Un afacerist din Pașcani a deschis o firmă nouă, iar după aproape o lună primește direct un contract în valoare de 100.000 de euro, de la Primăria Holboca, județul Iași. Primarul Neculai Pamfil spune că nu este rolul lui să verifice firmele. Este știut că astfel de contracte se încheie pe baza unor recomandări sau înțelegeri prealabile
Moda achizițiilor directe din instituțiile publice face ca mai multe firme din județul Iași să obțină contracte cu primăriile fără să depună prea multe eforturi. Tot ce contează e ca firma să fie agreată de primarul în funcție. Este și cazul comunei Holboca, unde Primăria a atribuit direct un contract pentru reparații trotuare și întreținere spații verzi. Contractul în valoare de 448.600 de lei, fără TVA, aproape 100.000 de euro, a fost încheiat cu societatea Pavexi Construct SRL, din municipiul Iași, condusă de un anumit Adrian Catîru. Culmea este că societatea a fost înființată pe data de 19.08.2021, iar după aproape o lună, adică pe data de 23.09.2021, primește contractul. Societatea câștigătoare trebuie să realizeze o serie de lucrări în cartierul Dancu din comună. Este vorba despre desfacerea bordurilor din beton, montarea pavelelor și a bordurilor sau despre nivelarea și însămânțarea pământului vegetal cu iarbă.
Primarul Neculai Pamfil spune că nu se ocupă de licitații
Contactat telefonic, primarul Neculai Pamfil a precizat că nu se ocupă de organizarea licitațiilor.
„Nu știu a cui este societatea, cei de la compartimentul juridic trebuie să știe. Nu știam că e înființată de o lună. Știu că trebuie să execute mai multe lucrări în cartierul Dancu”, a declarat primarul comunei Holboca.
Apelat telefonic, Adrian Catîru nu a explicat cum a reușit cu o firmă proaspăt înființată să obțină contracte cu instituțiile publice.
„Nu pot să vorbesc acum, dau la zdrobitor în garaj, fac vin. Acolo este mult de muncă, este în zona rondului. Am termen 6 luni pentru finalizarea lucrării. Nu pot vorbi prea mult”, au fost explicațiile patronului de la Pavexi Construct SRL.
Afaceristul apare și cu câteva acțiuni, 12 la număr, la fabrica de lapte Romlacta SA, din municipiul Pașcani, care la finalul anului 2020 a declarat starea de faliment. În 2020, și Primăria Schitu Duca a organizat achiziții similare.
La Primăria Holboca s-a abonat și afacerista Petronela Ștefan
Tot prin atribuire directă apare și un contract de lucrări semnat cu societatea Lis Affair SRL, condusă de Petronela Ștefan. Contractul semnat pe data de 13.09.2021, în valoare de 102.615 lei, fără TVA, aproape 20.000 de euro, prevede realizarea mai multor lucrări de întreținere a străzilor din comună, prin plombare.
„Tăierea cu mașina a rosturilor de contracție și dilatație în betonul de uzură, decaparea, săpătură mecanică, strat de agregate naturale cilindrate, îmbrăcăminte de beton asfaltic cu agregat mare, executată la cald, mixturi asfaltice BAPC16”, se arată în descrierea lucrărilor.
Ieșeanca Petronela Ștefan a primit contracte de milioane de euro din construcții, înțelegerile fiind semnate cu instituțiile publice. În vârstă de 32 de ani, Petronela Ștefan, de fapt, a preluat afacerile tatălui, Ionel Ștefan. Iar lucrurile par să meargă bine. Prin societatea Lis Affair, afacerista a prins constant lucrări, ajungând la o cifră de afaceri anuală ce depășește nivelul de 1 milion de euro. În ciuda acestor cifre, firma a fost băgată în insolvență din cauza datoriilor acumulate la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP), dar și către alți creditori. Cert este că, fără ajutorul primăriilor din județul Iași, Lis Affair nu ar fi avut activitate. Petronela Ștefan nu este la primul contract cu Primăria Holboca. În vara acestui an a primit un contract în valoare de 100.000 de euro pentru furnizarea mai multor cantități de pietriș.