Prima pagină » Economic Local » Primăria Iaşi, amendată cu 50.000 lei pentru poluare. Cetăţenii au reclamat emisii de noxe, la Garda de Mediu
Primăria Iaşi, amendată cu 50.000 lei pentru poluare. Cetăţenii au reclamat emisii de noxe, la Garda de Mediu

Primăria Iaşi, amendată cu 50.000 lei pentru poluare. Cetăţenii au reclamat emisii de noxe, la Garda de Mediu

22 feb. 2022, 15:03,
în Economic Local

Primăria municipiului Iaşi a primit o amendă în valoare de 50.000 lei şi un avertisment de la Garda de Mediu, în urma reclamaţiilor făcute de cetăţeni privind poluarea din oraș provocată de operatorul de termoficare CET II Holboca, după ce instituţia de mediu a primit 3 sesizări privind emisiile provocate de o defecţiune la unul dintre cazane.

Garda de Mediu a dispus măsuri de remediere a neconformităților constatate.

O altă amendă în valoare de 100.000 lei a fost aplicată în anul 2021 către SC Veolia SA de către Garda de Mediu, tot pentru poluare.

Mai multe reclamații făcute de ieșenii care locuiesc în zona Holboca

Comisarii Gărzii de Mediu au verificat mai multe reclamații depuse de ieșenii care au surprins în imagini fumul negru ce provine de la centrala din Holboca, în urmă cu mai mult timp. Curenții de aer ar fi dus fumul în zona Tomești-Chiperești, spun ieșenii. Unul dintre reclamanți era nemulțumit de această situație despre care spunea că nu se întâmplă pentru prima dată.

Specialiștii de mediu susțineau că a fost o avarie produsă la cazanele de la CET 2 Holboca și nu au fost înregistrate depășiri în stațiile de monitorizare a calității aerului. S-au făcut verificări și au fost aplicate amenzi.

Primăria administrează CET 2 Holboca din anul 2021

CET 2 Holboca este o centrală care produce energie termică și electrică în cogenerare, funcționează cu combustibil solid (huilă energetică) și combustibil lichid (păcură, pentru pornire și suport de flacără). Primăria Iaşi a preluat serviciul de termoficare în august 2021, după retragerea companiei Veolia Energie.

Pentru sezonul rece octombrie 2021- aprilie 2022, costurile totale pentru gestionarea acestui sistem ar putea ajunge la peste 380 de milioane de lei. Iaşul a furnizat această estimare Asociaţiei Municipiilor din ţară care, la rândul ei, a solicitat sprijin financiar de la guvern pentru mai multe oraşe. Primăria s-a angajat să aloce 142 de milioane de lei de la bugetul local, iar ceilalţi bani (245 de milioane de lei) i-a solicitat de la guvern. Recent, Guvernul a făcut o primă alocare de 310 milioane de lei către mai multe municipalităţi pentru a reduce din efectele crizei energiei, iar Iaşului i-au revenit aproape 46 de milioane de lei. Ieșenii depun o dată la două zile reclamații la Garda de Mediu Iași.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`