Strada Lupiței va fi asfaltată de Primăria Iași. Investiția se potrivește mănușă cu proiectul lui Viorel Cozma, patronul firmei de construcții Conest SA. La câțiva pași de stradă se află șantierul deschis pentru construirea blocurilor de locuințe colective. De mai bine de 10 ani, Primăria Iași doar plombează strada. Acum, că este desfășurată investiția privată, strada va arăta ca în palmă
Municipalitatea ieșeană asfaltează o stradă care asigură accesul spre blocurile construite de firma Conest SA, deținută de controversatul afacerist Viorel Cozma, abonată la toate contractele mari puse la dispoziție de Primărie. Mai precis, Primăria Iași a demarat o licitație pentru asfaltarea mai multor străzi, valoarea estimată a contractului fiind de 9.063.137 lei, fără TVA, aproape 2 milioane de euro, cu o durată de execuție de 12 luni. Pe lista de investiții se află și strada Lupiței, o arteră care face legătura cu zona Canta prin bariera de la Comat.
De precizat că această stradă este abandonată de mai bine de 10 ani. Primăria a comandat doar lucrări de plombare a drumului. Licitația este organizată într-un context ce-l favorizează pe Viorel Cozma. La câțiva metri de strada Lupiței, firma Conest SA a demarat un proiect imobiliar pentru construirea mai multor blocuri de locuințe colective. Între strada Lupiței și strada Rampei nr. 9A (amplasamentul șantierului) sunt doar câțiva pași. În consecință, Viorel Cozma va beneficia gratuit de un acces modern spre complexul rezidențial. Strada Lupiței are o lungime de 466 de metri.
Blocurile sunt construite pe amplasamentul fostei stații de betoane
Proiectul imobiliar de pe strada Rampei a fost inițiat prin societatea BCC Agregate SRL, unde Conest SA deține 50 la sută din firmă. Inițial, conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), cele trei blocuri cu mai multe tronsoane aveau regimul de înălțime de 2S+P+6E + Er (etaj retras). Brusc, subsolurile au dispărut, iar imobilele s-au transformat în D+P+6E + Er. La orice proiect major, subsolurile sunt folosite exclusiv pentru amenajarea parcărilor. În proiect este specificat un număr de 280 de locuri în parcare supraterană și 60 la nivelul solului. Inițiativa a trecut fără probleme de Comisia de Urbanism, avizul fiind eliberat pe data de 13.04.2020. A primit și votul Consiliului Local pe data de 30.06.2020. Acum, BCC Agregate SRL se află în etapa de realizare a lucrărilor, stadiul fiind destul de avansat. Terenul are o suprafață de 16.504 metri pătrați. Aici a funcționat o stație de betoane, care între timp a fost demolată.
Primăria Iași vrea să asfalteze mai multe străzi din municipiu
Conform caietului de sarcini, pe lista de investiții se mai află străzile Albineț și Hotin, din zona străzii Sărărie, dar și Varianta Șoseaua Rediu. Este același pachet din care face parte și strada Lupiței. Lungimea totală a drumurilor este de 2.770 de metri liniari.
„Creșterea parcului auto al municipiului Iași și dezvoltarea tehnologică ce a influențat în mare măsură calitatea și performanțele autovehiculelor impun ca o condiție obligatorie existența unei trame stradale corespunzătoare. Infrastructura urbană a municipiului Iași prezintă o stare necorespunzătoare a rețelei de străzi din cartiere din cauza traficului intens, intervențiile repetate la rețelele de utilități din subteran, configurația acestora, schimbarea configurației terenului din cauza alunecărilor de versanți, efectele negative ale acțiunii îngheț-dezgheț asupra străzilor”, se arată în documentația procedurii.
Și strada Aurel Vlaciu este pe lista investițiilor.
Două firme au depus oferte în cadrul licitației
La licitația pentru asfaltarea celor patru străzi, recent, au fost depuse două oferte din partea asocierii Alpenside SRL – Concret Drum SRL și Enviro Construct SRL. De obicei, la astfel de licitații se prezenta și societatea Conest SA. Societatea Alpenside SRL, cu sediul social în București, a fost implicată în mai multe scandaluri, în contextul în care a câștigat contractul pentru modernizarea drumurilor de pe Axa Iași – Suceava. Locuitorii din satul Potângeni, comuna Movileni, s-au plâns că din cauza organizării de șantier au inhalat pulberi de ciment mai bine de o săptămână.
Firma de construcții, deținută de Vlad Ionel Vameșu, a înregistrat în 2020 o cifră de afaceri de 266 milioane lei, profit de 7,7 milioane lei, datorii de 137,1 milioane lei, cu un număr de 452 de angajați. În ceea ce privește situația financiară a societății Enviro Construct SRL, în 2020, s-a înregistrat o cifră de afaceri de 27,2 milioane lei, profit de 588.569 lei, datorii de 45,4 milioane lei, cu un număr de 58 de angajați. Firma este deținută de Irina Sîrghi.