Din cauza degradării accentuate, două clădiri din Iași vor fi demolate în perioada următoare. Acestea se află pe strada Păcurari, numărul 108, în planul 2, vizavi de cabinetul stomatologic și în Tătărași, pe strada Vântu, numărul 8. Locatarii au fost relocați.
Primăria Iași demolează două clădiri cu o vechime de 100 de ani
Primăria Iași demolează două clădiri din Păcurari și Tătărași. Mai exact, cea situată pe strada Păcurari are un regim de înălțime P+1E. Înălțimea acesteia este de 7,40 metri. Imobilul a fost construit în anul 1930, pe structură din zidărie de cărămidă cu planșee din lemn. Autorizația de demolare a fost eliberată în regim de urgență din cauza pericolului de prăbușire.
„Clădirea din Păcurari este în planul 2, nu este la strada principală. Avem un imobil care are aproximativ 100 de ani, are expertiză tehnică, conform legii 212. Tot ce avem pe expertiză tehnică și se propune demolare pentru că măsurile de consolidare nu se mai impun la momentul acesta. Noi avem obligația recazării și aplicării măsurilor din expertiză.
Deci, Păcurari 108 este un imobil în planul 2, nu este la stradă. Au fost locuințe acolo, oamenii au fost relocați. În Păcurari vorbim de un corp de clădire într-o curte comună, deci nu vorbim că s-ar putea face ceva. Acolo, accesul este foarte greoi. Noi doar avem obligația și trebuie să rezolvăm cât mai repede, pentru a nu fi în pericol cetățenii din zonă”, a transmis Cristina Albișteanu, directorul Direcției Fond Locativ Iași.
În ceea ce privește clădirea situată pe strada Vântu, numărul 7, aceasta datează din anul 1912. Are un regim de înălțime P+1E. Și în acest sens, autorizația de demolare s-a eliberat în regim de urgență din cauza degradării accentuate.
„Pe strada Vântu, clădirea a fost tot de locuințe. Consiliul Local va hotărî destinația pentru terenurile respective. Noi, deocamdată, avem obligația implementării măsurilor din expertize, criteriu obligatoriu. Ulterior, după ce finalizăm procedura de demolare și avem toată documentația și toate documentele, terenul se eliberează, este în patrimoniul municipiului Iași și destinația pentru respectivul teren o dă Consiliul Local.
Pe strada Vântu este o căsuță între case, nu este o suprafață de teren care să îți permită la momentul actual să dispui ceva. Ele (n.r. – imobilele din Păcurari și Vântu) au destinația de curți construcții. Am relocat persoanele pentru că exista posibilitatea prăbușirii imobilelor. Interesul major este să rezolvăm relocarea și abia după aceea să rezolvăm cu măsurile”, a precizat Cristina Albișteanu, directorul Direcției Fond Locativ Iași.
Mai multe imobile din Iași vor fi reabilitate prin PNRR
Municipalitatea a primit fonduri guvernamentale pentru reabilitarea a 14 clădiri ale unor unități de învățământ din Iași. Proiectele includ lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă, a sistemului de încălzire şi de furnizare a apei calde, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice sau termice pentru consum propriu, instalarea, reabilitarea sau modernizarea sistemelor de climatizare, reabilitarea sau modernizarea instalațiilor de iluminat, dar și altele.
Primăria Municipiului Iași a obținut fonduri din PNRR pentru toate cele 14 proiecte care vizează reabilitarea termică a mai multor clădiri de unități școlare din orașul nostru. Valoarea totală a celor 14 proiecte este de circa 130 de milioane de lei, aproximativ 26 de milioane de euro
Primăria Iași demolează două clădiri din Iași. Acestea sunt într-o stare avansată de degradare și constituie un pericol pentru oameni, existând riscul de prăbușire.
Ce au fost bă, ”RELOCAȚI” ? Dar mutați nu mergea ?
Asa o sa arate și blocurile ANL din Dacia .
CHIRICA IA TRIMITE PE NESIMTITA DE CRISTINA SA VADA CUM ARATA BLOCURILE ADMINISTRATE DE EA.
DIRECTOARE CICA ….Sa intre pe casa scarii sa vada cum sunt crăpate. Sunteți mana în mana cu termoservice …nimic nu e administrat cum vi se spune.De fapt cred ca jucați teatru.
Bunica te mai alege pe tine ca primar.
Dumnezeu sa o ierte !!!
Rușine…
Așa vor ajunge și ei…
Ar trebui demolate toate vechiturile astea care stau sa se dărâme iar locatarii, cazuri sociale, mutați în cămine care ar trebui construite pentru ei.