Primăria Iași vrea să construiască un pasaj subteran pentru zona Bucium. A doua variantă se referă la construirea unui pasaj suprateran. Investiția ar urma să lege șoseaua Bucium de bulevardul Virgil Săhleanu. A fost semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate
Primăria Iași vrea să construiască un pasaj subteran pentru zona Bucium. Recent, a fost semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate. Achiziția de sevicii a fost câștigată de către societatea Nord Vision SRL, din Iași, controlată de Cătălin Ungureanu și Ovidiu Ursanu. Oferta câștigătoare are o valoare de 109.000 lei, fără TVA. Anul trecut, cifra de afaceri a firmei a fost de 1,4 milioane lei, profit de 1 milion lei, cu un număr de 3 angajați. La procedură a mai participat societatea Pod Proiect SRL, dar oferta a fost refuzată. Proiectantul trebuie să aleagă cea mai bună soluție.
„Artera de circulație propusă de autoritatea contractantă ce poate face obiectul acestui studiu de fezabilitate este amplasată pe raza Municipiului Iași, în zona Bucium, și face legătura între șoseaua Bucium și bulevardul Virgil Săhleanu. Noua arteră va intersecta șoseaua Bucium în zona societății Crescento Print (eventual printr-un pasaj suprateran), apoi va urmări cursul Vamășoaia până se intersectează cu strada Trei Fântâni. Legătura dintre strada Trei Fântâni și bulevardul Virgil Săhleanu se va face printr-un pasaj subteran ce va ieși în aleea betonată din fața societății Imamus Laser SRL și continuă până în bulevardul Virgil Săhleanu. Pasajul subteran ar avea o lungime aproximativă de 230 de metri. Tronsonul arterei de circulație ce urmează a fi studiat se întinde pe o lungime de aproximativ 1,40 kilometri”, se arată în cerințele Primăriei,
Primăria Iași vrea să construiască un pasaj subteran pentru zona Bucium din cauza traficulu infernal
Construirea unui pasaj subteran se justifică după ce s-au înregistrat valori imposibile în timpul orelor de vârf. Conducătorii auto petreceau și 60 de minute în autoturisme doar ca să ajungă din Bucium în centrul municipiului.
„Creșterea parcului auto al Municipiului Iași și dezvoltarea tehnologică ce a influențat în mare măsură calitatea și performanțele autovehiculelor impun ca o condiție obligatorie mărirea rețelei de străzi în municipiu, precum și extinderea tramei stradale a acesteia. Infrastructura urbană a municipiului Iași, o stare necorespunzătoare a rețelei de străzi din cartiere cauzată de traficul intens, intervențiile repetate la rețelele de utilități din subteran confirmă necesitatea modernizării rețelei de străzi urbane din municipiu, prin mărirea numărului acestora, precum și mărirea tramei stradale, acolo unde este posibil, pentru a obține o viabilitate corespunzătoare a traficului din municipiu”, se arată în caietul de sarcini.
Municipalitatea cheltuie 1,7 milioane euro pe construirea unei parcări supraterane din fonduri proprii
Primăria Iași pregătește alte investiții ce vin să mărească numărul de parcări publice cu plată din oraș. Pe data de 29.09.2020 este programată o licitație pentru proiectare și execuție a unei parcări supraterane, pe strada Mușatini nr.57, cartierul Alexandru cel Bun. Investiția are o valoare estimată de 8.035.710 lei, fără TVA, aproximativ 1,7 milioane euro.
„În ultimii ani, a fost înregistrată o creștere semnificativă a numărului de autoturisme în municipiul Iași. Lipsa locurilor de parcare a devenit tot mai acută. În zonele rezidențiale din oraș nu există la momentul de față decât parcaje supraterane la nivelul solului. Având în vedere numărul mare de locuitori ai cartierului Alexandru cel Bun, a apărut necesitatea executării unui parcaj etajat în acest cartier”, se arată în descrierea situației actuale.
Parcarea va avea 255 locuri dispuse pe patru niveluri.