoare de apă sunt Rond Copou, Rond Dacia, Rond Dancu, Tătărași Nord, Rond Canta, Selgros, Tehnopolis, Târgu Cucu, Bucium, Blocuri Ciurea și Țuțora.

„Alte măsuri incluse în planul de măsuri pentru diminuarea efectelor caniculei sunt: Societăţile furnizoare de utilităţi publice trebuie să doteze punctele de încasare a facturilor cu echipamente de climatizare şi dozatoare de apă. SC ApaVital SA Iaşi va asigura buna funcționare a cişmelelor (fântânilor stradale). SC ApaVital SA Iaşi va asigura distribuția apei potabile în zonele din municipiu care nu sunt racordate la sistemul centralizat de distribuţie şi ale căror surse de alimentare cu apă potabilă au scăzut/secat. Poliţia Locală și SC Salubris SA vor monitoriza cursurile de apă de pe raza municipiului Iași. Salubris SA va crește ritmul de ridicare a gunoiului menajer în zilele cu temperaturi ridicate.

Poliţia Municipiului Iaşi şi Poliţia Locala Iași vor suplimenta numărul de agenţi ai patrulelor pe timp de noapte. Poliția Locală va intensifica verificările în zonele de agrement împădurite (Ciric, C.A. Rosetti), pentru a preveni apariția incendiilor. Agenţii de la Poliţia Municipiului Iaşi şi Poliţia Locală vor spori măsurile pentru îndrumarea cerşetorilor şi a persoanelor fără adăpost spre adăposturi. Fântânile arteziene din municipiu vor fi puse în funcțiune inclusiv pe timpul nopţii, până la ora 24.00. SC Servicii Publice SA va asigura buna funcționare a cișmelelor existente în cimitire. Salubris SA va crește frecvența de udare a principalelor artere și altor străzi intens circulate din municipiu în intervalele orare recomandate.

În pieţele agroalimentare, bazar și târguri, vor fi asigurate locuri speciale pentru furnizarea de apă potabilă. În piețele agroalimentare, produsele de origine animală vor putea fi comercializate până la ora 10:00. Totodată, vor fi intensificate controalele în pieţe şi la comercianţii stradali de produse alimentare perisabile. Traficul greu va fi restricționat prin interzicerea circulației autovehiculelor cu masa mai mare de 7,5 tone între orele 11.00 și 17.00 din zilele caniculare”, au mai precizat reprezentanții municipalității ieșene.

Din cauza temperaturilor ridicate, Primăria Iași amenajează centre de cartier în perioada caniculară. Acestea sunt dotate cu aparate de aer condiționat și dozatoare de apă.

Comentarii
  • chirica sa le suji belita la tato hodorogii din alexandru ce teau votat !

  • @mitica
    iunie 18, 2024 la 11:27 am

    lasa ca nici cei din P Ros, Cantemir si P Piatra nu s-au lasat mai prejos. Chirica si cu Alexe de la 7 dimineata au votat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *