Prima pagină » Local » Primăria Iași se asociază la „Iași infrastructură”! Care sunt celelalte primării care aderă la această asociație inițiată de Consiliul Județean

Primăria Iași se asociază la „Iași infrastructură”! Care sunt celelalte primării care aderă la această asociație inițiată de Consiliul Județean

31 aug. 2022, 02:00, 2 ,
Andreea Andrei în Local

În ședința ordinară a Consiliului Local Iași se va vota hotărârea prin care mai multe unități administrativ-teritoriale și Primăria Iași se asociază la „Iași infrastructură”. Această asociație a fost înființată cu aprobarea Consiliului Județean Iași în luna mai 2022

Vor adera la asociație unitățile administrativ-teritoriale ale județului Iași, ale orașului Hârlău, orașului Podu Iloaiei și ale comunelor Miroslava, Aroneanu, Tomești, Golăiești și Scobinți. Primăria Iași se asociază la „Iași infrastructură” pentru o comunicare interinstituțională mai eficientă, finanțare și monitorizare a proiectelor mai bună.

drum in lucru din judetul iasi

O mai bună comunicare între instituțiile administrative ale Iașului pot aduce l abun sfârșit proiecte importante de infrastructură mare

Primăria Iași se asociază la „Iași infrastructură”

harta drumurilor judetele din iasi

Vor fi vizate pentru început proiectele de infrastructură mare ce constituie lucrările de pregătire pentru autostrada Moldovei

Asociația „Iași infrastructură” se dorește a fi o entitate formată din mai multe unități administrativ-teritoriale ale Iașului ce are ca scop primar îmbunătățirea, modernizarea și eficientizarea infrastructurii rutiere din județul Iași.

„Prin semnarea prezentului statut, asociații îşi exprimă voința de a se reuni în cadrul asociației constituite în scopul organizării, reglementării, finanțării, monitorizării şi coordonării pe raza de competentă a unităților administrativ-teritoriale membre, în scopul realizării unui plan de dezvoltare, a unor mecanisme de pregătire și execuție a proiectelor de investiții în infrastructură de transport de interes strategic pentru dezvoltarea economică şi socială a unităților administrativ-teritoriale din județul Iaşi”, se arată în proiectul de hotărâre a Consiliului Local Iași.

Asocierea la „Iași infrastructură” aduce asigurarea interconectivității unităților administrativ-teritoriale membre la o infrastructură de transport modernă aeriană, rutieră, navală şi feroviară, prin asigurarea pregătirii coordonării şi implementării acestor tipuri proiecte.

 drum proaspat asfaltat si un muncitor cu o lopata

Centura ocolitoare a Iașului este printre proiectele vizate

Ce proiecte sunt incluse în devizul asociației

muncitori si un utilaj pentru asfaltare

Consiliul Județean Iași a aprobat înființarea acestei asociații în mai 2022

Pregătirea și accesarea resurselor financiare şi implementarea obiectivului de investiţii ce vizează realizarea, în principal a obiectivelor de mare infrastructură, precum Varianta de ocolire Hârlău — lungime estimată 5.2 km, cost estimat 17.8 mil. de euro, drum nou de legături la reţeaua primară A8 – Leţcani Vest –Centura laşi – lungime estimată 8.8 km, cost estimat 43.7 mil. de euro, drum nou, modernizare, creşterea siguranţei pentru sectorul de drum Vaslui – laşi – A8 – lungime estimată 85.9 km, cost estimat 85.9 mil. de euro, în colaborare cu Consiliul Judeţean Vaslui.

Aceste proiecte se pot realiza doar printr-o colaborare reală și armonioasă între instituțiile vizate, drept pentru care tot mai multe primării din județul Iași sunt interesate de aderarea la „Iași infrastructură”.

„Sursele de venit ale acestei entități vor veni atât din finanțări externe, cât și din contribuția asociaților la formarea patrimoniului inițial, dar și din alte contribuții de la bugetele locale ale UAT-urilor care fac parte din această organizație. Infrastructura rutieră este un domeniu important pentru conducerea Consiliului Județean și înțelegem necesitatea drumurilor moderne care facilitează mobilitatea cetățenilor pe raza județului. Purtăm constant discuții cu factorii de decizie și urmărim cu atenție fiecare proiect pe care îl implementăm, pentru că locuitorii județului trebuie să știe care este procedura investițiilor și modul în care acestea sunt operaționalizate”, a declarat Sorin Afloarei, vicepreședintele Consiliului Județean Iași.

Primăria Iași se asociază la „Iași infrastructură” împreună cu unitățile administrativ-teritoriale ale județului Iași, ale orașului Hârlău, orașului Podu Iloaiei și ale comunelor Miroslava, Aroneanu, Tomești, Golăiești și Scobinți. Aceste demersuri urmăresc o comunicare eficientă între instituțiile publice din administrația județului Iași spre a realiza proiecte importante pentru mobilitatea rutieră, siguranța traficului și aducerea la normele actuale ale drumurilor din județ. Proiectul va fi votat în ședința ordinară a Consiliului Local Iași din 31 august 2022.

Comentarii
  • O nouă asociere, alt proiect, alte promisiuni, doar vorbe goale, nimic concret. La traficul greu din oraș nici nu se gândesc, noaptea sunt curse de raliu cu TIR-urile pe Canta-Gară dar ei se țin de asocieri. Niște incompetenți în frunte cu Chizdica.

  • O idee buna care repara o greseala mai veche : descentralizare si acolo unde nu numai ca este inutila, ba chiar si dauneaza. Ai un drum intre A si B. Logic este sa-l faci tot, nu numai pentru A, pana la granita dintre A si B.
    .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *