Primăria Iași s-a așteptat la o creștere cu peste 150 a numărului de cazări la ambele cămine de bătrâni și, într-adevăr, solicitanții abia puteau găsi locuri disponibile în ultimii trei ani. În fiecare cămin de bătrâni din Iași sunt disponibile în jur de cincizeci de locuri libere. Reprezentanții Direcției de Asistență Socială explică faptul că multe cereri sunt depuse de persoane care nu vor să renunțe la proprietățile pe care le dețin, lucru care nu este permis
Primăria Iași dispune de două cămine aflate în subordinea Direcției de Asistență Socială în oraș, unde sunt în acest an o sută de locuri libere. Căminul de Pensionari „Sfânta Cuvioasă Parascheva” are în total 216 locuri, iar Căminul de Bătrâni „Sfinții Împărați Constantin și Elena” are un total de 179 de locuri. În această perioadă, ambele dispun de câte 50 de locuri libere.
„În fiecare cămin sunt câte 50 de locuri libere. Din cauză că multe persoane nu doresc să renunțe la proprietățile pe care le dețin, ei nu reușesc să îndeplinească condițiile necesare pentru fi primiți în cămin. Ei încă sunt proprietari de locuințe și legea spune clar că ei nu trebuie să figureze cu astfel de proprietăți”, a declarat Luminița Munteanu, director al Direcției de Asistență Socială Iași.
Solicitările pentru astfel de cămine apar mereu, doar că este necesară îndeplinirea unor reguli clare, precum cea care spune că locatarii trebuie să se poată deplasa singuri. Nerespectarea regulilor și condițiilor duce la pierderea locului de cazare în aceste cămine.
Măsuri luate de Direcția de Asistență Socială pentru a preveni riscurile infectării cu COVID-19
Deși în ultimele luni situații de infectări cu COVID-19 au fost înregistrate în mai multe cămine și centre pentru vârstnici din țară, Direcția de Asistență Socială Iași a reușit să evite aparația unor astfel de cazuri. Pentru a ține sub control beneficiarii și personalul celor două cămine de bătrâni din oraș s-au instituit măsuri clare încă de la început.
„S-a redus numărul vizitelor în cămine, dar și numărul ieșirilor. Pensionarii au ieșit mereu din cămin cu bilet de voie, dar acum este și mai importantă această măsură pentru a se cunoaște exact locul în care se deplasează și persoanele cu care ar intra în contact. Se dezinfectează mâinile și se ia temperatura persoanelor care vin de la poarta unității și aici la sediu, dar și la cămine. Încercăm să fim cât se poate de precauți pentru binele tuturor”, a mai declarat Luminița Munteanu, director al Direcției de Asistență Socială Iași.
Cât costă serviciile din căminele de bătrâni administrate de Primăria Iași
De-a lungul ultimilor ani s-au modificat și tarifele pentru persoanele care doresc să se cazeze într-unul din cele două cămine administrate de Primăria Iași. Dacă acum 5 ani, solicitanții sau reprezentanții lor legali erau nevoiți să contribuie cu 504 lei lunar la Căminul de Bătrâni „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din zona Bucium sau 511 lei lunar la Căminul de Pensionari „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Copou, în acest an, pentru căminul din Bucium beneficiarii contribuie cu sume cuprinse între 700 și 800 lei, iar în căminul din Copou valoarea achitată de beneficiari este cuprinsă între 800 si 850 lei, fiind astfel înregistrată o creștere cu 200, respectiv 350 de lei față de anul precizat.
Totodată și costul mediu lunar pentru fiecare persoană a crescut cu peste 500 de lei, dacă în 2015 costurile totale ale Primăriei Iași se ridicau la aproximativ 1.450 lei lunar pentru fiecare persoană, în prezent costul depășește 2.000 de lei.
Condițiile necesare pentru a primi loc în căminele Primăriei Iași
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele vârstnice care doresc să beneficieze de loc în aceste cămine de bătrâni sunt multiple. Printre acestea, beneficiarii trebuie să nu aibă o locuință și nici posibilitatea de a-și asigura condițiile de locuit; nu se pot gospodări singuri sau necesită îngrijire specială; se află în imposibilitatea de a-și asigura nevoile socio-medicale din cauza bolii sau a stării fizice; au domiciliul stabil în municipiul Iași. De precizat este și faptul că persoanele vârstnice care nu au venituri și nici susținători legali nu datorează contribuția de întreținere, aceasta fiind asigurată din bugetul local.