Patru imobile cu destinația de locuințe sociale vor fi modernizate. Clădirile Primăriei Iași vor fi reabilitate după ce va fi întocmită o expertiză. Pentru serviciile de proiectare va fi organizată o licitație la finalul lunii septembrie 2021
Municipalitatea ieșeană anunță noi investiții. Pe data de 29.09.2021 este programată licitația pentru furnizarea serviciilor de expertizare, proiectare și audit energetic pentru modernizarea a 4 cămine sociale aflate în administrarea Direcției de Fond Locativ (DFL). Este vorba despre imobilele situate pe str. Canta, nr. 60B, bld. T. Vladimirescu, nr.79A, str. Bularga, nr.14A, str. Decebal, nr.1. Contractul pentru realizarea proiectării are o valoare estimată de 268.907 lei fără TVA. Comisia de evaluare va alege oferta cu prețul cel mai mic. Proiectantul va estima și costurile pentru modernizarea imobilelor. Autoritatea contractantă intenționează să acceseze fonduri guvernamentale pentru reabilitarea obiectivelor. Spațiul locativ din imobile urmează să fie recompartimentat în apartamente. În 2017, Primăria Iași i-a evacuat pe chiriașii din imobilul de pe strada Păcurari, nr.29. Ulterior, clădirea a fost demolată.
Primăria Iași vrea să reabiliteze termic căminele cu locuințe sociale
Totodată, municipalitatea ieșeană ia în calcul și reabilitarea termică a celor 4 imobile.
„În funcție de concluziile expertizei tehnice și de măsurile de intervenție propuse se va realiza proiectarea tehnică pentru modernizarea acestor imobile, care presupune recompartimentarea spațiilor interioare și reabilitarea termică a clădirilor. Pentru expertizarea tehnică a imobilelor – cămin de locuit aflate în proprietatea municipiului Iași se va consulta cu beneficiarul înaintea demarării expertizei tehnnice, pentru stabilirea priorităților. Auditul energetic se realizează de către auditorul energetic pentru clădiri, persoană fizică atestată grad I, specialitatea construcții și instalații. Auditorul energetic elaborează certificatul de performanță energetică, cu evidențierea consumului anual specific de energie calculat pentru încălzire, corespunzător stării tehnice a fiecărui imobil „, se arată în caietul de sarcini.
Primăria Iași pregătește și reabilitarea Mănăstirii „Galata”
Totodată, pe data de 27.09.2021, Primăria Iași a programat licitația pentru realizarea serviciilor de proiectare în cadrul obiectivului „Reabilitarea ansamblului monument istoric Mănăstirea «Galata»”. Valoarea estimată a contractului este de 400.000 de lei fără TVA, aproape 80.000 de euro.
„În prezent, se constată fisuri în zidăria anumitor pereți portanți și neportanți. Se pot observa infiltrații din apa subterană la nivelul solului, precum și unele zone afectate de biodegradare, Finisajele exterioare prezintă porțiuni degradate, cu desprinderi și fragmente lipsă, intervenții aparente cu mortar de ciment, instalații parazitare. Tâmplăria din lemn este uzată moral, iar tâmplăria ce a fost înlocuită cu tâmplărie din PVC nu este corespunzătoare monumentului”, se arată în descrierea actuală a bisericii.
Ansamblul este format din Biserica „Înălțarea Domnului” (1582), Palatul Domnesc (1726), Turnul Clopotniță (1584), Zidul de incintă (1584). Biserica „Înălțarea Domnului” are calitatea de asociat în cadrul acestui proiect. Nu în ultimul rând, municipalitatea ieșeană pregătește recepția lucrărilor ce au vizat modernizarea Palatului Braunstein.