Primăria Gornet l-a somat pe Raed Arafat să plătească suma de 1.000 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, după ce a carantinat abuziv localitatea. Pe 13 august, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis că măsura de carantinare a localității a fost dispusă abuziv. Primarul comunei Gornet a declarat că îi va solicita lui Raed Arafat plata cheltuielilor de judecată.
„Respinge excepţiile inadmisibilităţii şi nulităţii recursului formulat de pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, invocate de recurenta-reclamantă Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Gornet. Respinge recursul declarat de pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă împotriva sentinţei civile nr.694 din 4 august 2020, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat.
Ia act de renunţarea la judecata recursului formulat de reclamanta Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Gornet. Obligă recurentul-pârât Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă la plata sumei de 1.000 lei, cu aplicarea art.451 alin.2 Cod Procedură Civilă, reprezentând cheltuieli de judecată către recurenta –reclamantă Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Gornet. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 13 august 2020”, au stabilit judecătorii ICCJ.
Au cerut despăgubiri de 4 milioane de euro
Instanța a respins cererea autorităților locale ca DSU să plătească daunele de 4 milioane de euro. După aceea, cele două părți din dosar au făcut un recurs împotriva deciziei CAB, avocatul care a reprezentat autoritățile din Gornet cerând, de această dată, daune morale de două milioane de euro, jumătate din suma pretinsă inițial.
Carantina impusă în satul Gornet în data de 22 iulie s-a încheiat la termen, pe data de 5 august, înainte de judecarea recursului la Instanța Supremă.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgenţă Prahova a votat, în 22 iulie, instituirea carantinei zonale în comuna Gornet, după ce,pe parcursul a două săptămâni, în localitate au fost depistate 15 cazuri decoronavirus. Ulterior, șeful DSU a emis un ordin în acest sens.
Șeful DSU a mai pierdut în instanță un proces legat de carantinarea unei localități
În data de 6 august, edilul comunei Seleuș a comunicat că a atacat în instanţă ordinul prin care două localităţi ale comunei au fost plasate în carantină începând din 1 august. Acesta a venit cu motivația că măsura nu se justifică, deoarece în ultima săptămână au fost confirmate doar cinci cazuri noi.
„Am atacat la Curtea de Apel Bucureşti ordinul şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, nr. 4659263 din 1 august, prin care s-au carantinat localităţile Seleuş şi Moroda. Iniţial, am susţinut ideea carantinei, pentru că am avut 55 de cazuri, dar apoi am avut doar câteva cazuri noi şi nu se mai justifică o astfel de măsură. Am luat decizia să apelez la instanţă şi pentru că locuitorii comunei mi-au cerut o reacţie, fiind foarte nemulţumiţi. Noi suntem recunoscuţi pentru cultivarea legumelor, iar localnicii îşi vând produsele în toată ţara, mai ales în Ardeal. De când s-a auzit că suntem în carantină, producătorii din Seleuş au mari dificultăţi în a-şi vinde mărfurile, clienţii se feresc de ei când află de unde provin. Au fost cazuri în care nici nu au mai fost primiţi să vândă în anumite pieţe”, declara atunci, primarul din Seleuş, Cristian Branc.
Primarul a adăugat că a depus la instanţă „date şi informaţii care descriu realitatea cu care oamenii din comuna Seleuş se confruntă”.
Focarul de COVID-19 din Seleuş a fost raportat de autorităţile din Arad în 22 iulie. Apoi, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Arad a decis să plaseze în carantină localităţile Seleuş şi Moroda, din aceeaşi comună, iar măsura a fost confirmată printr-un ordin al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.