Prima pagină » Local » Primăria Iași pune mâna pe noi terenuri de la Fortus SA! Societatea a adunat alte datorii, de 7 milioane de lei, către municipalitate – LIVE VIDEO

Primăria Iași pune mâna pe noi terenuri de la Fortus SA! Societatea a adunat alte datorii, de 7 milioane de lei, către municipalitate – LIVE VIDEO

22 nov. 2021, 10:07,
Vlad Rotaru în Local

Primăria Iași va beneficia de alte terenuri și hale din incinta societății Fortus SA, fostul Combinat de Utilaj Greu. Societatea a acumulat alte datorii către municipalitate, iar, în contul acestora, Primăria va beneficia de unele terenuri din incinta fostului combinat. Autoritatea locală a luat în administrare peste 25 de hectare de terenuri din zona CUG, în contul datoriilor acumulate de firma care a administrat combinatul ieșean

Plenul Consiliului Local Iași se va reuni în cursul zilei de astăzi, 22 noiembrie 2021, într-o ședință extraordinară. Consilierii vor discuta un singur proiect de hotărâre, cel legat de preluarea unor active din incinta fostului Combinat de Utilaj Greu (CUG), actuala societate Fortus SA.

Firma amintită a acumulat mai multe datorii către diverși creditori, printre care și Primăria Iași. În aceste condiții, municipalitatea va prelua o serie de active, în valoare de 6,8 milioane de lei, de la Fortus SA. În acest caz este vorba despre o serie de hale și terenuri din zona CUG, care vor intra în patrimoniul Municipiului Iași.

Primăria Iași va lua noi terenuri de la Fortus SA

Conform proiectului de hotărâre, Fortus SA datorează 6,8 milioane de lei la bugetul Iașului. Din totalul sumei respective, impozitul pe clădiri înseamnă 1,9 milioane de lei, iar impozitul pe teren înseamnă 4,9 milioane de lei. Pentru a nu mai avea aceste creanțe, Fortus SA va ceda unele terenuri. Astfel, la Primăria Iași va ajunge un teren de 3.185 mp, evaluat la 569.000 de lei. Primăria va mai prelua un teren de 5.054 mp, evaluat la 902.000 de lei.

Municipalitatea va mai prelua un teren de 26.193 mp (hala forje), evaluat la 4,6 milioane de lei. Totalul suprafețelor de teren ce vor ajunge la Primăria Iași este de 34.432 mp (3,4 hectare), valoarea acestora fiind de 6,1 milioane de lei. În plus, Primăria Iași va primi un teren de 2.488 mp, în valoare de 151.000 de lei, porțiune ce reprezintă drumul către Oțelăria din incinta Fortus SA. În calcul intră și unele drumuri de acces, valoarea totală de inventar fiind de 42.700 de lei. Pe cota indiviză luată în calcul cu drumurile de acces, în suprafață totală de 3.058 mp, valoarea a fost stabilită la 542.000 de lei.

Activele pe care le are Primăria Iași la fostul combinat

Primăria Iași are acum 24 de hectare, dintre care 12 sunt hale, valoarea totală a acestora fiind de câteva zeci de milioane de lei. Pe o suprafață de circa 10 hectare sunt activele fostei uzine. Construcțiile care au intrat în proprietatea Primăriei Iași țin de Secția de Sculărie, Uzina Tehnologică, Turnătoria de fontă, Depozitul central, Modelăria și Baza de șarjabilizare, Depozitul de rășini și Secția de Mecanică Grea.

Pentru a revitaliza zona, municipalitatea a propus ca persoanele ce vor să investească acolo să fie scutite de taxe și impozite locale pentru următorii 10 ani. Lângă fostul combinat, pe platforma Tehnopolis, municipalitatea vrea să facă și alte investiții.

Imagini de coșmar din incinta Fortus SA Iași

Fostul Combinat de Utilaj Greu a fost construit în 1976. Colosul industrial a dominat vreme îndelungată piața de profil din zona Europei de Est. Construcții masive, pe o suprafață uriașă, la marginea municipiului Iași, mii de angajați și comenzi în întreaga lume – toate acestea au făcut din fostul combinat o „bijuterie” a regimului comunist. Regimul a investit 16 miliarde de lei, la vremea respectivă, în ridicarea colosului industrial din Iași, iar, în anii ce au urmat, s-a ajuns la comenzi din China, până în Egipt sau Olanda, pentru furnizarea de utilaje grele.
După falimentul din ultimii ani, halele au fost părăsite, iar societatea a rămas îngropată în datorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024