Primăria Iași pune tunurile pe Conest SA, firma lui Viorel Cozma. Primăria a fost amendată pentru că lipsa indicatoarelor rutiere a provocat un accident rutier pe strada Sf. Andrei. În 2017, Conest SA lucra la străzi. Poliția a amendat administratorul drumului. Nemumțumită, Primăria Iași a dat vina pe Conest SA. Culmea, între cele două entități există o relație durabilă, Conest SA fiind firma de casă a primăriei. Până la urmă, firma lui Viorel Cozma a dat vina pe asociatul din proiect. Procesul se va judeca la începutul lunii viitoare
Primăria Iași pune tunurile pe Conest SA, firma lui Viorel Cozma. Un contract încheiat în 2016 între municipalitate și Conest SA scoate la iveală o serie de nereguli. Firma lui Viorel Cozma trebuia să execute o serie de lucrări de reabilitare a mai multor artere din municipiu. La un moment dat, șantierele au fost vizitate de agenți de la Poliția Rutieră Iași, care au observat că zonele nu au fost semnalizate. Asta ar fi putut pune în pericol viața șoferilor aflați în trafic. În consecință, Primăria Iași a fost amendată cu 3.052 lei, în calitate de administrator al drumurilor.
„În calitate de administrator al drumului public, respectiv Trecătoarea Sf. Andrei, Municipiul Iași nu a luat măsuri de semnalizare, prin aceea că la intersecția cu Sf. Andrei, unde circulația se desfășoară în sens unic dinspre Mitropolie către str. Palat, nu există unul dintre indicatoarele interzis a vira la stânga sau la dreapta, iar marcajul longitudinal de pe strada Sf. Andrei era continuu, punând astfel în pericol siguranța traficului rutier”, se arată în procesul-verbal întocmit de Biroul Rutier.
În același proces-verbal se arată că, pe data de 16.12.2017, s-a produs un accident rutier între două autoturisme, soldat cu pagube materiale. Cauza: lipsa semnalizării corespunzătoare.
Primăria Iași susține că firma lui Viorel Cozma trebuie să plătească amenda aplicată de polițiști
La finalul anului trecut, Primăria Iași a contestat amenda Poliției Rutiere la Judecătoria Iași. În cererea de chemare în judecată s-a arătat că, de fapt, de semnalizare trebuia să se ocupe Conest SA, firma lui Viorel Cozma.
„La data de 08.08.2016, între Municipiul Iași prin Primar și Asocierea SC Conest SA – SC Viarom Construct SRL prin SC Conest SA lider de asociere, s-a încheiat contractul de lucrări având ca obiect «Modernizare străzi în Municipiul Iași». Executantul are obligația de a asigura toate marcajele și indicatorele de-a lungul drumurilor de acces și de a obține aprobarea autorităților competente pentru marcaje și indicatoare, precum și pentru utilizarea acestor drumuri. La data producerii evenimentului rutier, amplasamentul străzii Sf. Andrei era predat către SC Conest SA. Așadar, obligația de amplasare indicatoare, la producerea evenimentului rutier, respectiv 16.12.2017, aparține pârâtei SC Conest SA”, susțin reprezentanții primăriei.
Constructorul se spală pe mâini și dă vina pe partenerul de afaceri
După ce Primăria Iași a dat vina pe Conest SA, cea din urmă consideră că asociatul este de vină, Viarom construct SRL, din București. Reprezentanții Conest SA susțin că, în baza contractului, amplasamentul de pe strada Sf. Andrei a fost predat societății bucureștene, în calitate de asociat. Astfel, culpa ar aparține în întregime asociatului.
„Lucrările de modernizare a străzii Sfântul Andrei au fost executate de SC Viarom Construct SRL, iar această societate era obligată să asigure toate marcajele și indicatoarele drumurilor de acces și să obțină aprobarea autorităților competente pentru marcaje și indicatoare, precum și utilizarea acestor drumuri, pe care executa lucrări de modernizare, conform managementului de trafic pe care trebuia să-l întocmească și să-l supună avizării IPJ Iași”, spun reprezentanții Conest SA.
Noul termen al procesului se va judeca pe data de 1.10.2020.
Conest SA se află în mijlocul unui scandal după ce un muncitor a căzut de pe schele și a decedat
Un muncitor a murit după ce a căzut de pe schelele Conest SA. Accidentul de muncă a fost mușamalizat mai bine de un an. Totul s-a petrecut în ziua de 12.08.2029. Ioan Andriescu, atunci în vârstă de 44 de ani, s-a prezentat la serviciu, mai precis la șantierul deschis de Conest SA la Mănăstirea Frumoasa. Aici, firma de construcții a câștigat un contract pentru reabilitarea ansamblului. În ziua amintită, Ioan Andriescu se comporta ciudat, conform martorilor. Având calificarea de zidar-tencuitor, Ioan Andriescu s-a urcat pe schele pentru a tencui o porțiune din zidărie. S-a urcat până la nivelul etajului 5.
Colegii de echipă l-au observat că se clătina pe schele. Atunci l-au întrebat ce face cu o găleată de apă, dar bărbatul nu a răspuns. La un moment dat, nici nu a mai fost văzut pe schele. În jurul orei 12:00, muncitorul a fost găsit căzut la baza schelei. Martorii susțin că avea puls și că emana halenă alcoolică. Imediat, a fost chemat un echipaj de la Ambulanță, care l-a transportat la UPU Spiridon. După câteva zile a murit. În urma unui control, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași l-a amendat pe constructor pentru că nu a respectat normele de securitate în muncă. Culmea, Conest SA, care administrează și complexul rezidențial Conest Grand Residence, a contestat procesul-verbal. A fost deschis și un dosar penal pentru ucidere din culpă.