Prima pagină » Local » Primăria Iași a găsit firma care va livra 75.000 de tone de cărbune la CET Holboca! O licitație de 25 de milioane de euro a fost anulată, în paralel cu negocierile pentru stocurile de iarnă
Primăria Iași a găsit firma care va livra 75.000 de tone de cărbune la CET Holboca! O licitație de 25 de milioane de euro a fost anulată, în paralel cu negocierile pentru stocurile de iarnă

Primăria Iași a găsit firma care va livra 75.000 de tone de cărbune la CET Holboca! O licitație de 25 de milioane de euro a fost anulată, în paralel cu negocierile pentru stocurile de iarnă

07 dec. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Primăria Iași a finalizat procedura pentru achiziția a 75.000 de tone de cărbune pentru sistemul centralizat de încălzire. Procedura inițială lansată pe sistemul de achiziții publice, de peste 124 de milioane de lei, a fost anulată după ce s-a rezolvat problema cu o negociere directă. Cărbunele va fi livrat de compania Vitol SA Geneva

Primăria Iași a anulat o procedură în valoare de 124 de milioane de lei (25,3 milioane de euro) pentru achiziția a 90.000 de tone de cărbune energetic necesar încălzirii centralizate pentru sezonul de iarnă 2021-2022. Asta, după ce s-a mers în paralel cu o negociere directă, negociere prin care lucrurile au fost mult simplificate. Municipalitatea a beneficiat de o prevedere legislativă care i-a permis să poarte negocieri cu societăți de profil pentru achiziția de cărbune, în paralel cu licitația lansată pe platforma electronică.

În fapt, a fost vorba despre o procedură simplificată de negociere directă, având în vedere starea de necesitate cauzată de lipsa combustibilului pentru sezonul de iarnă. Cărbunele va fi livrat de compania Vitol SA Geneva, la un preț stabilit de bursele internaționale.

Primăria Iași a luat deja primele tone de cărbune

Primarul Mihai Chirica a arătat că vor fi luate 75.000 de tone de cărbune, autoritatea locală virându-i deja o tranșă de 3,6 milioane de euro furnizorului cu care a încheiat contractul.

„Avem contract pentru cărbune în momentul de față pentru 75.000 de tone. Am plătit un avans de 3,6 milioane de euro pentru a lua primele garnituri de cărbune. Piața de cărbune a scăzut, ceea ce e foarte bine, lucru care ne dă speranța că vom avea bani ca să putem plăti facturile”, a spus primarul Mihai Chirica.

În luna octombrie 2021, Primăria Iași a reluat o licitație pentru furnizarea cărbunelui în sezonul de iarnă. Prima procedură a fost anulată după ce nicio firmă nu s-a arătat interesată de oferta inițială a municipalității. Autoritatea locală a încercat să cumpere 100.000 de tone, însă, din cauza creșterii prețului la cărbune, firmele interesate au bătut în retragere.

Licitație pentru transportul de huilă în Iași

În paralel, Primăria Iași derulează o licitație privind transportul a 100.000 de tone de huilă pentru centrala de la Holboca. La această licitație s-au înscris două societăți, respectiv Compania GFR și CFR Marfă. Valoarea procedurii estimate de municipalitatea ieșeană este de 15,1 milioane de lei (3 milioane de euro). Ofertele vor fi analizate până pe 24 ianuarie 2022, data la care ar trebui anunțat și câștigătorul acestei proceduri desfășurate de Primăria municipiului Iași.

Firma care va câștiga licitația organizată de Primăria Iași va derula servicii de transport navetizat de cărbune energetic pe relația Depozit Comvex Constanța Port – stația Constanța Port Zona C – municipiul Iași – Centrala Termică și Electrică Holboca (CET II).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *