Patru oferte au fost depuse la licitația pentru proiectarea lucrărilor de modernizare a ansamblului mănăstirii Galata. Prețul cel mai mic este un criteriu de departajare în cadrul licitației pentru declararea câștigătorului. Documentația trebuie realizată în termen de 6 luni
Municipalitatea ieșeană intenționează să reabiliteze ansamblul mănăstirii Galata. Recent, a fost organizată licitația pentru furnizarea serviciilor de proiectare, prima etapă în demersul de modernizare. Valoarea estimată a contractului este de 400.000 de lei, fără TVA, aproape 80.000 de euro. La procedură au fost depuse patru oferte din partea Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA, Arc Design SRL, Proganex 2005 SRL și asocierea Innori Design SRL – Cospro Construct SRL. Comisia de evaluare va alege oferta cu prețul cel mai mic depusă de proiectanți. Ansamblul este format din Biserica „Înălțarea Domnului” (1582), Palatul Domnesc (1726), Turnul Clopotniță (1584), zidul de incintă (1584). În prezent, ansamblul se află într-o stare destul de avansată de degradare, prezintă fisuri în pereți și se pot observa infiltrații de apă în zidărie. Mai mult, și tâmplăria este afectată. Primăria Iași a investit și în reabilitarea Palatului „Braunstein” din centrul Iașului.
Proiectarea lucrărilor trebuie realizată în termen de 6 luni de la semnarea contractului
Durata de realizare a proiectului este de 6 luni. Reabilitarea ar urma să fie realizată cu fonduri de la Compania Națională de Investiții. Municipalitatea ieșeană a impus și o serie de condiții participanților la licitație.
„Având în vedere că obiectivul instituției se încadrează în domeniul protejării și restaurării monumentelor istorice, personalul ce va realiza efectiv activitățile care fac obiectul contractului ce urmează a fi atribuit trebuie să prezinte certificări specifice, fără de care aceștia nu au dreptul de a exercita activitatea în cauză, în acest fel fiind legați indisolubil de implementarea propriu-zisă a respectivului contract”, se arată în documentația procedurii.
Primăria Iași expertizează clădirile aflate în proprietate
Totodată, Primăria Iași a lansat licitația pentru furnizarea serviciilor de expertizare, proiectare și audit energetic pentru modernizarea a patru cămine sociale aflate în administrarea Direcției de Fond Locativ (DFL). Este vorba despre imobilele situate pe str. Canta, nr.60B, bld. T. Vladimirescu, nr.79A, str. Bularga, nr.14A, str. Decebal, nr.1. Contractul pentru realizarea proiectării are o valoare estimată de 268.907 lei, fără TVA. Comisia de evaluare va alege oferta cu prețul cel mai mic. Proiectantul va estima și costurile pentru modernizarea imobilelor. Autoritatea contractantă intenționează să acceseze fonduri guvernamentale pentru reabilitarea obiectivelor. Spațiul locativ din imobile urmează să fie recompartimentat în apartamente. Nu în ultimul rând, municipalitatea ieșeană ia în calcul și reabilitarea termică a celor 4 imobile. În 2017, Primăria Iași i-a evacuat pe chiriașii din imobilul de pe strada Păcurari, nr.29. UIterior, clădirea a fost demolată.