Prima pagină » Economic Local » Primăria Iași cumpără autobuze second-hand din cauza șantierelor! Cheltuiala ajunge la 400.000 de euro

Primăria Iași cumpără autobuze second-hand din cauza șantierelor! Cheltuiala ajunge la 400.000 de euro

17 sept. 2020, 02:00,
Ciprian Boaru în Economic Local

Edilii au comandat un număr de 21 de autobuze deja rulate. Un singur autovehicul va costa aproximativ 20.000 de euro. Vor acoperi traseele afectate de lucrările de reabilitare a liniilor de tramvai. Licitația va fi organizată la începutul lunii viitoare

Municipalitatea ieșeană cumpără autobuze second-hand ce vor intra în parcul auto al Companiei de Transport Public (CTP) Iași SA. Achiziția este realizată în contextul în care mai multe tronsoane de linii de tramvai au intrat în modernizare. În total, vor fi cumpărate 21 de autobuze care vor înlocui tramvaiele. Licitația va avea loc pe data de 05.10.2020. Valoarea investiției este de 1.942.500 euro, fără TVA. Un singur autobuz va fi cumpărat cu aproximativ 20.000 de euro.

„În prezent, Compania de Transport public Iași este în plin proces de înnoire a parcului de mijloace de transport: tramvaie, autobuze electrice și autobuze cu motoare cu ardere internă. Pentru aceasta, s-au desfășurat proceduri de achiziție la nivelul municipiului Iași, în urma cărora s-au încheiat contracte de achiziție. Termenele de livrare prevăzute în aceste contracte sunt destul de extinse (cuprinse între 1 an și 3 ani), ceea ce a generat situația în care CTP Iași nu reușește să acopere necesarul de mijloace de transport în exploatare conform planului de transport. În plus, în municipiul Iași, pe baza finanțărilor europene prin POR 2014-2020, sunt desfășurate mai multe proiecte de reabilitare a liniilor de tramvai, context în care circulația tramvaielor este suspendată, iar serviciul de transport public este prestat cu autobuze”, se arată în caietul de sarcini.

Autobuzele vor avea o garanție de doar 3 luni din partea furnizorului

Conform cerințelor, 12 autobuze cu podea joasă vor avea o lungime de 12 metri, în timp ce 9 autobuze vor avea 18 metri. Garanția cerută pentru fiecare unitate în parte este de minimum 3 luni. Autobuzele vor acoperi pe perioada lucrărilor următoarele tronsoane: 5 Drumuri – Nicoriță, Bucșinescu – Calea Chișinăului, Piața V. Săhleanu – Țuțora și 2 Băieți – Dancu.

„Autobuzele vor îndeplini obligatoriu condițiile prevăzute de legislația, reglementările și standardele din România. Standardele și reglementările vor fi aplicate în varianta valabilă la momentul semnării contractului. Ofertantul se obligă să aplice eventualele modificări necesare ca urmare a modificării legislației în vigoare în România, dacă acestea nu au putut fi prevăzute la data semnării contractului, pe baza celor convenite de comun acord cu furnizorul”, se mai arată în documentație.

Autovehiculele trebuie să fie dotate cu rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități, cu aer condiționat, minimum 3 uși pentru accesul călătorilor. Norma de poluare de minimum Euro 4.

Compania de Transport Public cumpără piese pentru sistemele de frânare

Pe data de 25.09.2020, CTP Iași organizează o licitație privind achiziția pieselor pentru sistemele de frânare. Prevederea bugetară este de 331.719 lei, fără TVA, aproximativ 70.000 de euro.

„Achiziționarea de frâne și piese pentru frâne este necesară deoarece în activitatea de exploatare a parcului de vehciule din dotarea CTP Iași SA (autobuze, tramvaie, microbuze și autoutilitare), din cauza exploatării acestor mijloace de transport, se produce uzura pieselor componente ale sistemelor de frânare. Pentru asigurarea circulației în siguranță a călătorilor și a personalului de bord este necesară înlocuirea acestora conform fișelor tehnice de revizii și reparații și a comenzilor de defecte accidentale. Prin respectarea acestor cerințe se evită accidentele de circulație și se asigură protejarea călătorilor și a personalului de bord privind circulația pe drumurile publice cu mijloacele de transport în comun”, se arată în caietul de sarcini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024