Primăria Comunei Miroslava începe proiectul de construire a „școlii verzi” din satul Valea Adâncă. Acesta include proiectarea, execuția lucrărilor și dotarea noii unități de învățământ. Licitația pentru serviciile și lucrările menționate a fost lansată săptămâna aceasta, criteriul de atribuire fiind oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic.
Valoare estimată a proiectului este de 31.206.713,62 lei, fondurile fiind asigurate prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (Pilonul VI. Politici pentru noua generație/Componenta C15: Educație/Apelul de proiecte „Construirea si dezvoltarea unei retele-pilot de scoli verzi”). Lucrările urmează a fi efectuate în maximum doi ani, contractul având clauză suspensivă (ordinul de execuție a lucrărilor va fi emis în funcție de resursele bugetare existente). Garanția lucrărilor va fi de minimum zece ani.
Detalii despre proiect
Proiectul include construirea unei clădiri după modelul Școlii Gimnaziale „Colonel Constantin Langa” Miroslava (vezi foto). Acesta va fi realizat pe o suprafață totală de 7.240 metri pătrați, din care școala propriu-zisă va avea o suprafață construită de 1.118 metri pătrați (suprafață desfășurată: 3.354 metri pătrați). Proiectul include și un teren de sport, spații verzi (3.528,94 metri pătrați), parcare (30 locuri), alei carosabile (1.443,05 metri pătrați) și alei pietonale (1.150 metri pătrați). Sunt incluse și investiții în rețelele de utilități și în asfaltarea străzilor Caisului, Gospodarilor și Ioan Joldea Vodă, artere rutiere aflate în proximitatea obiectivului.
Imobilul va avea un regim de înălţime P+2E. Fiecare nivel dispune de câte șapte săli de clasă. Pe lângă sălile de clasă, la nivelul parterului vor fi amenajate administrația, cancelaria și spațiile tehnice, iar la etaje patru laboratoare (fizică, biologie, chimie și informatică), o bibliotecă și o sală de prezentări. Totodată, școala va fi dotată cu un cabinet medical și un cabinet psihologic.
Zona principală de acces va include și un spațiu de așteptare, un spațiu expozițional și un punct de pază și control. Din acest punct va fi realizată distribuția elevilor, vizitatorilor și angajaților clădirii către restul funcțiunilor. Toate nivelurile vor dispune de spații de depozitare, grupuri sanitare și spații de circulație. Intrarea în imobil va putea fi utilizată și de persoanele cu dizabilități, în acest sens fiind prevăzută o rampă specială, iar în interior (în apropierea scării principale) fiind amplasat și un ascensor.
Noua clădire va fi construită din materiale ecologice, sustenabile, orientată cu ferestre care permit captarea luminii naturale. Totodată, va fi dotată cu un sistem de ventilare/captare/filtrare a aerului de interior și un sistem de încălzire eficient energetic, fiind anvelopată conform normelor din domeniu. Dotarea cu mobilier va fi asigurată corespunzător vârstei și dezvoltării fizice a copiilor.
Ce înseamnă o „școală verde”
Conceptul de „școală verde” desemnează profilul unei școli care creează un mediu sănătos și care favorizează învățarea, în timp ce economisește resurse, generează energie electrică proprie și folosește tehnologii ce reduc emisiile de gaze cu efect de seră (pompe de căldură, autobuze electrice încărcate cu energie electrică produsă din panouri solare fotovoltaice etc.).
„Școlile verzi” vor fi școli prietenoase cu mediul și performante, care oferă mai multe avantaje elevilor, profesorilor, părinților și comunității, fiind construite cu mai multă lumină naturală, cu o ventilație mai bună și materiale de construcție ecologice, cum ar fi covoarele și vopsitoriile din materiale naturale, reciclabile. Costurile de exploatare pentru energie și apă într-o școală ecologică pot fi reduse cu 20% până la 40%. Prin tipul de construcții și de dotări existente, școlile verzi reduc semnificativ emisiile de dioxid de carbon, precum și consumul de apă cu până la 32%.
Varuite cu varul potrivit, toate școlile din Iași pot fi verzi.