Prima pagină » Economic Local » Primăria Iași a anulat reabilitarea pasajului Alexandru cel Bun! Licitația va fi reluată în perioada următoare
Primăria Iași a anulat reabilitarea pasajului Alexandru cel Bun! Licitația va fi reluată în perioada următoare

Primăria Iași a anulat reabilitarea pasajului Alexandru cel Bun! Licitația va fi reluată în perioada următoare

19 sept. 2020, 02:00,
Ciprian Boaru în Economic Local

Edilii au anunțat reluarea licitației pentru reabilitarea pasajului Alexandru cel Bun. În primă fază va fi realizat proiectul tehnic, documentația având un termen de patru luni de la semnarea contractului. Oferta cu prețul cel mai mic va fi declarată câștigătoare

Municipalitatea ieșeană încearcă să reabiliteze pasajul Alexandru Cel Bun. Recent, a fost lansată licitația pentru realizarea unor servicii de proiectare în cadrul obiectivului „RK pasaj superior Alexandru cel Bun”, însă procedura a fost anulată din cauza lipsei de ofertanți. Licitația va fi reluată în perioada următoare, anunță edilii. Costurile documentației au o valoare estimată de 34.000 lei, fără TVA.

„Pasajul Alexandru cel Bun a fost construit pe baza unui proiect tehnic întocmit de Institutul de Cercetări și Proiectări Moldova (ICPROM) Iași în anul 1977, șef proiect ing. Radu Onofrei. Pasajul a fost construit între anii 1977-1980 de Grupul de Șantiere Drumuri și Poduri (GSDP) Iași, șef șantier ing. Vasile Gheorghe, șef punct lucrări ing. Alexandru Baciu. Pasajul asigură circulația rutieră, pietonală și a tramvaielor dintre cartierul Alexandru cel Bun și zona centrală a municipiului Iași, pe strada Silvestru și șoseaua Națională. Traseul începe de la intersecția cu strada Theodor Râșcanu, traversează CF Tecuci – Iași la km 407+155 și apoi se racordează la bulevardul Alexandru cel Bun și strada Jijia. În plan, traseul se înscrie în formă de curbă și contracurbă cu raze de 130 m și 160 m, elemente ce asigură o viteză de circulație de 60 km/oră”, se arată în descrierea pasajului.

Pasajul Alexandru cel Bun prezintă porțiuni în stare avansată de degradare

Conform unei analize, pasajul trebuie reabilitat și din cauza porțiunilor de asfalt aflate în stare destul de avansată de degradare.

„La nivelul căii pe pasajul Alexandru cel Bun au fost constate numeroase și grave procese de degradare: calea pe partea carosabilă este degradată – suprafață cu ciupituri, poroasă, încrețită, faianțată, denivelări sub formă de praguri, făgașe longitudinale și refulări laterale, fisuri și crăpaturi transversale în dreptul dispozitivelor de acoperire a rosturilor de dilatație; amplasarea incorectă a grătarelor gurilor de scurgere, lipsa acestora și a tuburilor de prelungire, guri de scurgere înfundate; amplasarea greșită a gurilor de scurgere, înfundarea acestora, neasigurarea pantei de scurgere a apelor, stagnarea apei pe pasaj; degradarea dispozitivelor de acoperire a rostului, degradarea gravă a îmbrăcăminții căii în zona dispozitivelor de acoperire și a liniilor de tramvai, infiltrații în zona rosturilor de dilatație”, se arată în expertiza tehnică.

Proiectarea trebuie finalizată în termen de patru luni de la semnarea contractului.

Primăria Iași a comandat o aplicație web pentru traficul greu

Municipalitatea intenționează să ușureze modul de obținere a autorizațiilor pentru accesul în Iași a autovehiculelor de mare tonaj. Pe data de 31.08.2020, municipalitatea ieșeană a comandat direct execuția unei aplicații web pentru eliberarea autorizațiilor de acces în municipiu a autovehiculelor cu restricții de tonaj (trafic greu, agabaritic și special). Contractul are o valoare de 19.940 lei, fără TVA. Edilii au ales oferta societății Codedinro SRL, din București, controlată de un anumit Adin-Florin Floria. Societatea a fost înființată pe data de 07.08.2020, chiar în luna în care a fost încheiat contractul de prestări servicii. Aplicația web ar urma să fie finalizată la finalul lunii octombrie. În acest moment, accesul autovehiculelor de tonaj greu este permis după achitarea unei taxe zilnice. Între 3,5 tone – 12 tone taxa este de 32 lei/zi, iar între 12 tone – 13 tone este de 106 lei/zi. Taxa ajunge la 212 lei/zi pentru autovehiculele de peste 13 tone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`