Primăria Iași montează apometre la ușile apartamentelor din cartierul Cantemir. Chiriașii vor fi monitorizați mult mai ușor în ceea ce privește consumul de apă rece. În caz de neplată, sistarea se va putea realiza mult mai ușor. Intervenția se va realiza la 100 de apartamente
Primăria Iași ia noi măsuri în privința chiriașilor din căminul Cantemir, de pe strada Decebal, nr.1. Până în acest moment, utilitățile locatarilor se calculau la comun. În momentul în care o familie înregistra datorii, muncipalitatea era încurcată de executarea restanțierilor, tocmai pentru că facturile erau emise pentru tot imobilul. În aceste condiții, pe data 19.06.2020, Primăria Iași organizează o achiziție directă pentru servicii de execuție a lucrărilor de racordare și contorizare individuală a apei reci, lucrări ce vizează cele 100 de apartamente, aflate în administrarea Direcției Fond Locativ. Valoarea estimată a execuției este de 84.000 lei, fără TVA. Durata contractului este de 3 luni de la adjudecare. Ofertanții trebuie să dovedească că au experiențe similare prin atașarea a cel puțin un contract onorat în ultimii 3 ani.
Căminul Cantemir va beneficia de lucrări de racordare, iar fiecare apartament va avea un apometru montat la nivelul ușii
Primăria Iași vrea să culeagă date exacte privind consumul de apă rece al fiecărui apartament. Chiriașii nu vor avea posibilitatea să măsluiască echipamentele de contorizare.
„Lucrările de alimentare și distribuție coloane se vor face cu țeavă PPR cu diametrele de 63 mm, 40 mm, 32 mm și 25 mm, cu armăturile, inclusiv cuplarea la rețeaua existentă. În interiorul locuinței se va folosi țeavă tip PPR cu diametrul de 20 mm și armăturile necesare. La fiecare locuință se va monta un apometru la vedere, la nivelul tocului ușii. Apometrele vor fi însoțite de actele de garanție și seriile lor. Apometrele vor fi avizate metrologic. La fiecare apometru se vor monta 2 robineți pentru blocarea acestuia în caz de necesitate”, sunt cerințele din contractul municipalității ieșene.
Primăria Iași va deschide un mic șantier în căminul de 3 etaje, după care vor fi realizate lucrările de reparații
Chiriașii din căminul Cantemir vor fi afectați o perioadă de lucrări, care prevăd și reperații la nivelul imobilului.
„Imobilul are regimul de înălțime P+3. Infrastructura construcției este cu fundații continue din beton armat, cu canal tehnic general, iar suprastructura din cărămidă. Imobilul, cu suprafața construită de 1.563 mp, are 100 de locuințe formate din apartamente cu 1 cameră, bucătărie, baie și hol și apartamente cu 2 camere, bucătărie, baie și hol. Accesul la locuințe se face printr-o scară centrală situată la mijlocul imobilului, prin holuri de circulație la fiecare nivel și două scări aflate în lateralul construcției. Lățimea holului este de 1,70 – 1,80 metri, lungimea de aproximativ 100 m și înălțimea de 2,5 metri. Locuințele sunt de tip social”, se arată în descrierea imobilului.
Primăria Iași a demolat clădirile aflate în stare avansată de degradare și ocupate de chiriașii scandalagii
La câțiva metri de căminul Cantemir se află blocul „fantomă” M2. De ani buni, Primăria Iași a propus demolarea clădirilor, dar nu au fost rezolvate litigiile cu ultimii proprietari. Însă, la începutul anului 2017, a fost rasă din temelii o clădire de pe strada Păcurari nr. 85, locuită de mai multe familii de țigani. Chiriașii au fost mutați în clădirile din Tomești, Decebal, Canta și Tabacului. Înainte de demolare, procurorii de la DIICOT au realizat percheziții și rețineri în imobilul de pe Păcurari nr. 86. Motivul: trafic de droguri de mare risc. Atunci, primarul Mihai Chirica a anunțat că orice abatere privind distrugerea patrimoniului ar urma să atragă rezilierea contractelor. La fel și pentru persoanele care sunt implicate în trafic de persoane sau de droguri. Vor fi evacuate și persoanele care nu respectă normele de conduită civică.