Primăria comunei Movileni, din Iași, a primit o sancțiune în valoare de 75.000 de lei pentru că a poluat mediul. Garda de Mediu Iași a demarat acțiuni de control la primăriile din Iași după ce au primit reclamații de la localnicii nemulțumiți de mormanele de gunoaie
Unitatea administrativ-teritorială Movileni, din Iași, a primit de la Garda de Mediu o sancțiune în valoare de 75.000 de lei, fiind cea mai mare amendă dată de comisarii de mediu în acest an unei primării, pentru depozitarea necontrolată a deșeurilor. Comisarii de mediu susțin că unitatea administrativ-teritorială nu a realizat în totalitate măsura salubrizării zonelor cu depozitări necontrolate de deșeuri de orice fel, care pot afecta mediul, astfel că au luat măsurile legale care se impun în astfel de situații. Mai mult, aceștia susțin că persoanele care sunt prinse că transportă gunoiul fără documente riscă să rămână fără mașină, dar riscă și dosar penal.
„Sunt sute de imagini cu mașini confiscate, la nivel național, de Garda de Mediu, pentru că oamenii au lăsat deșeurile în alte locuri decât cele special amenajate. Noi nu am confiscat până acum nicio mașină. Am sancționat o persoană care a fost suprinsă de un localnic că aruncă gunoaiele din mașină, a pozat, a postat pe facebook, și până au mers colegii mei, deși s-au mișcat repede, cel cu mașina a strâns repede gunoaiele. Noi i-am aplicat oricum o amendă pentru că nu avea documentele pentru trasabilitatea deșeurilor. Sunt și primării unde sunt probleme cu gunoaiele, cum sunt Bârnova și Rediu, unde am aplicat amenzi”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar-șef în cadrul Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean (GNM-CJ) Iași.
Jumătate din reclamațiile depuse de ieșeni la Garda de Mediu vizează depozitarea necontrolată a deșeurilor
Specialiștii de mediu susțin că cele mai multe reclamații primite în ultimele luni sunt pentru depozitările necontrolate de deșeuri. Astfel, demarează controale periodice în mediul rural și în continuare sunt situații când primarii nu păstrează comunele curate.
„Noi am aplicat amenzi primăriilor și în anul precedent și am dispus măsuri de remediere a situațiilor. Sunt primării care au respectat legea, altele nu au făcut asta. Am observat că persoanele ne transmit imagini cu gunoaiele, cu problemele de mediu din comune și noi încercăm să ne deplasăm cât mai repede la fața locului pentru a prinde persoanele în momentul în care încalcă legea”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar-șef al Gărzii de Mediu Iași.
Una dintre reclamațiile depuse de ieșeni, în acest an, vizează depozitele de gunoaie din comuna Bălțați. Un localnic a surprins mormanele de gunoi depozitate pe un câmp din satul Sârca, comuna Bălțați, care au fost și incendiate.
Firmele din Iași au fost amendate cu peste 300.000 de lei în acest an de Garda de Mediu
Controalele realizate de comisari în anul 2021 au vizat, cu prioritate, soluționarea sesizărilor înregistrate la GNM Iași, precum și verificarea proiectelor depuse spre finanțare sau finanțate deja prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), Garda Națională de Mediu contribuind astfel la mecanismul de absorbție al fondurilor europene. În urma verificărilor au fost stabilite neconformități constând în lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, nerespectarea obligațiilor privind protecția atmosferei, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor, nerealizarea obligațiilor la Fondul pentru Mediu.
Pentru neconformitățile constatate de comisarii de mediu au fost aplicate 51 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 312.800 de lei. Specialiștii din cadrul Gărzii de Mediu spun că a crescut numărul sesizărilor depuse la sediul instituției cu privire la depozitarea necorespunzătoare de deșeuri, mai ales în mediul rural. Arderea deșeurilor fără autorizație de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) este strict interzisă. Specialiștii de mediu au aplicat amenzi de aproximativ 100.000 de lei în anul 2020, pentru arderile necontrolate de deșeuri, un fenomen tot mai întâlnit în Iași în ultimii ani.