Prima pagină » Local » Primăria Iași scumpește taxa pentru locurile de parcare din oraș! Mihai Chirica: „Trebuie să crească exploziv, odată cu creșterea normei de poluare”
Primăria Iași scumpește taxa pentru locurile de parcare din oraș! Mihai Chirica: „Trebuie să crească exploziv, odată cu creșterea normei de poluare”

Primăria Iași scumpește taxa pentru locurile de parcare din oraș! Mihai Chirica: „Trebuie să crească exploziv, odată cu creșterea normei de poluare”

29 iun. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER, în Local

Primăria Iași scumpește prețul locurilor de parcare din oraș. Un proiect privind noua tarifare va fi publicat în următoarele zile

Recent, edilul Mihai Chirica a transmis faptul că politica de tarifare a locurilor de parcare publice din municipiul Iași va fi complet schimbată. Taxa va crește mai ales în centrul orașului. Acest demers are ca obiectiv descurajarea ieșenilor de a folosi autoturismele personale.

Primăria Iași scumpește toate locurile de parcare din oraș. În zona centrală, vor fi cele mai mari tarife

În următoarele zile, Primăria Municipiului Iași va prezenta noua politică de tarifare a locurilor de parcare publice din oraș. Edilul Mihai Chirica a transmis recent că planul are în vedere o zonare cu tarife diferențiate. Demersul are ca scop descurajarea folosirii autoturismului personal pentru utilizarea transportului în comun. În zona centrală a Iașului, tarifele pentru locurile de parcare vor fi cele mai mari.

„O politică de parcare pe care noi am finalizat-o, nu am lansat-o în campanie pentru a nu induce emoții colective, dar pe care o vom lansa zilele următoare, nu este o politică urâtă, grea și asupritoare asupra deținătorului, dar merge pe principiul «domeniul public se plătește». Plecând de la centru spre periferie, de la tarife care să descurajeze utilizarea centrului pentru parcare, plimbatul în centru poți să îl faci și pe jos sau cu un taxi sau cu un mijloc de transport în comun, iar vehiculul să devină un mijloc care să uneltească doar nevoile clare ale celui care îl deține. Te-ai dus cu cinci copii după tine, clar nu ai să iei două taxiuri, ai să folosești mașina”, a declarat edilul Iașului, Mihai Chirica.

Mihai Chirica: „Povestea parcărilor și a traficului nu e o poveste pe care să o poți rezolva din inelul lui Rumburak”

Primarul Iașului a transmis faptul că aglomerația autoturismelor este o problemă care poate fi reglementată doar prin lege.

„Nu intenționez să iau niște măsuri draconice, «mulțumindu-le» celor care m-au votat, vor rămâne la fel de echilibrate pentru că povestea parcărilor și a traficului nu e o poveste pe care să o poți rezolva din inelul lui Rumburak nici pe departe. Vorbim despre 170 de mii de vehicule care stau pe 50 de mii de locuri posibile de parcare. Până când legea nu se modifică la nivel sistemic în România, în care importul de vehicule poluante să fie interzis pentru că noi încălcăm cu bună știință normativele europene privind reducerea emisiilor de CO2, le încălcăm cu bună știință, neluând niște măsuri clare privind înmatricularea autovehiculelor vechi. Nu poți să aduci mașini non-euro sau sub euro 4 și 5 în România, să te prezinți să le înmatriculezi. Văd că ușor, ușor politica comisiei începe să devină din ce în ce mai evidentă în acest domeniu”, a adăugat Mihai Chirica.

Mai mult decât atât, edilul consideră că politicile fiscale trebuie îmbunătățite în favoarea autorităților, iar impozitele ar trebui să crească exploziv.

„Politicile fiscale trebuie îmbunătățite într-un mod clar, în favoarea autorităților locale, privind deținerea celei de-a doua, a treia sau a noua mașină. Impozitele trebuie să crească exploziv, odată cu creșterea normei de poluare a mașinii respective și deținerea unor vehicule multiple. Că așa ai tu mofturile tale să ai una de teren, una decapotabilă, una de trafic urban și una când mă duc să îmi aduc murăturile de la țară și am patru mașini. Și sigur, politica de parcare care este, de asemenea, o politică de favorizare în ce direcție își propune politica urbană a orașului respectiv, traficul și utilizarea domeniului public”, a mai spus Mihai Chirica.

Primăria Iași scumpește locurile de parcare din oraș. Un proiect privind noua tarifare va fi publicat în următoarele zile. În zona centrală a Iașului, tarifele vor crește.

Comentarii
  • De ce n-a zis in campania electorala ca vrea sa-i jefuiasca pe soferi? Cred ca nu mai ajungea primar. Sunt curios ce partide ii vor vota mizeriile astea!

  • Ce jeg ordinar! Nu ai anuntat inainte de alegeri, ca te-ai temut ca le pierzi, ordinarule

  • Bravo dom’ primar ! Arde-i pe prosti !
    Așa merita !

  • Chiar sunt curios daca si primarul vostru, cel pe care l-ati ales, va veni pe jos la Primarie! Bucurati-va ca ati ales omul ideal pentru urbe!

  • Sa se faca peste tot cu plata !!!!! Si fara masini pe trotuare si treceri de pieton 25m . Sa se respecte legea. Iar masinile fara numar de Iași taxa de 5 ori mai mare ca abonamentul lunar la CTP pe toate liniile. Parcare la intrarile in oras si autobuze/tramvaie cu banda unica !!! In tot orasul.

  • Parcarea de la Spitalul Spiridon este adresata in special pacientilor si cadrelor medicale.. ambele categorii ar di trebuit sa aiba locuri gratuite nu cu plata …ati facut pentru cel mai mare Spital Universitar din Moldova doar 2 locuri pentru persoanele cu handicap in fata Policlinicii si alea care limiteaza deschiderea portierelor ,din cauza popicelor montate aiurea …. Cata nesimtire sa aveti sa cresteti tariful? A cui e vina ca spitalul a fost construit in centru?

  • Sa faca cu plata inclusiv parcarile inchirate de proprietarii de resedinta. Prostii platesc noaptea si ziua sunt la liber. Ce mai este gratis in lunea asta ?! sa plateasca taxa si pe ele pana la ora 16 pentru cine le foloseste. Pensionarul se duce pana la magazin si gasesti ghertoiul de VS, NT, SV si BT ca el are drepturi sa parcheze ca asa ia dat primaru’ dreptu’ lui, GRATIS !!! Asa mai scapam de jegurile vechi si poluante. Cel putin zona de centru Palas este jale acolo cu masinile si poluare !!!! Tara de pomanagii si needucati !!!

    • Mai suge-o comunistule, așa sunteți voi ăștia, cu simțul proprietății foarte crescut…nu vrei și un beci sub locul de parcare?

  • cap ai, minte îți mai trebuie

    Prostii, vorbești de poluare dar circulă coloane de TIR-uri pe Canta-Gară-Țesătura, vorbești de impozitare la 2-3 mașini dar dubițe de firmă sunt parcate noaptea în fața blocului, plătim impozite la Iași dar nu avem loc de mașinile studenților din NT, VS, BT, SV.

  • Normal ar fi să fie consultați ieșenii

    Când scoateți câte o decizie mai consultați-vă și cu ieșenii căci câteva sute de păreri sunt mai bune decât 3 minți ale unei comisii.

  • Și așa se vor umple trotuarele de autoturisme parcate, d-le „primar”.

  • Stati linistiti ca nu va apuca sa se bucure de japca pe care a clocit-o pentru ca va prelua cat de curand patul lui Nichita de la tulhausul Vaslui!

  • Nu am votat Chirica, dar face bine. Sustin!

  • Ce bine a-ti face tuturor….si ce ușor a-ti rezolva problema,dacă prin puterea pe care Noi v-am dat-o a-ti contenesc niște oameni de afaceri sa facă parcări supra- și sub-(terane) pe care apoi a-ti putea sa le taxați cu bun-simț și ar fi și oamenii și primaria multumiti(multumita)
    Cu respect și multa apreciere,Domnule Primar….
    Atunci primaria nu v-a mai recolta bani din amenzi ci din ceva util și ieșenii v-ar aprecia și mai mult

  • Miroslav Klose

    Fereasca Dumnezeu. Mai, oameni buni! Orasul s-a triplat ca numar de locuitori in timp ce infrastructura a ramas la fel si cap de peste asta se gandeste sa mai ceara niste bani in plus. Mai, papagalule, de Chirica, sunt familii cu masina care platesc taxe si impozite aici, in Iasi. Sunt si altii care stau pe la Miroslava, Barnova etc. si platesc taxele acolo. Pentru ce sa platesc eu mai multi bani daca: 1) nu faci nimic in legatura cu infrastructura din banii pe care ii dau lunar, 2) unu care plateste taxe si impozite in alta parte este pe picior de egalitate cu mine care platesc impozite aici. Fa, naibii, niste parcari ca oamenii in centru. Sta mega parcarea aia de pla Prefectura goala tot timpul pentru 3 masini. Macar in weekend las-o cu plata pentru oameni. A mai zis cineva mai sus. Bartai spitalul Spiridon si are cateva locuri de parcare, dar si alea ocupate de aia care merg la Oscar. La Spitalul de Copii nu ai parcare. Nici nu poti intra in curtea spitalului sa lasi/iei bolnavul. Am stat internat si ma uitam pe geam la parinti care carau baieti/fete de 14-15 ani in spate de la bariera pana la triaj. Fix ca in India. Cu tehnologia asta din ziua de astazi cred ca s-a cam dus vremea democratiei prin reprezentare. Probabil ca democratia directa va fi solutia. Propune unul o idee din asta cretina, voteaza cetatenii din Iasi, nu din Miroslava, Lunca Cetatuii, Barnova. Se voteaza contra, sanatate si noroc. Pai nu se poate, platesti taxe/impozite si vin 4-5 giugiumeti si decid ei, te obliga ei sa faci cum vor ei. Dar e orasul vostru? L-ati primit mostenire? Voi sunteti unii pusi sa administrati finantele, investitiile, mentenanta, modernizari etc. Nu sa vii tu sa ma tot fortezi sa las masina acasa ca e plin de miroslaveni, vasluieni, botosaneni, nemteni. Ce sa-ti povestesc!? Urmeaza ca nici mancare sa nu-mi mai cumpar peste o anumita suma, ca raman magazinele goale si nu mai au ce sa cumpere miroslavenii care isi aduc copchii la gradinita in oras.

  • Sunt de acord. Voci impotriva? Ale celor care confunda ce este comod cu civilizatia. Sa se intoarca in grota din care au iesit.

  • „If you plan a city for cars and traffic, you get cars and traffic. If you plan for people and places, you get people and places” – Fred Kent.

  • Terchea Berchea

    Un hoț ales de proști. Asta e concluzia…

  • Se circulă foarte rau cu mijloacele de transport in comun, in stații stau oamenii pe peron foarte înghesuiți. Copiii nu pot merge in asa înghesuială cu tramvaiul in siguranță.

  • „Că așa ai tu mofturile tale să ai una de teren, una decapotabilă, una de trafic urban și una când mă duc să îmi aduc murăturile de la țară și am patru mașini.”
    Cât de comunistă trebuie să ai gândirea ca să nu realizezi că „deținerea unor vehicule multiple”(!) e urmarea acumulării unor venituri, impozitate de stat, a plății de TVA, încasat de stat, și a plății de impozite anuale, tot de către stat încasate, venituri ale unor cetățeni care nu se doresc înregimentați în mase comuniste omogenizate forțat, în care fiecare să aibă și/sau să fie la fel ca ceilalți, indiferent de capacitățile sale personale, superioare sau nu, de a fi altfel decât leneșul sau incapabilul de alături???
    Şi comunistul ăsta e membru… PNL?!

    • 1. Taxele specifice platite de detinatorii de autotvehicule acopera 18,8% din totalul investitiilor in drumuri.
      2. Dupa logica ta, daca-mi cumpar elicopter, primaria ar avea obligatia sa-mi faca heliport, ca doar platesc taxe pentru elicopter.

      • Vedeți că nu vă duce mintea și sunteți analfabet funcțional? Vorbeam strict despre ideea că „deținerea unor vehicule multiple”(!) e privită de idolul dvs. ca fiind un MOFT și, pe cale de consecință, cetățenii ar trebui să se rezume la… „vehicule singulare”. Nici vorbă de a asigura primăria ceva! Dar na, inteligența nu se poate cumpăra de la supermarket ca pâinea cea de toate zilele!!!…

    • la ce dume debitezi, e clar ca ai mai mult in buzunar decat in cap

      • Dacă nu știați, buzunarul se umple tocmai la cei pe care-i duce capul! Nu la incapabilii și leneșii care pupă dosul șefului ce pare a le da ceva, cândva, și-i susțin aberațiile cu obediența omului prost!

        • nene, esti o galeata de otrava. ii compatimesc sincer pe cei care sunt nevoiti sa te suporte.

          • Clasica poziție a celui/celei care n-are de niciunele.:-D Nici în cap, nici în buzunare! Da-i priește minunat comunismul!

    • Sa-ti cumperi si strada.

      • Vă cam ignoră medicul de familie!… Deși, s-ar putea să aibă dreptate bietu’ om. O fi memorat clasica zicală românească… Aia cu „din fire” și „n-are lecuire”, varianta cu „P”, nu cu „N”!

  • Foarte bine ,sa o facă 500,1000 lei,nu vroiați o tara ca afara ,vreți 50 lei parcare .

  • O mulțime de golănii cu locurile de parcare, la noi în bloc pe Mușatini 49, bl. V3, scara D este unul cu două locuri de parcare pentru același apartament și unul cu loc de handicap pe nashpa. Cu o șpagă la Nistor la parcări fiecare face ce vrea.

  • Foarte bine asa cu parcari scumpe. Se mai descongestioneaza orasul.

  • Habar n-aveți definițiile celor două noțiuni! Mai ales în acest context. E peste puterea dvs. de înțelegere, clar! De altfel, despre una ziceam eu și despre cu totul altceva divagați dumneavoastră!…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *