Consiliul Local Iași a aprobat proiectul prin care se investește suma de aproape 30 de milioane de lei pentru pavelele destinate aleilor pietonale și trotuarelor din mai multe zone ale Iașului. Investiția va fi finalizată în 24 de luni de la începerea lucrărilor propriu-zise
Primăria Municipiului Iași investește peste 30 de milioane de lei, aproape 6 milioane de euro, pentru pavele și pentru modernizarea căilor pietonale și a trotuarelor din diferite zone ale orașului. Investiția vizează 100.000 de metri pătrați de trotuare. În scurt timp, se va organiza licitația pentru alegerea unui constructor. Proiectul cuprinde costurile de construcție și de montaj.
Administrația locală cheltuie peste 6 milioane de euro pe pavelele cu care vor fi modernizate trotuarele
Au fost aprobați indicatorii tehnico-economici din proiectul de hotărâre prin care se va demara modernizarea trotuarelor și aleilor pietonale din zonele Alexandru Cel Bun, Dacia, Canta–Gară, Păcureț, Păcurari, Crucea Roșie, Copou, Sărărie, Nicolina, Frumoasa, Tătărași, Moara de Vânt, Aviației, Zona Centrală, Cantemir–Socola, Bularga–Zona Industrială, Mircea Cel Bătrân, Galata, Valea Adâncă și Bucium.
„În plan, trotuarele urmăresc traseele existente, făcându-se doar acele corecturi locale și strict necesare îmbunătățirii elementelor geometrice legate de circulație. Suprafața totală de pavaj care se amenajează este de 100.000 de metri pătrați. Se propune demolarea porțiunilor distruse aproape în întregime ale trotuarelor existente, scoaterea bordurilor degradate și prevederea unei structuri pentru aceste căi, astfel încât să fie posibilă desfacerea lor ulterioară și recuperarea materialelor”, transmit reprezentanții municipalității ieșene.
Scumpirile din domeniul construcțiilor afectează grav prețurile lucrărilor
Prețul lucrărilor de pavaj al trotuarelor este aproape de 3 ori mai mare decât în anul 2021. Acest fapt se datorează scumpirilor dramatice, în lanț, suferite de domeniile importante, precum cel al transportului și cel al materialelor de construcții. Prețul aproximativ per metru pătrat de pavaj este de 254,77 de lei, fără TVA.
„Acum este o situația în care, din cauza crizei economice, prețurile au crescut foarte mult la materiale de construcții, la manoperă și la forța de muncă. Acesta este un preț estimativ. Conform procedurilor în vigoare, compania de construcții care oferă prețul cel mai mic, prezentat la licitație, cu o ofertă tehnică ce va respecta caietul de sarcini, va obține procedura. Una este bugetul alocat și alta e cel care va fi pe contractul semnat. Este o prevedere bugetară estimată, care ține cont de realitățile economice”, a declarat Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Iași.
Prețul a fost estimat în concordanță cu piața prezentă la momentul actual și poate fi chiar mai mic decât cel propus inițial. Această creștere de aproape 3 ori mai mare față de anul precedent se datorează crizei monetare cauzate de pandemia de Covid-19 și de războiul din Ucraina.
Consiliul Local Iași a votat, în unanimitate, proiectul prin care se aprobă indicatorii tehnico-economici și devizul pentru modernizarea trotuarelor și aleilor pietonale din mai multe cartiere ale municipiului Iași. Primăria cheltuie peste 6 milioane de euro pe pavele și pe lucrările de reparare a trotuarelor în zone diverse ale orașului.
Sunt o groaza de trotuare late, zone unde se pot amenaja piste pentru trotinete pentru ai scoate pe aceti inconstienti de pe carosabil, doar sa montezi/vopsesti pavelele in rosu, Iasul e plin de pavele/trotuare montate alandala, de putea face cv modele cu ele,delimitari. Cap au minte ce le mai trebuie.
Daca se modernizeaza in bataie de joc ca acum, cu pavele denivelate de-ti rupi gatul, mai bine lasati cu ciment!
Trebuie sa le paveze ca doar sunt bani de la UE nu din buzunarul lui nenea Chirica primar cu dosare penale pe cap, ca deh asa e cand iti bagi mana pana la cot.
Asa au facut si altii care se credeau nemuritori pe functii si de neatins de legi penale.
Pacat ca se ajunge la asa coruptie si mereu nesatui pe cand multi cetateni cu copii lor nu au ce manca. Ce exemplu le dati tinerilor care sunt si asa descurajati de sistem? Sa iasa edilii prin oras (nu sa se certe de la ciolane) sa vada ce trotuare stirbite cu pavele sarite si cu pubele si contaienere murdare ca nu le spala Salubris de iti ia nasul din loc, inclusiv de jur imprejurul lor. Unele sunt amplasate aproape de blocuri si de spatiile de joaca. Unele pubele si containere sunt conglomerate nu departajate si la alte blocuri.
Orasul e poluat. Vedeti si fabrica de reciclare de la Tomesti cum respecta standarderele de poluare. Asa ca nu va mai suprati pe criticile cetatenilor care platesc taxe si impozite peste puteri si mai vreti votati aceiasi.
Interesant este că toate pavelele sunt de la Symetrica. S-au pus pavele prin locuri pe unde nu trece niciodată nimeni. Comision o exista?