Primăria demontează un fake news marca Ziarul de Iaşi. Încă o dovadă că gorneta Ziarul de Iaşi se ocupa cu promovarea intensă a ştirilor fake news. Primăria Iaşi a demontat un material apărut în această gazetă de perete prin care articolul intitulat „Numele unui general de Securitate dat unei străzi din Iași. Ce a descoperit un istoric” este unul marca fake news.
Primăria demontează un fake news marca Ziarul de Iaşi
Primăria Municipiului Iaşi a ţinut să precizeze că în urma contactării unor specialişti în istorie şi istorie miliatară au ajuns la concluzia că numele străzii este atribuită maiorului post-mortem Eremia (Irimia Popescu), erou în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în anul 1949. Astfel este confirmată lipsa de logică a presupoziţiilor iniţiale ale Ziarului de Iaşi precum că ar fi numele generalui-maior de securitate Ieremia Popescu, ce a îndeplinit funcția de comandant al Comandamentului Trupelor de Securitate.
„Având în vedere articolul intitulat „Numele unui general de Securitate dat unei străzi dinIași. Ce a descoperit un istoric”, publicat în ediția online a unui cotidian local pe 15 iunie 2020, prin care a fost semnalat faptul că strada Mr. Eremia (Irimia) Popescu din Municipiului Iași ar purta numele generalului-maior de Securitate Ieremia Popescu,reprezentanții municipalității au solicitat sprijinul unor specialiști în istorie și istorie militară (dr. Cătălin Botoșineanu, colonel dr. Florin Șperlea, redactor-șef al publicației Observatorul Militar, și prof. dr. Dorin Stănescu).”, se arată în comunicatul Primăriei Municipiului Iași.
Decretul nr. 500 din 10 august 1964
Specialiștii contactați de reprezentanții municipalității au afirmat că, de fapt, numele străzii este atribuit maiorului post-mortem Eremia(Irimia Popescu), din Regimentul 1 Voluntari, Divizia „Tudor Vladimirescu – Debrețin”, erou în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care, de altfel, a și fost decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul”, clasa III cu spade. În urmarea cercetărilor făcute în Arhiva G.I.S. – Cadastru a Primăriei Municipiului Iași s-a constatat că numele străzii a fost atribuit în anul 1949, ceea ce confirmă lipsa de logică a presupozițiilor inițiale, întrucât generalul-maior de Securitate Ieremia Popescu, la care se face referire în articolul menționat, era, la acea dată, în viață (un fapt confirmat: prin Decretul nr. 500 din 10august 1964, tovarășului Popescu Ieremia i s-a conferit Ordinul „23 August”, clasa a V-a, pentru „merite deosebite în operă de construire a socialismului, cu prilejul celei de-a XX-a aniversări a eliberării patriei”).
„În aceste condiții, observația susținută de articolul menționat nu are la bază informații corecte și, prin urmare, se înscrie în categoria fake news.”, a precizat sursa citată.
Ziarul de Iași, gazeta fake news-urilor
Pe data de 6 decembrie 2019, conducerea Primăriei Municipiului Iași a asistat cu stupefacție și revoltă la încercarea impardonabilă a autointitulatului „lider al presei ieșene” – „Ziarul de Iași” – de a crea panică în rândul ieșenilor care își doresc să se bucure de Sărbătorile de Iarnă ale Iașului. Într-un „articol” intitulat VIDEO-INCREDIBIL! Roata din centrul Iaşului nu are nici un sistem de siguranţă și „ventilat” în varianta online, „Ziarul de Iași” susținea, fără niciun fel de declarație autorizată ori document oficial, că „persoanele care se urcă în ea (roata instalată pe bulevardul Ștefan cel Mare, în cadrul Orășelului Copiilor – n.n.) nu sunt protejate în nici un fel”.
Conducerea municipalității a respins categoric aceste aberații și, doar din respect pentru vizitatorii site-ului „Ziarul de Iași”, a dorit să prezinte opiniei publice dovezile – nu opiniile personale! – legate de condițiile de siguranță ale roatei panoramice, cât și unele considerații despre acest nou atac mediatic.
Înainte de contractarea firmei care a montat echipamentele din Orășelul Copiilor, Primăria Municipiului Iași a solicitat și a primit toate documentele care atestă faptul că roata, precum și celelalte ansambluri (caruselul pentru copii și pista pentru electroscutere), îndeplinește toate condițiile tehnice de siguranță stipulate de legislația în vigoare: proces verbal de verificare tehnică încheiat de un responsabil autorizat, cu supravegherea și verificarea tehnică a instalațiilor, registrul de evidență a supravegherii pentru echipamente din parcuri de distracții și, cel mai important, raport de inspecție încheiat de Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor De Ridicat şi Recipientelor Sub Presiune (CNCIR) SA.
Această roată panoramică a fost adusă în România de la producătorul din Italia în cursul anului 2019 și a mai funcționat până acum, îndeplinind toate cerințele tehnice și legale, în mai multe orașe din țară, printre care la Suceava (iunie) sau Cluj – Napoca (august). Mai multe detalii AICI!