Primăria Iași vrea să reabiliteze pasajul Alexandru cel Bun. Deocamdată, va fi organizată o licitație pentru realizarea proiectului tehnic. Conform unei expertize tehnice, obiectivul prezintă degradări la nivelul structurii de rezistență, dar și la partea de suprastructură. Documentația trebuie finalizată în termen de 4 luni de la semnarea contractului
Primăria Iași anunță că pasajul Alexandru cel Bun va intra în reabilitare, mai precis reparații capitale. Pe data de 27.07.2020 este programată o licitație pentru realizarea unor servicii de proiectare în cadrul obiectivului „RK pasaj superior Alexandru cel Bun”. Edilii au stabilit o prevedere bugetară de 34.000 lei, fără TVA.
„Pasajul Alexandru cel Bun a fost construit pe baza unui proiect tehnic întocmit de Institutul de Cercetări și Proiectări Moldova (ICPROM) Iași în anul 1977, șef proiect ing. Radu Onofrei. Pasajul a fost construit între anii 1977-1980 de Grupul de Șantiere Drumuri și Poduri (GSDP) Iași, șef șantier ing. Vasile Gheorghe, șef punct lucrări ing. Alexandru Baciu. Pasajul asigură circulația rutieră, pietonală și a tramvaielor dintre cartierul Alexandru cel Bun și zona centrală a municipiului Iași, pe strada Silvestru și șoseaua Națională. Traseul începe de la intersecția cu strada Theodor Râșcanu, traversează CF Tecuci – Iași la km 407+155 și apoi se racordează la bulevardul Alexandru cel Bun și strada Jijia. În plan, traseul se înscrie în formă de curbă și contracurbă cu raze de 130 m și 160 m, elemente ce asigură o viteză de circulație de 60 km/oră”, se arată în descrierea obiectivului.
Pasajul Alexandru cel Bun prezintă degradări la nivel de structură și la partea carosabilă, detaliile fiind oferite de expertiză tehnică
Primăria Iași vrea să intervină mai ales din cauza degradărilor identificate la nivelul structurii de rezistență a podului și a zidurilor de sprijin. După finalizarea proiectului tehnic se vor cunoaște și costurile lucrărilor de reabilitare. Documentația trebuie realizată în termen de 4 luni de la semnarea contractului.
„La nivelul căii, pe pasajul Alexandru cel Bun au fost constatate numeroase și grave procese de gradare: calea pe partea carosabilă este degradată – suprafață cu ciupituri, poroasă, încrețită, faianțată, denivelări sub formă de praguri, făgașe longitudinale și refulări laterale, fisuri și crăpături transversale în dreptul dispozitivelor de acoperire a rosturilor de dilatație; amplasarea incorectă a grătarelor gurilor de scurgere, lipsa acestora și a tuburilor de prelungire, guri de scurgere înfundate; amplasarea greșită a gurilor de scurgere, înfundarea acestora, neasigurarea pantei de scurgere a apelor, stagnarea apei pe pasaj; degradarea dispozitivelor de acoperire a rostului, degradarea gravă a îmbrăcăminții căii în zona dispozitivelor de acoperire și a liniilor de tramvai, infiltrații în zona rosturilor de dilatație”, se arată în expertiza tehnică.
Traficul rutier de pe pasajul Alexandru cel Bun va fi deviat pe perioada lucrărilor de modernizare
Pasajul are lungimea totală de 521 metri. Lucrările de reabilitare trebuie să asigure o durată de exploatare de cel puțin 55 ani. Constructorul care va câștiga contractul va interveni și la nivelul căiii de rulare a tramvaielor.
„Lucrările de reabilitare a rampelor de acces ale pasajului se vor executa cu devierea alternativă semaforizată a traficului rutier și pietonal pe jumătate din lățimea căii pe pasaj. S-au propus lucrări de reparații în rosturile verticale între spatele culeelor (infrastructura care se execută la capătul unui pod) și zidurile de sprijin de pe rampele de acces, lucrări de reparații locale la nivelul elevației zidurilor de sprijin, lucrări modernizare sistem de iluminat și cale de rulare tramvai pe pasaj și rampe”, se arată în caietul de sarcini.
Primăria Iași a comandat un studiu de fezabilitate pentru găsirea unei soluții privind înființarea unui metrou
Primăria Iași a lansat, recent, o licitație pentru realizarea unui studiu de fezabilitate care să ofere noi soluții pentru traficul rutier în Iași. Firma care va câștiga contractul trebuie să analizeze oprtunitatea construirii unui metrou care să facă legătura cu Zona Metropolitană. Se va întocmi și un studiu pentru axa de circulație protejată pentru biciclete. Prin intermediul mijloacelor alternative de transport se încearcă reducerea poluării. După o analiză realizată la nivelul municipalității s-a constatat că transportul spre Zona Metropolitană nu acoperă fluxurile de călători. Au fost date ca exemple zona Moara de Vânt, Galata spre comuna Miroslava, Bucium spre zona Bârnova. Transportul clasic se realizează dificil, zonele fiind colinare. De aici și propunerea transportului de persoane cu metroul sau monorail.