Prima pagină » Local » Primăria Iași scoate la casat tramvaie și bunuri de la CTP, în valoare de 250.000 de euro
Primăria Iași scoate la casat tramvaie și bunuri de la CTP, în valoare de 250.000 de euro

Primăria Iași scoate la casat tramvaie și bunuri de la CTP, în valoare de 250.000 de euro

25 iun. 2024, 02:00,
Petronel Ștefan, în Local

Primăria Iași a scos șapte tramvaie și mai multe bunuri de la CTP la casat. Valoarea de inventar a acestora este de 250.000 de euro, iar fondurile vor ajunge la bugetul local

CTP Iași are în inventar zeci de tramvaie vechi care nu mai sunt folosite și stau abandonate în depou. Primăria a decis ca aceste bunuri să fie scoase la casat, iar materialele rezultate în urma procesului să fie valorificate. Din păcate, numărul tramvaielor funcționale din depou este în scădere, iar vatmanii nu au pe ce lucra în unele zile.

Primăria Iași scoate la casat tramvaie de la CTP

Sistemul de monitorizare și mentenanță al căii de rulare a tramvaiului și al rețelei electrice va fi scos la casare. Valoarea de inventar a acestuia este de 132.226 de lei. Sistemul nu mai poate fi folosit, deoarece este uzat complet și a ieșit din perioada de garanție.

„Potrivit Notelor de fundamentare întocmite de către Compania de Transport Public S.A. solicită aprobarea casării unor bunuri, proprietatea Municipiului Iași. Starea bunurilor cuprinse este următoarea: încrucișare simplă incintă Depou Gară, formată din aparte de linii de tramvai, prezintă uzuri, deformări și defecte peste limitele admise, nu mai pot fi reutilizate, durata de funcționare fiind expirată; sistem monitorizare și mentenanță a căii de rulare tramvai și rețea electrică fiind compus din autoutilitară, generator curent-sudură, aparat sudură exiacetilenă, polizor beton și asfalt și ciocan demolator”, se arată în proiectul Primăriei Iași.

De asemenea, vor fi casate și șase tramvaie model ST10, precum și un model GT4. Modelele ST10 au fost achiziționate în anul 2008, însă au mai rămas puține care sunt folosite. În mare parte, pe străzile din Iași, circulă modelele GT4.

„Pentru bunurile propuse la casare și anume: compresor și accesorii, tramvaie, stație de distribuție GPL, copertine și city-light asociate, vechimea componentelor costurilor de întreținere. Prin efectuarea de către Municipiul Iași a investițiilor de reînnoire și reabilitare a materialului rulant, au dus la înlocuirea vechilor mijloace de transport. În urma adoptării de către municipalitatea a unor măsuri privind fluidizarea traficului public, s-au desființat unele stații de autobuz, fiind necesară casarea unor copertine și city-light-uri asociate acestora”, este prezentat în proiect.

Banii vor ajunge la bugetul local

În urma casării, materialele rezultate vor fi valorificate, iar toate fondurile vor ajunge la bugetul local al Primăriei Iași.

„Până la valorificarea acestora de către Municipiul Iași, aceste bunuri rămân în custodia Companiei de Transport Public Iași. După scoaterea din funcțiune a mijloacelor fixe, prin Direcția Evidență Patrimoniu Public și Private, materialele rezultate din casarea acestora vor fi valorificate și după deducerea cheltuielilor aferente dezmembrării, sumele se constituie venit la bugetul local”, este stipulat în proiect.

Primăria Iași casează șapte tramvaie și mai multe bunuri de la CTP din cauza uzurii excesive.

Comentarii
  • Un revizor tehnic

    Din păcate, numărul tramvaielor funcționale din depou este în scădere, iar vatmanii nu au pe ce lucra în unele zile. Total de acord. Asta am zis-o de acum un an și situația e dramatică. Vatmanii sunt trimiși acasă că nu au pe ce lucra. Nu au piese de schimb și nici personal de mentenanță. Dacă Stoica și Chirica nu vor să bage la cap și să înțeleagă odată realitatea, tramvaiele vor denevi o amintire

  • Sa bage tancuri, ca din astea avem. Vor fi trase de cei care vor razboi, si de familia lor.

  • Am rezolvat ptr voi cu transportu'

    Si-am avut si eu un socru si-a murit arza-lar focul
    Soacra-mea de bucurie o intrat si ea in betie
    S-a distrat cit s-a distrat pana cand i sa-nfundat
    C-a intrat pe multe usi si-are soacra bebelus

    Ia-ga-da, ia-ga-da, ia-ga-da-ga-ga
    Si-a luat soacra-mea cai
    Ia-ga-da, ia-ga-da, ia-ga-da-ga-ga
    Pai di, pai hop, pai stai
    CARUTA CU CAI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
29 iunie 2024
29 iunie 2024