Prima pagină » Economic Local » Primăria Iași a semnat contractul pentru modernizarea pasajului subteran Frumoasa! O firmă din București se va ocupa de proiectare

Primăria Iași a semnat contractul pentru modernizarea pasajului subteran Frumoasa! O firmă din București se va ocupa de proiectare

22 oct. 2020, 02:00,
Ciprian Boaru, în Economic Local

Societatea Capital Vision SRL se va ocupa de proiectarea pasajului subteran Frumoasa. Obiectivul se află într-o stare destul de avansată de degradare. Municipalitatea a estimat că lucrările de reabilitare vor depăși nivelul sumei de 1 milion de euro

Pasajul subteran Frumoasa va intra în etapa de modernizare. Valoarea estimată a investiției este de 1 milion de euro. Recent, a fost finalizată licitația. Edilii au semnat contractul pentru realizarea primei etape, cea de proiectare. Oferta de 49.500 lei, fără TVA, aparține societății Capital Vision SRL, din București. Societatea este condusă de Laurențiu și Luciana Alexandra Pavelescu. În 2019, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 7,5 milioane de lei, profit de 2,7 milioane de lei, datorii de 3,5 milioane de lei, cu un număr de 5 angajați. Oferta financiară reprezintă jumătate din prevederea bugetară inițială.

„Pasajul subteran Frumoasa este amplasat în intravilanul municipiului Iași și asigură subtraversarea pietonală a unui pachet de 3 linii de cale ferată, între cartierul Nicolina, pe strada Libertății și cartierul Frumoasa, pe stradela Cetățuia. Pasajul se află în exploatare de circa 50 de ani și nu a fost consolidat sau modernizat până în prezent. În ultimii ani au fost efectuate lucrări de întreținere și reparații curente la interiorul pasajului și la nivelul scărilor de acces. Pe perioada de serviciu de circa 50 de ani, pasajul a suferit o serie de procese majore de degradare, atât la nivelul căii și a structurii de rezistență a pasajului propriu-zis, cât și la nivelul scărilor de acces”, se arată în caietul de sarcini.

Proiectarea se va realiza pe baza unei expertize tehnice comandate de Primăria Iași

Expertiza tehnică arată că pasajul are o lungime totală de 40 de metri. Partea pietonală are o lungime de 37,70 de metri. Scările de acces spre strada Libertății au o lungime de 29,95 de metri, iar scările spre stradela Cetățuia au o lungime de 22,65 de metri.

„La nivelul căii pietonale în pasajul pietonal Frumoasa au fost constatate următoarele defecte și degradări: calea pietonală în pasaj este degradată, cu numeroase denivelări în special în dreptul rosturilor transversale din dala de beton; calea pe canalul tehnologic este degradată, cu numeroase crăpături transversale, care pune în pericol siguranța și confortul circulației pietonilor în pasajul Frumoasa; blocarea colectării și evacuării pluviale prin blocarea sistemului de colectare cu gunoaie și depuneri; neasigurarea pantelor transversale și longitudinale necesare scurgerii rapide a apelor pluviale în pasajul pietonal”, se arată în documentația licitației.

Două pasaje subterane urmează să fie construite pe strada Palat și aleea Sadoveanu

Primăria Iași intenționează să construiască două pasaje subterane în două zone aglomerate din oraș. Municipalitatea a propus realizarea a două studii de fezabilitate. Unul dintre proiecte presupune înființarea unui pasaj subteran care să lege strada A. Panu cu strada Palat. Linia de tramvai ar urma să fie desființată în dreptul Casei Dosoftei. Astfel, pietonalul de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt va fi extins până pe esplanada de la Palatul Culturii. Pasajul ar urma să aibă 200 de metri. Pe această lungime, tramvaiul va circula în subteran. Al doilea proiect face referire la construirea unui pasaj de aproximativ 300 de metri pe tronsonul rond Agronomie – aleea Sadoveanu. Va lega bd. Carol I cu zonele rezidențiale de locuințe colective. Astfel, Universitatea de Agronomie ar beneficia de un platou pietonal care va lega clădirile de învățământ cu spațiile de cazare. Licitațiile pentru realizarea documentațiilor au fost lansate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *