Primăria Iași a anunțat operatorii economici care dețin cabluri în domeniul public să le mute în subteran sau să le dezafecteze. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, muncitorii municipalității le vor înlătura
În multe zone din oraș este o adevărată junglă în ceea ce privește cablurile suspendate de pe stâlpi. Deși în urmă cu 14 ani Consiliul Local din Iași a adoptat HCL 304 din 2011 pentru înlăturarea acestor cabluri, acest lucru nu s-a întâmplat. Acum, primăria a anunțat că va relua campania în ceea ce privește înlăturarea cablurilor.
Primăria vrea să mute cablurile de pe stâlpi, în subteran
Estetica orașului are mult de suferit din cauza cablurilor, iar o astfel de inițiativă este benefică pentru comunitate, doar să fie pusă în practică. Companiile care dețin cablurile au obligația să le mute în subteran sau să le dezafecteze, iar dacă nu se conformează, atunci ar trebui să intervină autoritatea locală. De asemenea, când s-a extins sistemul de supraveghere stradal, au mai fost făcute lucrări în acest sens.
„Primăria Municipiului Iași continuă programul general de curățenie și are în atenție inclusiv aspectul inestetic al cablurilor aeriene. Municipalitatea a trimis adrese către toți administratorii sau deținătorii de rețele de cablu (curent electric, telefonie, internet) prin intermediul căreia le-a solicitat să își eticheteze toate cablurile pe care le dețin și care sunt în uz, să le dezafecteze pe cele nefuncționale și, respectiv, să le mute în subteran, acolo unde este posibil. După expirarea termenelor comunicate sau în situații în care operatorii nu s-au conformat, echipele Servicii Publice SA au demontat cablurile fără proprietar declarat sau identificat”, au transmis reprezentanții Primăriei Iași.
Pentru următoarea perioadă, au fost stabilite mai multe zone unde se vor efectua lucrări.
„În perioada următoare vor fi făcute intervenții similare, de îngropare sau dezafectare, pe: Str. Lascăr Catargi; Str. Sf. Lazăr; Bd. Chimiei – tronsonul cuprins între Pod Tudor Vladimirescu și Pod Metalurgiei – pe ambele sensuri; Bd. Profesor Dimitrie Mangeron; Calea Chișinăului. Acțiunile vor continua în toate zonele orașului”, au mai precizat reprezentanții primăriei.
Muncitorii au intervenit și în alte zone
Din informațiile transmise de primărie, în ultimii ani au fost lucrări în acest sens și în alte zone. Totuși, acestea nu au fost finalizate complet și încă mai există cabluri suspendate. Rămâne de văzut dacă acest proiect va putea fi dus la final, deși acest lucru trebuia să se termine mult mai rapid. Cablurile preluate de primărie vor fi valorificate, iar banii vor ajunge la bugetul local. De asemenea, primăria a încasat sume importante din serviciul de parcări.
„În perioada 2020 – 2024 au fost făcute lucrări de mutare în subteran a cablurilor de telecomunicații de pe: Bd. Regele Mihai I; Aleea Grigore Ghica Vodă; Șos. Națională – Podu Roș; Șos. Păcurari; Str. Păcurari; Str. Elena Doamna; Str. Gavril Muzicescu; Șos. Nicolina; Str. Palat; Str. Mânăstirea Dancu; Str. Armeană; Str. Bărboi; Str. Sf. Sava; Str. Agatha Bârsescu; str. I. C. Brătianu. În aceeași perioadă au fost dezafectate, total sau parțial, cablurile abandonate de pe: Str. Sarmisegetuza; Str. Sărăriei; Str. Cuza Vodă; Str. Arcu; Str. Vasile Alecsandri; Str. Dumbrava Roșie; Str. Niciman; Str. Costache Negri”, au precizat reprezentanții Primăriei Iași.
Primăria continuă proiectul cu mutarea cablurilor în subteran, în următoarea perioadă.
Scurmarea strazilor si trotuarelor nu se va opri niciodata. Cand nu o face Apavital ori Delgaz Grid, ii ajuta primaria cu santurile.
Iar? A mai facut-o si Nechita candva. Iar sapati orasul si pentru Chirica?
daca tot se modernizeaza sos Bucium , de ce nu se ingroapa si cablurile care atirna pe stilpi. Inainte de montarea pavelelor se putea face un canal tehnic prin care se treceau toate cablurile. ( dar aceasta lucrare se va face altadata , cu alti bani, mult mai multi bani)
daca tot se modernizeaza sos Bucium , de ce nu se ingroapa si cablurile care atirna pe stilpi. Inainte de montarea pavelelor se putea face un canal tehnic prin care se treceau toate cablurile. ( dar aceasta lucrare se va face altadata , cu alti bani, mult mai multi bani)