Prima pagină » Local » Primăria își face parc industrial în Iași! Platformă pe zeci de hectare pe terenul de la Fortus SA

Primăria își face parc industrial în Iași! Platformă pe zeci de hectare pe terenul de la Fortus SA

22 iul. 2022, 02:00, 1 ,
Vlad Rotaru, în Local

Primăria își face parc industrial în Iași pe platforma pe care o deține la societatea Fortus SA în zona CUG. Proiectul va fi discutat de plenul Consiliului Local în cursul săptămânii viitoare, parcul urmând a fi gestionat prin societatea Tehnopolis SA

După Consiliul Județean Iași, municipalitatea va trece la înființarea unui parc industrial. Pe platforma pe care o deține la fostul Combinat de Utilaj Greu din zona CUG, primăria va deschide un nou parc industrial. Terenul vizat are o suprafață de 7,1 hectare și ar urma să fie gestionat prin societatea Tehnopolis SA, aflată în administrarea autorității locale.

Un nou parc industrial, în municipiul Iași

Proiectul va fi discutat de plenul Consiliului Local al municipiului Iași, în cursul săptămânii viitoare. Primăria a evidențiat și mai multe denumiri pentru noul parc de pe platforma Fortus SA. Este vorba de SC Industrial Park Tehnopolis SRL, SC Industrial Park SRL, SC Parc Industrial Tehnopolis SRL, Parc Industrial Iași SRL și SC Business Industrial Parc SRL Iași. Consiliul Local Iași ar urma să se pronunțe asupra unei denumiri în cadrul ședinței ordinare, din data de 26 iulie 2022. În toamna anului trecut, a fost inițiată procedura de înființare a Parcului Industrial Tehnopolis SRL. Ulterior, a fost mandatată societatea pentru a efectua demersurile și procedurile necesare pentru înființarea Parcului Industrial Tehnopolis SRL și pentru a avea calitatea de administrator al acestuia.

Primăria Iași a prelua activele societății falimentare Fortus SA

Noul parc industrial va fi ridicat pe platforma fostei societăți Fortus SA Iași, după ce primăria a preluat activele combinatului intrat în faliment, în contul unor datorii.  În acest caz, este vorba de nouă hale de la fosta secție de mecanică grea, de 7,1 hectare, alături de alte 18 clădiri și terenuri de la secția de fontă, pe 6,1 hectare teren. Societatea Fortus SA a intrat de ani buni în faliment, iar municipalitatea a preluat în contul datoriilor o parte din activele acesteia rămase abandonate.

Locuri de parcare și depou CTP la Fortus SA

În zona Fortus SA, autoritatea locală vrea să ridice și o parcare supraetajată, dar și un nou depou pentru tramvaiele Companiei de Transport Public. Ulterior, va intra și un proiect privind realizarea unui centru intermodal și completarea rețelei de drumuri de acces. La nivel de costuri, relocarea unui depou în zona CUG ar costa aproape 46 de milioane de euro (aproximativ 26 de milioane de euro pentru depoul de autobuze și 20 de milioane de euro pentru cel de tramvaie). Prima ipoteză de acces la zona de depou este de la DJ 248, în patru puncte posibile, prin drumuri existente care urmează să fie conectate apoi la rețea.

PUZ, lansat pentru zona Fortus SA

”Planul Urbanistic Zonal va cuprinde un proiect pentru un depou nou de tramvaie, autobuze și autobuze electrice/troleibuze, stație intermodală, funcțiuni complementare, plus park&ride în zona CUG, dar și documentația necesară obținerii avizelor și/sau studiilor de specialitate, necesare aprobării acestuia în Consiliul Local”, se arată în caietul de sarcini a procedurii.

Contractul pentru elaborarea PUZ a fost semnat cu firma DM Dezvoltare.ro SRL pentru 134.000 de lei. Parcarea de pe terenul de la Fortus SA Iași ar fi prima de tipul park&ride care va apărea în municipiu. Ulterior, în zonă va apărea și un nou parc industrial în Iași.

Comentarii
  • Era „parcurilor”….SMG-Sectia Mecanica Grea si STF-Sectia Turnatoria de Fonta sunt doar doua hale. 9(noaua) hale au fiecare denumiri separate. La fel 18 cladiri nu sunt la STF. Daca informatiile sunt date de cei care vor sa dezvolte zona, inseamna ca toti banii se vor duce la…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *