Prima pagină » Local » Primăria Iași plătește co-finanțările la proiectele europene. Ședință de Consiliu Local, la Palatul Roznovanu
Primăria Iași plătește co-finanțările la proiectele europene. Ședință de Consiliu Local, la Palatul Roznovanu

Primăria Iași plătește co-finanțările la proiectele europene. Ședință de Consiliu Local, la Palatul Roznovanu

09 dec. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Primăria Iași va trebui să achite co-finanțările la un proiect cu fonduri europene destinat achiziției de tramvaie noi în municipiu. Consiliul Local Iași a fost convocat într-o ședință extraordinară pentru a aproba rectificarea bugetului pe 2021 și distribuirea sumelor luate printr-un împrumut de la Ministerul Finanțelor

Plenul Consiliului Local al municipiului Iași se va reuni în cursul zilei de mâine, 10 decembrie 2021, într-o ședință extraordinară a instituției. Pe ordinea de zi a ședinței de plen va figura un proiect de hotărâre legat de rectificarea bugetului local pe anul în curs. Municipalitatea va încasa câteva zeci de milioane de lei luate cu titlu de împrumut de la Ministerul Finanțelor Publice, bani care vor fi folosiți pentru plata co-finanțării unor proiecte europene.

Pentru a putea efectua plățile respective, Primăria va solicita Consiliului Local Iași un aviz pozitiv legat de rectificarea bugetului pe anul în curs. Autoritatea locală a solicitat Guvernului acordarea împrumutului încă din luna octombrie 2021.

Primăria Iași va co-finanța proiecte europene

Primăria Iași a arătat în ce condiții a contractat împrumutul respectiv, fonduri care vor fi folosite pentru co-finanțarea investiției legată de achiziția tramvaielor noi în municipiu, dar și altor proiecte. Astfel, Consiliul Local va trebui să aprobe solicitarea municipalității ieșene.

„În perioada următoare, municipiul Iași trebuie să efectueze plăți aferente proiectelor cu finanțare europeană, pentru care s-a contractat împrumutul respectiv, plata TVA și a co-finanțării pentru achiziția de tramvaie. După efectuarea acestor plăți, municipalitatea va putea depune cereri de rambursare pentru recuperarea sumelor achitate din împrumut”, se arată în proiectul de hotărâre elaborat de Primăria Iași.

Banii contractați de la Ministerul Finanțelor vor fi returnați într-un termen de 5 ani. Primăria a inițiat și alte discuții cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru a se putea apuca de reabilitarea depoului de tramvaie din zona Dacia.

Proiecte de zeci de milioane de lei, la Primăria Iași

La mijloc este vorba despre 37,2 milioane de lei, sumă care ar urma să fie distribuită la co-finanțarea investițiilor cu fonduri europene. În calcul intră co-finanțarea cu 30.000 de lei la proiectul privind îmbunătățirea capacității de planificare prin actualizarea documentelor strategice și creșterea calității serviciilor furnizate de municipiul Iași. Municipalitatea va contribui cu 853.000 de lei pentru un proiect privind co-finanțarea legată de reabilitarea și modernizarea Grădiniței cu Program Prelungit, nr. 13.

Municipalitatea va mai contribui cu 14 milioane de lei pentru co-finanțarea la proiectul derulat de Ministerul Dezvoltării privind achiziția tramvaielor de 30 de metri, alte 1,4 milioane de lei pentru proiectul privind reabilitarea liniilor de tramvai Iași – Dancu, precum și alte 2,2 milioane de lei pentru un alt proiect privind reabilitarea liniilor de tramvai.

„După efectuarea plăților din împrumut, Primăria va putea depune cereri de rambursare. În calcul intră investiția privind achiziția mijloacelor de transport – tramvaie de 30 de metri lungime”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *