Primarul comunei gălăţene Slobozia Conachi, Emil Dragomir, cere sprijin pentru aproape 90 de copii care au nevoie de haine, încălţăminte şi rechizite, în urma inundațiilor din weekend, transmite Agerpres. Edilul a declarat că 750 de gospodării din comună au fost afectate de ploaia înregistrată sâmbătă dimineaţa şi că până în prezent comuna a primit din partea Guvernului 11 camioane cu bunuri pentru familiile afectate.
„Pentru 87 de copii de la clasa zero până la clasa a VIII-a avem nevoie de îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite. Asta e urgenţa cea mai mare”, a menţionat primarul Emil Dragomir.
Întrebat fiind despre situaţia sălii de sport în care plouă şi unde sunt cazate persoane care nu mai au locuinţe, el a afirmat că „nu plouă în sală”.
„În sala de sport nu plouă. De la ploaia de aseară a intrat apa pe dedesubt, pe jos. Nu plouă în sală. A fost geamul deschis şi s-a scurs o jumătate de găleată de apă”, a explicat primarul comunei Slobozia Conachi.
450 de lucrători ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului de Interne intervin în zonele afectate
Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, 450 de lucrători ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului de Interne intervin în zonele afectate din judeţul Galaţi cu 85 de mijloace.
„Circa 300 de persoane au fost evacuate şi ulterior transportate la locaţiile identificate în judeţ, iar în tabăra pentru sinistraţi avem 23 de persoane”, a precizat şeful centrului operativ al ISU Galaţi, Adrian Ticu.
În urma inundaţiilor înregistrate în judeţul Galaţi, şapte persoane au murit.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, se află în judeţul Galaţi
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, se află, luni, în judeţul Galaţi, în localităţi afectate de inundaţii şi anunţă că apele se retrag, lucrându-se pentru curăţarea curţilor şi caselor, astfel încât oamenii să aibă unde să doarmă. De asemenea, se pregăteşte evaluarea tuturor pagubelor.
„Astăzi în Corbu şi Corod, judeţul Galaţi – printre oamenii care au nevoie de noi. Multă suferinţă, pentru care trebuie să oferim tot sprijinul de care putem da dovadă. Va trebui regândit modul în care ne pregătim pentru astfel de dezastre, pentru că este clar că efectele shimbărilor climatice sunt din ce mai devastatoare şi grave, indiferent dacă discutăm despre caniculă, despre secetă sau despre ploi abundente”, a scris, luni după-amiază, pe Facebook, Mircea Fechet.
Ministrul Mediului anunţă că primarii îşi coordonează activitatea cu reprezentanţii Administraţiei Naţionale ”Apele Române”, pentru a interveni acolo unde este cazul şi pentru ca toate utilajele şi toate echipamentele să fie pregăătite.
„Există localităţi profund afectate unde au existat lucrări ample de regularizare sau de decolmatare, lucrări care însă nu au fost suficiente, având în vedere volumul precipitaţiilor nemaiîntâlnit. Apele se retrag şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu colegii de la „Apele Române”, cu autorităţile publice locale, cu voluntarii şi cu oamenii afectaţi scot apa şi mâlul din case şi din curţi, scopul fiind acela de a ne asigura că toată lumea are unde să doarmă, că oamenii au alimente şi apă potabilă şi că evaluăm foarte precis toate daunele pe care fiecare gospodărie le-a suferit”, a mai transmis ministrul.