Prima pagină » Local » Primăria Iași comandă un studiu de circulație pentru actualizarea Planului Urbanistic General al municipiului – FOTO

Primăria Iași comandă un studiu de circulație pentru actualizarea Planului Urbanistic General al municipiului – FOTO

22 apr. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru, în Local

Un nou studiu este comandat de Primăria Iași pentru actualizarea actualului Plan Urbanistic General. Procedura este programată la jumătatea lunii mai 2022. Prețul cel mai mic este un criteriu de departajare a ofertelor

Municipalitatea ieșeană încearcă să actualizeze actualul Plan Urbanistic General(PUG) al orașului prin realizarea unui studiu de trafic. Astfel, pe data de 18.05.2022 este programată licitația pentru realizarea documentației. Valoarea estimată a contractului este de 500.000 de lei fără TVA, aproape 100.000 de euro.

”Obiectivul principal al studiului îl constituie elaborarea propunerilor de dezvoltare a rețelei stradale, astfel încât să poată prelua în condiții optime traficul de viitor. Studiul se efectuează pe întreg Municipiul Iași(incluzând zona necesară extiderii intravilanului Municipiului Iași). Zonele de interes deosebit pentru Municipiul Iași sunt: Zona Centrală, zona Copou, Sărărie, Bucium pentru care vor fi tratate cu prioritate”, se arată în caietul de sarcini.

Avizul pentru studiul de circulație ar urma să fie obținut în termen de 180 de zile de la semnarea contractului. Studiul trebuie să conțină cont și de previziunile legate de traficul rutier din următorii 10 ani. Comisia de evaluare va alege oferta cu prețul cel mai mic depusă în cadrul licitației. De multe ori, arhitecții din Iași au atras atenția că orașul nu se poate dezvolta armonios, deoarece PUG-ul nu a fost actualizat.

Primăria Iași comandă un studiu de circulație cu două scenarii

Proiectantul trebuie să propună autorității contractante mai multe scenarii ce vor fi integrate în studiul de trafic.

”Vor fi centralizate și detaliate toate propunerile de optimizare/reorganizare a circulației rutiere și a transportului. Vor fi propuse minimum două scenarii pentru dezvoltarea sistemelor de transport(pe termen scurt, mediu și lung) și propuneri specifice tipurilor de transport: nemotorizat, auto(circulație și parcări), transport public, transport marfă, transport CF, aerian. După caz, vor fi identificate terenuri necesare amenajărilor. Odată cu scenariile propuse, se vor indica investigațiile strategice. Se vor trata următoarele aspecte: integrarea tuturor sistemelor de transport într-o concepție unitară, dezvoltarea rețelei stradale astfel încât să se asigure o bună mobilitate sau accesibilitate, optimizarea arterelor principale, amenajări de intersecții”, se mai arată în documentația procedurii.

La începutul anului 2021, primarul Mihai Chirica a anunțat că va semna personal certificatele de urbanism, cel puțin până la încheierea mandatului.

Primăria Iași reglementează Zona Centrală

Recent, municipalitatea a demarat și licitația pentru furnizarea serviciilor de urbanism, în vederea întocmirii documentației PUZ-CP(zone construite protejate) Zona Centrală Iași. Documentația va fi atașată Planului Urbanistic General(PUG) aflat în curs de actualizare.

La procedură a fost depusă o singură ofertă, din partea societății Synergetics Corporation SRL, cu sediul în București. Valoarea estimată a contractului este de 3.100.000 lei fără TVA, aproape 620.000 de euro. Durata de implementare este de 19 luni. Societatea este controlată de 2 asociați: Claudiu Nicolae Băjenaru și Adrian Dumitru Ilie. În 2020, firma de consultanță a înregistrat o cifră de afaceri de 7,5 milioane de lei, profit de 764.472 lei, datorii de 2,5 milioane de lei, cu un număr de 19 angajați. PUG-ul Iașului a fost redactat în 1997, cu o durată de valabilitate de 10 ani. În schimb, autoritățile au decis să prelungească valabilitatea în mai multe rânduri.

Primăria Iași comandă un studiu de circulație care ar urma să reglementeze și viitoarele proiecte imobiliare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *