Prima pagină » Local » Primăria Iași face apel la solidaritate! Vor fi plasate puncte de donații pentru imigranți în Iași

Primăria Iași face apel la solidaritate! Vor fi plasate puncte de donații pentru imigranți în Iași

25 feb. 2022, 09:21,
Livia Zăbrăuțanu în Local

Situația actuală din Ucraina îi forțează pe mulți dintre locuitorii țării să apeleze la o ultimă soluție salvatoare pe moment: imigrarea. Județul Iași a înregistrat în ultimele ore intrări masive ale ucrainenilor disperați să scape de război, în speranța găsirii unui adăpost. Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, face apel la solidaritate și demarează o campanie prin care pot fi făcute donații pentru cei mai puțini norocoși ai zilei de astăzi, făcând un apel la solidaritatea ieșenilor în situații de criză, încercând totodată ă asigure condiții optime fără să creeze un dezechilibru economic municipiului.

Mai multe centre de donații vor fi amplasate în oraș, ieșenii putând oferi diferite bunuri, în funcție de câteva criterii impuse de către Primăria Iași în vederea realizării unui proces de ajutorare cât mai benefic, fără a avea loc alterarea alimentelor sau a obiectelor care vor fi donate.

Mihai Chirica: ,,Trebuie să dăm dovadă de solidaritate!”

Campania umanitară organizată de către Primăria Iași în vederea ajutorării cetățenilor care au trecut granița în ultimele zile, ,,Ajutoare pentru refugiații din Ucraina”, are drept scop obținerea unor produse alimentare neperisabile, lenjerii de pat, pături, pilote noi sau puțin uzate și jucării în stare de funcționare, pe care le pot dona ieșenii.

Mai multe centre vor fi amplasate în diferite locații, precum  Piața Unirii, Podu Roș (1001 Articole), Esplanada Nicolina, Esplanada Oancea (Tătărași), Esplanada Mimoza (Păcurari), Piața Voievozilor (Alexandru cel Bun), Parcul Copou în intervalul 9:00-15:00, până la finalul acestei săptămâni.

Primarul Iașiului face apel la bunăvoința locuitorilor orașului, susținând faptul că în această situație, Capitala Moldovei are obligația de a se comporta cuviincios și de a interveni activ într-o atât de situație delicată.

,,Ne preocupă și pe noi situația din Ucraina. Avem graniță directă cu această țară și suntem în situația în care vom fi supuși unei presiuni clare, fizice, prin prezența tot mai numeroasă a celor care au devenit refugiați. Iașul este cel mai important oraș de la granița de est a Uniunii Europene și NATO, de aceea trebuie să ne comportăm ca atare: ca un oraș mare, ca un oraș european, ca un oraș civilizat. Trebuie să dăm dovadă de solidaritate, de spirit creștin, de umanitate și vreau să intervenim în mod activ în sprijinul celor care suferă în urma războiului”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Drapelul Ucrainei, afișat la Primăria Iași drept apel la solidaritate și pace

În urma atacurilor armatei ruse, mai multe puncte importante ale Ucrainei au fost ocupate, președintele rus afirmând faptul că țara va plăti pentru greșelile făcute în trecut, aceștia fiind pregătiți pentru orice deznodământ al poveștii.

În condițiile actuale, mai multe județe din țară înființează tabere pentru refugiații care își doresc o scăpare. Iași, Suceava, Botoșani, Tulcea și Maramureș se pregătesc să primească ucraineni.

Totodată, prin apelul la solidaritate făcut către ieșeni și către cei care pot oferi orice ajutor în acest moment, Primăria Municipiului Iași își va arăta public susținerea iluminând fațada Primăriei în culorile drapelului Ucrainei, galben și albastru, drept mesaj de pace.

Alte instituții din Iași și-au arătat susținerea în oferirea ajutoarelor pentru ucraineni, responsabilitățile fiind împărțite în organizarea acestei campanii, în urma înființării unui fond de solidaritate.

De depozitarea produselor se va ocupa Direcția de Asistență Socială (alimentele la depozitul de ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană; celelalte donații în alte depozite corespunzătoare), logistica și transportul vor fi asigurate de către Servicii Publice SA și Salubris SA, poliția locală va susține paza și ordinea publică, urmând ca Biroul de Protecție Civilă să realizeze centralizarea donațiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *