Prima pagină » Local » Primăria Iași alege câștigătorul licitației pentru transportul cărbunelui necesar sistemului municipal de încălzire!

Primăria Iași alege câștigătorul licitației pentru transportul cărbunelui necesar sistemului municipal de încălzire!

22 sept. 2022, 02:00, 2 ,
Andreea Andrei în Local

Primăria Iași va alege câștigătorul licitației pentru transportul cărbunelui necesar pentru acest sezon rece. S-au înscris două companii, iar departajarea se va face în urma evaluărilor tehnice și financiare

Doar două companii s-au înscris cu oferte pentru transportul cantității de cărbuni ce este necesară pentru încălzire în sezonul rece. Primăria Iași va alege câștigătorul licitației pentru care s-au alocat 20.300.000 de lei. După ce se va semna contractul, compania câștigătoare va avea la dispoziție 40 de zile pentru a livra cărbunii la Termo Service Iași.

În curând se va alege câștigătorul licitației pentru transportul cărbunelui

Se anunță un sezon rece definit de economie energetică, motiv pentru care tot mai mulți oameni se îngrijorează că vor sta în frig în această iarnă. Cu toate că s-a declarat public faptul că prețurile pentru cărbuni au crescut semnificativ, autoritățile locale asigură populația dependentă de încălzirea centralizată municipală că nu vor fi probleme în acest domeniu.

Primăria Iași face pașii pregătitori pentru sezonul rece, achiziționând deja cantitatea de cărbuni și, în curând, alegând un transportator.

La licitație s-au înscris cu oferte CRF Marfă și de Grup Feroviar Român.

Ofertele sunt, în prezent, în evaluare tehnică și financiară.

„Procedura are o prevedere financiară de 20.300.000 de lei, fără TVA (24.157.000 de lei, cu TVA), iar compania câștigătoare va avea la dispoziție 40 de zile de la data începerii transporturilor pentru a aduce tot cărbunele la Iași”, transmit reprezentanții municipalității ieșene.

Costuri mari pentru încălzire în iarna anului 2022

Cu toate că prețul cărbunelui a crescut cu aproximativ 200 la sută față de anul trecut, Primăria Iași a achiziționat 140.000 de tone de cărbune energetic. Această cantitate ar fi totalul necesar pentru lunile de frig. Compania Termoservice va asigura încălzirea și apa caldă pentru ieșenii racordați la sistemul centralizat municipal, fără diferențe față de anii trecuți.

„În cursul lunii august, Primăria Municipiului Iași a încheiat un contract pentru cumpărarea a 140.000 de tone de cărbune energetic (+/- 10 la sută). Cărbunele va fi livrat de compania Vitol SA Geneva, la un preț de API 2 la nivelul lunii septembrie + cheltuielile de transport (naval), descărcare, depozitare și încărcare în vagoane, în valoare de 86,4 dolari americani pe tonă, fără TVA. API 2 este prețul în dolari americani, publicat de indicele de preț al cărbunelui Argus McCloskey la rubrica «Indice internațional pentru cărbune: Indici de preț ai cărbunelui: Europa de Nord-Vest (CIF ARA) API2» pentru media întregii luni pentru perioada de livrare respectivă”, completează reprezentanții Primăriei Iași.

Prețul gigacaloriei în orașul Iași va fi subvenționat de către primărie, astfel încât beneficiarii să poată plăti facturile din acest an. Cei mai afectați de creșterile de prețuri din domeniul energiei vor fi ieșenii care au centrale proprii. Dovadă a acestui lucru ar fi faptul că tot mai mulți ar dori să se rebranșeze la sistemul centralizat de încălzire. Acest demers este îngreunat de lipsa infrastructurii care a fost desființată, în momentul debranșării, de majoritatea persoanelor.

În curând se va alege câștigătorul licitației pentru transportul cărbunelui din portul Constanța pentru orașul Iași.

Comentarii
  • Nici in 1000 de ani o centrala proprie nu va plăti mai mult că cei branșați . Articol platit de ________ ?

  • Punem ramașag ca in iarna asta se va trece cu munca ,învatamant in on-line pentru a economisi energire? Era planificat cu valul 6 sau 7(sic) de covid dar a venit razboiul si a picat!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`