Circa 3,2 milioane de lei vor fi alocate pentru organizațiile neguvernamentale din Iași, sumă de la bugetul local. Primăria Iași a propus alocarea fondurilor pe mai multe domenii sociale și culturale în baza Legii nr. 350/2005. Organizațiile din Iași vor putea depune proiectele până la începutul lunii august 2021, pentru a putea fi selectate
Veste importantă pentru organizațiile neguvernamentale (ONG-urile) din municipiul Iași! Autoritatea locală a lansat Ghidul de finanțare pentru susținerea acestor activități în baza Legii nr. 350/2005, termenul-limită pentru depunerea propunerilor de proiecte fiind data de 5 august 2021, la ora 16:30.
„Autoritatea finanțatoare, Primăria Municipiului Iași, în baza Legii nr. 350/2005, privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități non-profit de interes general, aduce la cunoștința publicului lansarea programului municipal de finanțare a proiectelor societății civile. Va fi programată o singură sesiune de selecție a proiectelor”, au precizat reprezentanții Primăriei Municipiului Iași.
Și Consiliul Județean Iași a lansat ghidul de finanțare pentru proiectele sociale.
Cum se alocă banii pentru ONG-urile din Iași?
Conform municipalității, suma totală alocată programului de la bugetul local este de 3,2 milioane de lei. Pentru domeniul Cultură se vor aloca 1,1 milioane de lei pentru proiecte anuale. Pentru domeniul Tineret se vor aloca 600.000 de lei, la proiecte anuale și multianuale. Pentru domeniul Guvernare transparentă și participativă se vor aloca 347.390 de lei, sumă destinată la proiecte anuale.
Domeniul Social – sănătate – educație – mediu va cuprinde proiecte anuale. Astfel, se vor aloca 478.250 de lei pentru proiecte sociale și de sănătate. Alți 300.000 de lei vor fi alocați pentru proiecte privind mediul, iar 300.000 de lei – pentru încurajarea activității sportive, prin proiecte educaționale. Pentru domeniul culturii scrise se vor aloca 100.000 de lei.
ONG-urile pot depune proiecte la Primăria Iași
Fiecare ONG va trebui să vină cu 10 la sută din suma solicitată pentru proiect, conform ghidului lansat de municipalitate.
„Cuantumul contribuției proprii a solicitantului este de minimum 10 la sută din valoarea totală a bugetului proiectului, iar suma cerută nu poate fi mai mare de o treime din fondul total alocat finanțării pe fiecare domeniu în parte. Cuantumul contribuției proprii a solicitantului este de minimum 40 la sută din valoarea totală a bugetului proiectului, iar suma cerută nu poate fi mai mare de o treime din fondul total alocat”, au mai susținut cei de la Primăria Iași.
Beneficiarele sunt organizațiile neguvernamentale care propun, pentru fiecare domeniu în parte, proiecte cu impact la nivelul comunității locale și care îndeplinesc toate criteriile de eligibilitate prevăzute în regulamentul referitor la finanțarea proiectelor societății civile din Iași, în baza Legii nr. 350/2005.
Termen-limită pentru proiectele ONG-urilor din Iași
Proiectele vor fi depuse până pe data de 5 august 2021, după care vor fi evaluate. Consiliul Local a discutat încă de acum câteva săptămâni cu ONG-urile din Iași despre aceste proiecte.
„Propunerile de proiect se vor depune la sediul Primăriei Municipiului Iași, la Centrul de Informații pentru Cetățeni, sau vor fi trimise prin poștă, la aceeași adresă. Termenul-limită pentru depunerea propunerilor de proiecte este data de 5 august 2021, la ora 16:30. Perioada orientativă de selecție și de evaluare a proiectelor este cuprinsă în intervalul 6 – 30 august 2021. Durata de implementare a proiectelor anuale va fi până la data de 15 decembrie 2021”, au mai menționat reprezentanții municipalității ieșene.